A keto-diéta valóban egészséges?

A keto-diéta valóban egészséges?

Az utóbbi években valódi hype-ot kapott a ketogén diéta, sokan azt hiszik a reklámok alapján, hogy igazi csodát tehet. Ez a táplálkozási forma nagyrészt kerüli a szénhidrátok fogyasztását, ehelyett magas fehérje- és zsírtartalmú élelmiszereket tartalmaz. De vajon a ketogén étrendről szóló összes pozitív dolog igaz? Vizsgáljuk meg közelebbről a tanulmányokat.

Történelem

A ketogén étrend kutatása évtizedek óta zajlik, a legrégebbi az 1920-as évekre nyúlik vissza. 1921-ben egy amerikai orvos egy tanulmányt készített, amelyben a ketogén diétát alkalmazta a gyermekkori epilepszia kezelésére. A ketogén diétának olyan szénhidrát szegénynek kellett lennie, mintha az egy böjt lett volna. A tanulmány sikeres volt, manapság a táplálkozás ezen formája egy elismert terápiás forma a gyermekkori gyógyszer-rezisztens epilepsziára, valamint különféle ritka anyagcsere-rendellenességekre, különösen a szénhidrát-anyagcsere-rendellenességekre.

Idővel azonban ennek a táplálkozási formának a sikerei bizonyos betegségek esetében elferdültek, így ezt most minden ember számára előnyös étrendként népszerűsítik.

Mi az a keto-diéta?

A ketogén táplálkozás esetében a szénhidrátok gyakorlatilag teljesen nélkülözhetőek. Ezáltal a test arra kényszerül, hogy szénhidrátok helyett zsírt égessen. És pontosan ez történik. Az elégetett zsírmennyiség a keto-diéta során gyorsan növekszik. Manapság különböző ketogén táplálkozások léteznek, amelyek Low-Carb néven is ismertek.

Tehát minden jó, mert csak több zsírt égetünk? Sajnos nem, mert nem csak az elégetett zsírmennyiség mértéke növekszik, hanem az elfogyasztott is. Ezáltal a testzsír csökkenés lelassul. De akkor hogyan lehet az, hogy sok ember lefogy ennek a diétának a segítségével?

Ketogén étrend és fogyás

Ha csak a mérleget nézi, akkor az alacsony szénhidráttartalmú étrend sikerre vezető lehet. Azonban ami a testben zajlik, az másról árulkodik. Szénhidrátok - a test üzemanyaga - nélkül, több saját fehérjét kezd a szervezet elégetni. Ez nem jó hír azok számára, akik ennek a diétanak a segítségével szeretnének zsírt csökkenteni vagy fogyást elérni.

Negatív egészségügyi következmények

Sajnos ez nem az egyetlen rossz hír azok számára, akik szigorú ketogén táplálkozást folytatnak. Számos tanulmány, más problémára is rámutatott. Beleértve a következőket:

  • Azok az emberek, akik szigorúan ketogén táplálkozást folytatnak, nem fogyasztanak elegendő mennyiséget a 17 mikrotápanyagból. 1
  • A gyerekek, akik ketogén táplálkozást folytattak, skorbutot kaptak. 2 Mások az ásványi szelén hiánya miatt haltak meg. 3 (A szelén hiánya hirtelen szívhalálhoz vezethet.) Gyermekek esetében növekedési zavarok jelentkezhetnek.
  • A ketogén étrendet követő emberek gyakrabban szenvednek csonttörést 4 , kapnak vesekövet 5 , valamint szenvednek székrekedéstől 6.
  • Azt is kimutatták, hogy a keto-diéta csökkenti a bélflóra gazdagságát és sokféleségét. 7
  • Az emberek, akik ketogén étrend szerint táplálkoznak, sok telített zsírsavat fogyasztanak. Ezek a telített zsírok súlyos hatással lehetnek a szívre: A több, mint negyedmillió ember étrendjével, betegségeivel és halálával foglalkozó négy kohorsz-tanulmány metaanalízise kimutatta, hogy az alacsony szénhidráttartalmú ételeket fogyasztó emberek lényegesen nagyobb kockázatnak vannak kitéve halálozás szempontjából, ami azt jelenti, hogy átlagosan jelentősen rövidebb ideig élnek. 8 Például a ketogén táplálkozás csökkenti az artériás funkciókat. 9
  • Kimutatták, hogy a ketogén étrend az edzés során negatív hatással van az izmok növekedésére. 10.

Következtetés

A ketogén étrend segíthet speciális problémákkal küzdő emberek (például epilepszia) számára. Az emberek max. 30% -ának szervezete nem reagál a gyógyszeres kezelésre. A költség-haszon elemzést azonban mindig el kell végezni. A ketogén étrend segítségével krónikusan lecsökkenthető a rohamok száma, valamint a vele járó előnyök meghaladják a kockázatok mértékét. De ez nem azt jelenti, hogy a ketogén táplálkozás mindenki számára megfelelő. A tanulmány egyértelmű: a kalória szegény étrend problémákat okoz az egészséges emberek számára, valamint hosszú távú egészségügyi kockázatot jelent. Tehát érdemes kétszer is elgondolkodni azon, hogy többé nem fogyaszt szénhidrátokat.

Források

1 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20537171/
2 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18793598/
3 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19027591/
4 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17109786/
5 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1198735/
6 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25649120/
7 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30007242/
8 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23372809/
9 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19328268/
10 https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28012184/