Élelmiszer: Az allergia és intolerancia térhódítása

2016. május 12., csütörtök

Élelmiszer: Az allergia és intolerancia térhódítása

Egyre több ember szenved élelmiszer-intoleranciában vagy -allergiában. Tehát a megfelelő termékek, amelyek a betegséget okozó anyagoktól mentesek, mint pl. a glutén, nagyon fontosak. A Vitalabo üzletében ilyen készítmények is találhatóak: a TAKE EAT FREE  termékek búza- és gluténmentesek.

Az élelmiszer-intolerancia és -allergia gyors növekedésének oka nem teljesen tisztázott. Viszont tény, hogy egyre több ember szenved tőle. Ezek az emberek az élelmiszer egyes összetevőit nem tolerálják, amely számos tünetet eredményezhet, az emésztési problémáktól kezdve a depresszióig.

Intolerancia vs. Allergia

Csak azért, mert egyes anyagokat nem tolerálunk, még nem vagyunk allergiások. Ez gyakran étel-intoleranciát jelez. De mi a különbség?

Ételallergia

Allergia esetén az immunrendszer egyes anyagokra túlérzékenységgel reagál. A bizonyos élelmiszerekre való allergia az emberek kb. 5%-át érinti.

Jellemző tünetei közé tartozik: görcsök, hányinger, hányás és hasmenés. Azonban néhány esetben anafilaxiás sokkot is eredményezhet. Ebben az esetben azonnali segítségnyújtásra van szükség. Az egyik legismertebb élelmiszer-allergia, amely akkor egyre gyakrabban előfordul az utóbbi időben, a búza-allergia. Az érintett egyének a búzában való fehérjére reagálnak.

Étel-intolerancia

Az intoleranciát bizonyos élelmiszer-összetevői váltják ki. Ennek száma a nyugati világban egyre nő. Körübelül a lakosság 20 százalékát érinti. Az intolerancia fokozott előfordulásnak oka még nem teljesen világos, valószínűleg több tényező kombinációjából áll össze, mint például a mesterséges élelmiszer-adalékanyagok és az étkezési szokások megváltozása.

A gluténérzékenység sok embert érint, de a legtöbben nem is tudnak róla. A tünetek közvetlenül a glutén-fogyasztás után nem észrevehetőek. Ezenkívül minden ember esetében más, így pontos diagnózist csak alapos vizsgálat után lehet felállítani.

Miután az intolerancia megállapított, diétával könnyen tehetünk ellene.

Cöliákia vagy gluténszenzitív enteropátia

A cöliákia, vagy más néven gluténszenzitív enteropátia, egy gyógyíthatatlan, krónikus vékonybélnyálkahártya betegség. Ezt glutén-tartalmú étel fogyasztása váltja ki, mivel a glutén károsítja a vékonybél nyálkahártyáját.

A tünetek változatosak: általában fáradtság, emésztési zavar, ízületi fájdalom vagy kiütések. A cöliákia bármely életkorban előfordulhat, elsősorban a genetikai tényezők játszanak szerepet ebben az esetben.

A cöliákiában érintett emberek tünetmentesek és egészségesek élhetnek, mindaddig amíg szigorúan gluténmentes-diétát folytatnak. A sérült vékonybélnyálkahártya teljesen felépül.

TAKE EAT FREE - glutén-, búza- és laktózmentes termékek

Sajnos, a glutén- vagy búzamentes táplálkozás nem olyan könnyű. A TAKE EAT FREE márka glutén- és búzamentes termékek lenyűgöző választékát kínálja. "Mialatt számos gyártó a hiányzó glutént gyakran E-szám-összetevővel pótolja, addig mi egy egyszerűbb, csökkentett receptúrát kínálunk", mondja Jörg Moser.

A kenyértől, a reggeli pelyheken és tésztákon keresztül, a lisztekig, a termékek széles választékát kínálja a cég. Az ARGE Zöliakie szigorú előírásai szerint ellenőrzött termékek glutén-, valamint búza- és laktózmentesek. Ezáltal a termékek kiválóan alkalmasak cöliákiában, gluténérzékenységban, illetve búza- és laktóz-intoleranciában szenvedő emerek számára.