5 módszer a bélrendszer egészségének helyreállításához az antibiotikumok után

5 módszer a bélrendszer egészségének helyreállításához az antibiotikumok után

Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amelyeket az orvosok gyakran írnak fel betegség esetén. Az ok egyszerű: sok bakteriális fertőzés jól kezelhető a segítségükkel. Azonban nemcsak a „rossz” baktériumokat ölik meg, amelyek a betegségeket okozzák, hanem sok „jót” is. A számtalan baktérium, amelyek a belekben találhatók, erősítik az immunrendszert, valamint támogatják az emésztést - különösen akkor, ha a bélflóra az egyoldalú vagy egészségtelen táplálkozás által befolyásolt.

Ennek eredményeként az antibiotikumok bevitele számos egészségügyi következményhez vezethet, a rossz alvástól és emésztési problémáktól kezdve, a legyengült immunrendszeren át, a bőrproblémákig. Ahhoz, hogy ne jusson el ilyen messzire, valamint ezen problémák gyors megszüntetéséhez a következő öt pontra figyeljen oda, hogy a bélflóra helyreálljon:

1. Fogyasszon levest

A leves (csonttal) különböző tápanyagokat tartalmaz, beleértve az esszenciális aminosavakat és az ásványi anyagokat. A glutamin fehérje különösen jó, mivel támogatja a gyomor-bélrendszer működését, ezt tanulmányok is kimutatták.

2. Fogyasszon fermentált élelmiszereket

A fermentált élelmiszerek számos baktériumot tartalmaznak, amelyek támogatják a bélrendszer egészségét. Ezért egy jó ötlet, ha több fermentált élelmiszert fogyaszt az antibiotikumos kezelés után. Ezáltal visszaszerezheti a "jó" baktériumokat a bélrendszerben. Egyen tehát sok joghurtot, kombucha-t, kefírt, savanyú káposztát, miso-t, tempeh-t, natto-t vagy kimchi-t - csak néhány a sok közül. Ezek az élelmiszerek aktív baktériumkultúrákat tartalmaznak, amelyek támogatják a bélflóra egyensúlyának helyreállítását.

3. Pihenjen

A saját hangulata és stresszszintje jobban befolyásolja az egészségét, mint azt gondolná. Ahogy a vizsgálatok is kimutatták, a stressz elősegíti a "rossz" baktériumtörzsek növekedését, amely viszont csökkenti a bélben található mikrobióma sokszínűségét, ezáltal fejtve ki negatív hatást. Pihenjen minden nap. A rendszeres relaxációs gyakorlatok itt is nagyon hasznosak lehetnek.

4. Fogyasszon több rostot

Az emésztőrendszerben található probiotikus baktériumoknak megfelelő táplálékra van szükségük a szaporodáshoz, valamint a legtöbbjük rostból táplálkozik. Ezek sok természetes élelmiszerben megtalálhatók, például: alma, articsóka, banán, fokhagyma, póréhagyma, spárga, teljes kiőrlésű termékek vagy hagyma ...

5. Próbálja ki az étrendkiegészítők használatát

Az antibiotikumos kezelés után időbe telhet, amíg a bélflóra helyreáll. Egy probiotikus étrendkiegészítő a már említett négy pont mellé fogyasztva, felgyorsíthatja ezt a folyamatot.

A bélrendszer egészségének helyreállítása

Ha elkapott egy bakteriális fertőzést, a kórokozó baktériumok általában elpusztulnak az antibiotikumos kezelés után. Mivel azonban az antibiotikumok a bélflórára is rossz hatással vannak, fontos, hogy gondoskodjon róla a kezelés után. A bemutatott öt pont segítségével azonban nem jelent akadályt a bélflóra helyreállítása.