Hogyan változtatják meg az egyes sportok testünket?

Hogyan változtatják meg az egyes sportok testünket?

Valamennyi sport egyedi hatással bír testünkre. Vessünk csak egy pillantást a kiválasztott sportfajtákra és azok testre mért változtatására.

Többféle testforma létezik. A profi sportolók testfelépítése és alakja adott, így egyből látszik, ki, mely sportra alkalmas. Aki természetéből adódóan vékony és könnyű, több előnye van a maratonokban, mint például a szumó birkózásban.

Hobbi sportolóként szerencsére senki sem függ saját fizikai beállítottságától. Bármely sport űzhető, ki - mit szeret, és amiben folyamatosan jobb lehet. Idővel a test alkalmazkodik a terheléshez - azaz a sport megváltoztatja a külsőt. Ha konkrét a cél, hogy szeretne kinézni, akkor sportot is választani kell. Nem minden sport képez például automatikusan széles vállakat. Nézzünk meg inkább néhány sportágat, mely hogyan befolyásolja az idő múlásával a testet:

Futás

Azok, akik szeretnek hosszabb távokat futni, általában nagyon vékonyak, nagyon alacsony testzsírtartalommal rendelkeznek, és abszolút karcsúak. Izmaik definiáltak, ami nem az izomtömegnek, hanem az alacsony testzsírnak köszönhető. A kisebb súlyú futók minden lépése hatásosabb, illetve az ízületeik sincsenek annyira igénybe véve.

Bokszolás

Kissé trükkös. Egyrészt a bokszolóknak nagy erőre van szükségük ahhoz, hogy megfelelő ütéseket tudjanak mérni a boxzsákokra, ezáltal nagy izomtömegre is. Másrészről nagyon kitartónak kell lenniük, amelyben a nagy izomtömeg nem előnyös. Minél több az izom, annál több oxigén szükséges ugyanis a (további) edzéshez.

Úszás

Az úszók általában széles vállakkal és definiált torzóval rendelkeznek, de nem túl izmosak. A túl sok izom csökkenti a vízben a sebességét, mert ellenállást hoz létre. Tanulmányok kimutatták, hogy az úszók kissé magasabb testzsír-százalékkal rendelkeznek, mint a többi állóképességi sportoló. Ennek oka az, hogy a zsír nagyobb felhajtó erővel bír, mint az izom. Emellett a további testzsír valószínűleg a hideg vízben való hosszú távú tartózkodáshoz is szükséges.

Tenisz

A teniszezők erős lábakkal, széles vállakkal és erős háttal rendelkeznek. Mindez szükséges is a területen való robbanékonyság érdekében. Ezenkívül az alkarok is erősen edzettek, amelyek az ütőket irányítják.

Jóga

Természetesen ez az alkalmazott jóga típusától függ. Erő vagy Ashtanga jóga esetén például a felső test, a vállak és a karok erősek.

Alapvetően a jóga test vékony, mert az izmok a gyakorlatok során feszülnek.

Labdarúgás

A futballban - nem nehéz kitalálni - elsősorban a lábak és a törzs edzett.

Kerékpározás

A kerékpározás izmos lábakat és karcsú felsőtestet eredményez.

Evezés

Evezéskor a test minden nagyobb izomcsoportja igénybevételre kerül - kezdve a lábakkal a csípőn keresztül a hátra és a karokra. Ahhoz, hogy az evezősök az energiát a vízbe vigyék, viszonylag nagy mennyiségű izomzatra van szükségük.

Séta

A séta nem csak szép, egészséges is. A járás karcsú, függőleges törzset és formás feneket fejleszt. Ha valaki a kezet is tudatosan használja eközben, akkor idővel az is definiált lesz. Sőt a hasi izmokat is edzeni lehet járás közben, ha helyes a testtartás és a technika.