Gyümölcslevek - az ízletes felfrissülés

Gyümölcslevek - az ízletes felfrissülés

Egy pohár finom gyümölcslé, amely kicsiknek és nagyoknak egyformán ízlik, különösen a meleg évszakban jelent páratlan felfrissülést. Egy pohár gyümölcslé növényi eredetű élelmiszerként a gyümölcs és zöldség öt napi adagjának egyike. Természetesen attól is függ, melyik gyümölcslevet fogyasztja, hiszen az egyes gyümölcslé típusok között, illetve a különböző termékek minőségében is nagy különbségek vannak.

A gyümölcslevek típusai

Alapvetően két nagy csoportot különböztetünk meg a gyümölcslevek tekintetében.

Direktlé

A direkt lé olyan gyümölcsleveket takar, amelyek közvetlen a préselés és sajtolás után fogyaszthatóak. Bár ezeknek a gyümölcsleveknek a gyártása alapvetően mechanikus, a lé kifolyásának növelésére enzimeket használnak. A tartósítást általában pasztőrözéssel, azaz rövid idejű, 85 ° C-ra történő melegítéssel végezik.

Gyümölcslé koncentrátumból

Az olcsóbb tárolás és szállítás érdekében vákuummal eltávolítják a vizet a gyümölcsléből. A koncentrátum újbóli palackozásakor vizet és az előzőleg eltávolított aromákat visszaadják. Ezt megelőzően a koncentrátumot pasztőrözik a tartósítás és baktériumok elpusztítása érdekében. A folyamat során számos, a gyümölcslében eredetileg megtalálható értékes összetevő elveszhet.

A gyümölcslevek ezen két típusán kívül gyakran találkozunk a gyümölcsnektár és gyümölcslé ital kifejezésekkel. Míg az előbbi legalább 25% gyümölcslé- vagy gyümölcshús tartalmú, és akár 20% cukrot vagy mézet is tartalmaz, az utóbbi akár 30% gyümölcslevet, valamint vizet, cukrot, különböző aroma- és adalékanyagokat és néha vitaminokat tartalmaz. A vitaminok hozzáadásakor néha zselatint is tesznek hozzá hordozóanyagként is használják. Ezt nem távolítják el újra, a gyümölcslében marad.

Probléma a hozzáadott anyagokkal

Mint minden más élelmiszernél, a gyümölcslevek esetében is fel kell tűntetni az összetevőket. Léteznek olyan anyagok, amelyek nem tartoznak az összetevők közé. Ezek az úgynevezett technikai segédanyagok. Ezeket hozzá lehet adni a termékhez, azonban felsorolni nem kell. Így a fogyasztó végül nem tudja, milyen anyagokat is tartalmaz a gyümölcslé. A leggyakoribb adalékanyagok közé tartoznak az aromák, enzimek, tanninok, cellulóz, szén, sőt a zselatin is.

Miért nem minden gyümölcslé vegán

Gyümölcslé gyümölcsből készül, és ebből kifolyólag természetesen vegán - szeretnénk így gondolni. Sajnos a gyümölcslevek gyakran tartalmaznak állati eredetű összetevőket vagy azok maradványait. A gyümölcslevek tisztázásához vagy szépítéséhez ugyanis gyakran tojásfehérjét vagy zselatint használnak. Mivel ezeket a kezelést követően eltávolítják, nem tekinthetők összetevőknek, csak technikai segédanyagnak, ezért nem kerülnek felsorolásra. A vegánoknak a gyümölcslevek kiválasztásában mindig különös gondossággal kell tehát eljárni. Mindeközben a vegán gyümölcsleveket már gyakran jelölik, érdemes mégis szemfülesnek lenni.

A természetes, szűretlen gyümölcslevek mindig a legjobbak. Vagy?

A természetes szűretlen gyümölcslevek kevésbé kezeltek, és sokkal nagyobb mennyiségű értékes anyagot tartalmaznak - ugye? Sajnos ezt mégsem olyan könnyű megválaszolni. Nem minden "természetesen szűretlen" gyümölcslé valóban szűretlen. Bizonyos esetekben a tiszta lé visszamenőleg visszazavarosodik, hogy a fogyasztó számára természetes és értékes benyomást keltsen. Végső soron azonban a kapott "természetes szűretlen" gyümölcslé ugyanolyan nagy mértékben feldolgozott, mint egy tiszta lé.

Bio gyümölcslevek - az első választás az emberek és a környezet számára

A bio jobb az emberek és a környezet számára. Ez különösen igaz a gyümölcslevek esetében, mert a tesztekben a bio gyümölcslevek rendszeresen jobbak, mint a hagyományos gyümölcslevek. Azaz nemcsak biológiai termelésből kell származni a gyümölcsleveknek, semminemű hozzáadott aromát vagy vitamint nem szabad találni benne. Sajnos nem minden bio gyümölcslé vegán, mert a tisztázáshoz néha zselatint és tojásfehérjét használnak.

Mint sok más dolog esetében, a gyümölcsleveknél is azt mondják: minél közelebb van a természethez, annál jobb.Léteznek olyan manufaktúrák, akik arra specializálódtak, hogy kiváló minőségű és innovatív bio termékeket állítsanak elő természetesen termesztett bio gyümölcsökből. Ezeket nem csak a legkiválóbb bio gyümölcsökből állítják elő, hanem garantálják a peszticid-, adalékanyag- és a be nem jelentett technikai segédanyagok általi mentességet. A gyümölcsöstől a palackig a legmagasabb értéket képviselik a legszigorúbb minőségi előírások betartása és a következetes fenntarthatóság nevében. Az eredmény pedig olyan minőségi gyümölcsleveket kínál, amelyek éppen olyan ízletesek, mint amilyen értékesek és a legtisztább lelkiismerettel fogyaszthatók.