A kalóriaégetés metabolikus titkai

Megtudhatja, hogyan égethet el több kalóriát, illetve, hogyan serkentheti az anyagcseréjét.

Az anyagcsere

Az anyagcsere működésének módjáról gyakran elmélkednek és sokakat lenyűgöz. A táplálék energiává alakulásának folyamata az alapja mindennek, amit teszünk. Még alvás közben is szüksége van a szervezetnek energiára. Az alvás közben elhasznált, illetve szükséges kalóriamennyiség  jelenti az alapanyagcserét - ami, a csípő kerületétől az energiaszintig, mindent befolyásol. Íme néhány érdekes tényező és hatásai:

A fogyás lassítja az anyagcserét

A kalória-bevitel csökkentésével az anyagcsere lelassul. Tanulmányok kimutatták, hogy a korábban túlsúlyos embereknek akár 5 %-kal alacsonyabb az alapanyagcseréje, mint azoknak az embereknek, akik soha sem fogytak. Ennek azonban nem kell így lennie. A rendszeres testmozgás ellensúlyozza ezt. Alapvető szabály: a kalória-bevitel napi maximum 500 kcal kalóriára csökkentése, és ugyanannyi elégetése edzéssel. Így az anyagcsere a normál tartományban marad.

A krónikus stressz lassítja a kalóriaégetést

Kiégett és meghízott? A kutatások azt mutatják, hogy az anyagcsere megreked, ha kiégünk. Ennek egyik oka: a krónikus stressz stimulálja a szervezet zsírégetéséhez szükséges, bétatrofin termelését. Emellett a stressz az inzulin szintet is növelheti, ami a zsír tárolását támogatja.

Az időszakos böjtölés segíthet

Az időszakos böjtölés fokozza az anyagcserét. Ez azt jelenti, hogy egyik nap normálisan étkezünk, a következő nap maximum 500 kcal kalóriát fogyasztunk. Azok a nők, akik ezt a táplálkozási ritmust nyolc héten keresztül betartották, átlagosan 6 kg-ot fogytak. Mivel nincs elegendő tanulmány ezen táplálkozási mód hosszú távú hatásainak vizsgálatáról, így feltétlenül kérje ki kezelőorvosa tanácsát, mielőtt kipróbálja. 

A súlyemelés megfelelő

A súlyokkal történő erősítő edzés jó, még idős korban is műkodésben tartja az anyagcserét. Az új kutatások azonban azt mutatják, ez függ a súlyemelés módjától. A legjobb, ha lassan fogunk bele. Egy brit tanulmány szerint, az ismétlések közti 2-3 perces szünet több izom növekedést eredményez, mint egy rövid szünet.

A fehérje a kulcs

Minél több izmunk van, szervezetünk annál több kalóriát éget el. A fehérjék az izmok növekedéséhez nélkülözhetetlenek, ezt általában mindenki tudja. A trükk azonban abban rejlik, hogy a fehérjebevitelt a nap folyamán egyenlő részekre, akár 6 kis részre osztjuk fel. Figyelmeztetés: adagonként nem jó a túl sok fehérje, hiszen ez zsír formájában raktározódik. A tanulmányok szerint azok az emberek, akik a nap folyamán étkezésenként 30 gramm fehérjét fogyasztanak, az izom fehérjeszintése 25 %-os növekedést mutat, elentétben azokkal az emberekkel, akik ugyanazt a fehérje mennyiségét egyenlőtlenül viszik be a szervezetükbe (pl. 10 g reggelinél, 65 g ebédnél és 15 g vacsoránál).