A stressz kezelése több pihenéssel

Miután múlt héten a stressz okaival és káros hatásaival foglalkoztunk, így e heti témánk a stressz csökkentése lett.

Alapvetően ez elég egyszerű. A stressz legjobb ellenszere a kikapcsolódás. Ez azonban minden ember esetében mást és mást jelent.

A módszer, amely minden ember esetében hatékony: az alvás. Alvás közben a kortizolszint csökken, így láthatóan megkönnyebbült lesz. Tehát egy jó alvás elegendő lehet. De vigyázzon, állandó stressz esetén ez nem mindig működik. A kortizol úgymond ébren van, így előfordulhat, hogy nem tud elaludni.

A legtöbb ember akkor is kikapcsolódik, ha kedvenc szabadidős tevékenységét végzi. Ebben az esetben előfordulhat, hogy annyira belefelejtkezik a tevékenységbe, hogy nem nézi az ídőt, így ez egy igazi pihenés.

A mozgás is egy kiváló módja a stressz oldásának. Vérnyomáscsökkentő anyagok és boldogság hormonok szabadulnak fel mozgás közben.

Végül pár módszer, amelyekkel a stressz jól kezelhető:

  • Rendszeres meditáció. Ezáltal a stressz csökkenthető vagy megakadályozható.

  • Számos távol-keleti relaxációs technika ismert, amely egységesíti a testet, az elmét és a lelket. Ezek közé tartozik a jóga, Qi Gong és Tai Chi.

  • Szintén autogén tréning a célzott koncentráció, amellyel a test és a lélek nyugodt állapotba hozható. Ez a módszer a bizonyos mondatok folyamatos ismételgetése: pl. "Én nagyon nyugodt, teljesen nyugodt vagyok."

  • Nagyon könnyű megtanulni a Jakobson progresszív izomlazítást. Ezáltal egyes izomcsoportok megfeszülnek és újra ellazulnak.

  • Végül még mindig nagyon kiváló a jó öreg semmittevés. Jelenleg azonban ez nem olyan egyszerű, mert a legtöbb ember már elfelejtette, hogy kell igazán ellazulni.