Állandó stressz: túlterhelt, teste sztrájkolni kezd

Napjainkban valahogy mindig előkerül a stressz. Egy olyan világban, amely egyre gyorsabb és gyorsabb, a stressz egy állandó állapot. Ez azonban sajnos súlyos egészségügyi következményekkel járhat.

A stressz valami nagyon személyes. Mindenki másképp reagál rá. A stressz tünetei így négy kategóriába sorolhatók: fizikai (remegés, feszültség), szellemi (koncentráció hiánya, elhúzódó reakcióidő), pszichológiai (pánik, levertség) és viselkedésbeli változások (fokozott alkohol / koffein fogyasztás, változások az étkezési szokásban). Ezek a tünetek számos különböző variációban és kombinációban fordulhatnak elő.

A stressz önmagában véve nem negatív. Élesíti az érzékeket, amelynek következménye, gyakran nagyon jó teljesítmény. Ha azonban ez állandóvá válik, akkor ez megbetegédeshekhez vezethet.

Mi történik a szervezetben?

Stressz akkor keletkezik, amikor az agy valamelyik érzéke veszélyt jelez. Ezután különböző anyagok szabadulnak fel a szervezetben, többek között adrenalin és kortizol hormonok.

Ennek többféle hatása van: a vérnyomás és a vércukorszint, valamint a légzés- és a szívfrekvencia emelkedik. Ezen túlmenően a pupillák kitágulnak. Röviden, energia szabadul fel és a test teljes lendületet vesz.

Különböző okok válthatnak ki manapság stresszes helyzetet. Ide tartozik pl.:

  • tragikus események, pl. egy szeretett személy halála vagy egy bűncselekmény

  • mindennapi kellemetlenségek, amelyek összeadva megterhelőek

  • privát problémák, mint a pénzügyi nehézségek

  • szakmai élet - megfélemlítés, munkahelyi nyomása, túlterhelés

  • különböző félelmek - a kudarctól való félelem, egzisztenciális félelem

  • környezeti tényezők, mint például a zaj

  • fizikai problémák

Ezek a stresszorok ugyanolyan fizikai reakciókat váltanak ki, mint korábban őseinkben egy ragadozóval való találkozás. Azonban most nem kell harcolni, tehát fizikai aktivitást nincs, így a stressz nem szűnik meg, amelynek hatására állandó stressz alakul ki. Ez növeli a szívinfarktus, az agyvérzés, valamint a szív- és érrendszeri megbetegségek előfordulását. A túlsúly és a cukorbetegség kialakulásának kockázata is növekszik. Ezen túlmenően az immunrendszer legyengül, ezáltal fogékonyabbak leszünk a betegségekre.

A stressz azonban kedvező is lehet. Ez függ az időtartamtól, intenzitástól és a hittől, hogy a stresszes helyzet kezelhető. Mindazonáltal a stresszel szembeni ellenállóképességet bizonyos intézkedésekkel növelni lehet.

Hogy milyen lehetőségek vannak erre, azt következő írásunkból tudhatja meg.