Kölcsönhatások az alvás és a sport között

Az elegendő alvás és a rendszeres testmozgás egészséges. Ez ismert tény. Ezek azonban nem befolyásolják egymást. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mindkettő segítségével, hogyan tudja a legtöbbet kihozni önmagából.

Az elegendő alvás az egészséges élethez elengedhetetlen. Éjszakénként legalább hét óra alvásra van szükség. Az alvás minőségének értéke azonban nem csak az időtartamtól, hanem az intenzitástól is függ. Minnél mélyebben tud aludni, annál jobb. Mély alvás közben, növekedési hormonok szabadulnak fel, amelyeknek az izmok, a bőr és a haj növekedésében van szerepük. Ezenkívül pozitív hatással van az immunrendszerre is, valamint a fertőzésekre való fogékonyság csökken.

Jobb sportteljesítményt eredményezhet az elegendő alvás. Az izmok regenerálódnak és nőnek. Csak kipihenve lehet elérni a maximumot. Ehhez kapcsolódik a “Replay Theorie”.  Ez azt jelenti, hogy az új ismeretek és tapasztalatok egyesülnek és tárolódnak alvás közben. Ha valaki pl. egy új sportot próbál ki, azt alvás közben "tanulja" valójában meg.

A sport emellett tökéletes a stressz csökkentéséhez. Ezenkívül hatékony alvászavarok esetében és az alvás minőségének javításban. Azonban nem szabad túlzásba esni. Túlzásba vitt sport esetén ugyanis csökken az alvás minősége. Ezen kívül a fizikai aktivitás támogatja a koncentrációt és hangulatemelő.

Azok az emberek, akik keveset mozognak, rosszabbul alszanak, gyakrabban fáradtak nappal, ennek depressziós hangulat vagy szorongás lehet az eredménye.

Ne túl késő este edzen! A mozgás serkenti a vérkeringést, így nem fog tudni elaludni. A legjobb, ha az intenzív fizikai aktivitást két órával lefekvés előtt végzi. A mérsékelt testmozgás, mint a séta, nem ide tartozik.

A maximális ellazuláshoz fontos a középút megtalálása. Megfelelő mennyiségű alvás és sport segít a szinergiahatás optimális kihasználásában.