A túrázás boldoggá tesz

A túrázás boldoggá tesz

A friss levegőn végzett mozgás előnyei

Festői alpesi legelők, fenséges hegyi tájak, kristálytiszta hegyi tavak, lélegzetelállító vízesések és még sok más - a túrázás látványos betekintést nyújt a természetbe. Ugyanakkor fiatalon, fitten és egészségesen tart minket. Mert miközben csodálkozva sétálgatunk a gyönyörű utakon egyedül vagy egy kellemes társaságban, a kondíciónk megerősödik, valamint egyszerre edzi az egyensúlyunkat és az erőnket.

A túrázás tehát kétségtelenül a minden évszakban űzhető állóképességi sportok közé tartozik. A nehézségi fokot maga az útvonal határozhatja meg. A túrázás tehát mindenki számára megfelelő. A friss levegőn végzett tevékenységet gyakran nagyon pihentetőnek és néha meditatívnak tekintik. A boldogság érzése a túrázás szerelmesei által is megerősített. Valamit elérni a célt, amit kitűzött magának, sikerélményt nyújt. Ugyanakkor a test, a lélek és a szellem a természet erejének a segítségével ellazulhat, távol a hétköznapok nyüzsgésétől.

Fel a hegyre

A pszichére gyakorolt pozitív hatás nagy szerepet játszik a túrázás során. Az olyan mondások, mint például: "fel a hegyre” vagy a "hegyen túl van”, a túrázást, a természet látványát és a kilátástalanság csökkentését írják le. Ezt bizonyítja egy interdiszciplináris tanulmány, amelyet a Salzburgi Egyetemi Kórház végzett az öngyilkosság-megelőzésről 2012-ben (https://www.pmu.ac.at/news/article/uebern-berg-studie -zur-suizidpraevention-von- christian-doppler-clinic-and-paracelsus-universitaet-presented.html). Összesen 9 hét túrázás után az alanyok azt nyilatkozták, hogy a hegyekben nagyobb önbizalomra tettek szert, illetve kevesebb stressz érte őket. A túrázás nemcsak az izmainkat edzi, hanem az elménket is.

Amire még érdemes odafigyelni

Ennek ellenére van néhány szabály, amelyeket be kell tartani a túrázás során. Főleg, ha alig vagy egyáltalán nincs gyűjtött tapasztalata a hegyekben, fontos, hogy a túra előtt gondolj néhány dologra.

  1. A túrát jó előre meg kell tervezni, saját fizikai állapotának keretein belül. A túlzott önbizalom balesetekhez vezet, még a tapasztalt túrázók számára is. Ha nem biztos benne, beszéljen egy hegyi tapasztalattal rendelkező személlyel. Ez különösen igaz, ha (kisebb) gyermekekkel tervezi a túrát. A túl megerőltető túra gyorsan kétségbeesést okoz. Ha egyedül utazik, a legjobb, ha a szállását, vagy más kirándulókat tájékoztat a terveiről.
  2. A hegyekben nagyon gyorsan változik az időjárás. Az esővédelemmel ellátott alapfelszerelés ezért nélkülözhetetlen. Ne felejtsen el magával vinni egy kulacsot és egy kevés harapnivalót, mert a frissítőket kínáló helyek zárva tarthatnak.
  3. A túrázás egy tevékenység a természetben és a természettel. A megadott utakat az állat- és növényvilág védelme érdekében nem szabad elhagyni. Az ösvények megvédik a túrázókat a lezuhanó szikláktól vagy más izzasztó helyzetektől. Ezért mindig kövesse az ösvényeket és a jeleket.
  4. Figyeljen a legelő állatokra! Ez különösen igaz akkor, ha az anyaállatok meg akarják védeni a kölykeiket. A kellemetlen események elkerülése érdekében a legjobb, ha nagy ívben elkerüli őket.
  5. Mindig vigye magával a szemetet, és ne dobja el valahol útközben.
  6. Végül, de nem utolsósorban a cipők! A cipőt a választott túrához kell igazítani. Ez is segít megelőzni a baleseteket. Szánjon időt a cipő kiválasztásra és a fűzők bekötésére. Így megelőzheti a fájdalmas pontok, és hólyagok kialakulását. Indulás után 15-30 perccel érdemes újra bekötni a cipőt, mivel a hőségtől kitágulhat. A cipő ezután még jobban a lábhoz igazítható.

Sok örömet és pihentető pillanatokat kívánunk a természetben!