Aktuális még a klasszikus ételpiramis?

Az iskolákban évtizedeken keresztül a klasszikus ételpiramisról tanultak a gyermekek. Egyáltalán helyt áll még a klasszikus ételpiramis?

A klasszikus ételpiramis alapján a napi energiabevitel 50 %-át a szédhidrát mennyisége (mint pl. a rizs, a burgonya, a tészták, vagy a gabona) fedezze. Valóban ez az optimális táplálkozás alapja?

Tény, hogy egyre több dietetikus kritizálja az ételpiramist.

Hatalmas általánosítás

Az emberek mozgása napi szinten eltérő. Ez azt jelenti: a napi szénhidrát fogyasztás mennyiségét nem lehet általánosítani - sőt egyes emberekre sem lehet ezt lebontani. Az ok nagyon egyszerű: minél többet mozgok, izmaimnak annál több szénhidrátra van szüksége. A vérben lecsökken a glükózszint, így több glükózra, ezáltal pedig több szénhidrátra van szükségem. 

Senki nem mozog minden nap ugyanannyit, ezért nem is lehet kijelenteni, mennyi szénhidrát szükséges valójában. Az mindenesetre tény, hogy túl sok, amennyiben a napi energiabevitel 50-át a szénhidrát teszi ki. 

A túl sok szénhidrát hatása

Az energia felesleg zsírrá alakul, amennyiben több szénhidrátot fogyasztunk, mint amennyire szervezetünknek szüksége van. Így az energiát el lehet raktározni -  a "nehéz időkre". 

A probléma csak az, manapság egyáltalán nincsenek "nehéz idők". 

A szervezet mindig a glükózt értékesíti legelőször. Azaz, amennyiben túl sok cukrot és keményítőt fogyasztunk, a szervezetünk nem fogja tudni a zsírt lebontani, csak mindig többet építeni. Ez egy ördögi kör.

Egészségügyi következmények

Az inzulin a felelős azért, hogy a cukor a vérből a sejtekbe jusson, ahol felhasználódik. A vércukor szint visszaesik a normál értékére. Ráadásul az inzulin a zsírsejtek lebontását is megakadályozza.

A folyamatosan emelkedett inzulinszint végül inzulin rezisztenciához és ezáltal 2-es típusú cukorbetegséghez vezet. A klasszikus ételpiramis a nagyon magas mennyiségű szénhidrát fogyasztást ajánlja. Ennek következménye pedig a gyakran emelkedett inzulinszint, ami hosszútávon ténylegesen hozzájárul az elhízáshoz és a 2-es típusú cukorbetegséghez.

A jó ételek

Mit is együnk? Alapvetően a következő ételek jók:

  • Zöldség
  • Gomba
  • Diófélék, magvak, magok
  • Kiváló minőségű zsírok
  • Elegendő fehérje tojás, hal, hús, sajt formájában

Hogy nézne ki egy modern ételpiramis?

  • Bázis: zöldségek, gombák, bogyós gyümölcsök és kiváló minőségű zsírok (avokádó, olívaolaj, stb)
  • Fehérjék: a mindenkor szükséges mennyiségben (0,8-1 g / testtömeg-kg)
  • Édes gyümölcsök és gyökérzöldségek
  • Szénhidrát

Megjegyzés: Táplálkozása komplett megváltoztatása előtt konzultáljon kezelőorvosával.