Táplálkozási mítoszok

Számos mítosz és vélemény van a táplálkozással kapcsolatban. Ezek nagyrészt régi ismeretek. De valójában igazak ezek? Csak azért, mert a nagyszülőink azt mondták, még nem biztos, hogy így is vannak. Nézzünk meg egy pár ilyen kijelentést és ellenőrizzük, hogy valósak-e.

A vitaminok egészségesek - minnél több, annál jobb

Alapvetően a vitaminok egészséges. Ebben nincs vita. Azonban túlzásba sem szabad vinni. Paracelsus szerint a nagy mennyiség méreggé teszi.

A túladagolás komoly problémákat okozhat. Ez különösen érvényes a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K) csoportjára. Tanulmányok bizonyítják, hogy a vitaminok túladagolása növeli a különböző ráktípusok kialakulását.

A spenótot nem szabad felmelegíteni

Ez a spenót tárolásától függ. Ha a hűtőben tartjuk és utánna több, mint 70 ° C-ra felmelegítjük, gond nélkül újra élvezhetjük.

A probléma a nitrát, amelyet a spenót tartalmaz. Ha a spenótot hosszabb ideig szobahőmérsékleten (akár nyers, zúzott vagy főtt formában) tároljuk, a nitrát baktériumok nitritté alakulnak. Ez a gyomorban a nitrozamin kialakulásához vezet, amely szintén rákkeltő.

Ha a spenótot megfelelően tároljuk, majd rendesen felmelegítjük, nincs egészségügyi kockázat. Egyébként: csak egyszer melegítse fel újra.

A zöld paradicsom mérgező

Ez így van. Az éretlen paradicsom szolanin, mérgező anyagot tartalmaz. Ha az ember túl sokat eszik belőle, nem kívánt tünetek léphetnek fel, mint a hasmenés, hányás és fejfájás. Azonban ehhez tényleg nagy mennyiséget kell fogyasztani az éretlen paradicsomból, hogy ezek a reakciók előforduljanak.

A pálinka segíti az emésztést

Sajnos, ez egy gyakori tévhit. Egy pálinka után a szervezetnek még több munkája van az alkohol lebontásával, mint a táplálék megemésztésével.

Ennek ellenére miért jó egy pálinka egy kiadós evés után? Az ok az, hogy az alkohol tágítja az ereket, így nyugtató hatása van az izmokra. A gyomor egy izom, tehát a pálinkával ellazítjuk ezt és jobban érezzük magunkat.