Betegségek megelőzése gyulladáscsökkentő fűszerek segítségével
Nagyon sok fűszer van a világon, és a maga módján mindegyik finom. Azt viszont sokan nem tudják, hogy a fűszerek előnyei nem merülnek ki az ízben. Számos fűszer erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami hosszú távon pozitívan hat az egészségre. A helyzet az, hogy a nyugati standard diéta sok olyan élelmiszert tartalmaz, amely hosszú távon mikrogyulladásokat okozhat a szervezetben. További következményként ezek az állandó gyulladások különböző betegségekhez vezethetnek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, de az Alzheimer-kórt és a rákot is összefüggésbe hozták a gyulladásokkal.
Használjon tehát többet a megfelelő fűszerek közül, és tegyen magáért nemcsak az íz, hanem az egészsége miatt is. Íme néhány fűszer, amelyek különösen erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek:
Kurkuma
A fűszer, amelyet mindig emlegetnek, amikor gyulladáscsökkentő élelmiszerekről van szó. Teljesen jogosan, hiszen rendkívüli gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ha nem szereti a kurkuma enyhén kesernyés ízét, akkor használhat curryport. A kurkuma a legtöbb currykeverék kulcsfontosságú összetevője, és mivel nagyon sokféle létezik, így Ön is biztosan megtalálja az ízlésének megfelelőt.
Fekete bors
Ez a klasszikus fűszer nemcsak a konyha alapvető eleme, hanem gyulladások ellen is jó. A piperin az az anyag, amely a bors csípősségét adja. A piperin gátolja a központi gyulladásszabályozót és az emésztőrendszerben fejti ki hatását, ami például az irritábilis bél szindrómára is pozitív hatással lehet.
Fontos: A kurkumát mindig fekete borssal kombinálva fogyassza. A piperin növeli a kurkuma felszívódását a belekben, ezáltal fokozva a kurkuma pozitív hatásait.
Cayenne bors
A cayenne bors nem más, mint szárított és őrölt chili. A chili csípősségét adó anyag, a kapszaicin a gyulladás ellen hat, megváltoztatja a bélbaktériumaink összetételét.
Fahéj
A fahéj nem csak karácsonyra egy jó ötlet, mivel gátolja a különböző gyulladáscsökkentő molekulák aktivitását. Fontos, hogy mindig ceyloni fahéjat vásároljon. Ez egy kicsit drágább, mint a gyakoribb cassia fahéj, azonban az utóbbi nagy mennyiségű kumarint tartalmaz. Ez egy olyan anyag, amely mérgező a májra. A ceyloni fahéj viszont csak elenyésző mennyiségben tartalmaz kumarint, ezért ártalmatlannak számít.
Szerecsendió
A szerecsendió olyan anyagokat tartalmaz, amelyek blokkolják a nitrogén-monoxid szintézisét a szervezetben, amely a gyulladások ellen küzd. Ez hogyan és miért működik, az még tudományosan nem tisztázott. Fűszerezésnél fontos, hogy a szerecsendiót takarékosan használja, mivel hallucinációt kiváltó anyagokat is tartalmaz, nagy mennyiségben fogyasztva mérgező lehet.
Ezt szem előtt tartva, ezekkel a fűszerek segítségével ízletes ételeket készíthet, valamint jó érzés töltheti el, hogy tett valamit az egészségéért.
Utoljára értékelt
- 5.0 (2)
Govinda Szezám Laddu Bio, 120g
- Ájurvédikus csicseriborsó édesség
- Több, mint élvezet
- Biológiailag ellenőrzött
2.360 Ft (19.667 Ft / kg)Szállítás eddig: május 05.
- 5.0 (1)
Terra Elements Bio Spirulina Por, 125 g
- Növényi vasat tartalmaz
- Nyerskoszt minőség
- Spirulina platensis növényből kinyerve
7.280 Ft (58.240 Ft / kg)Szállítás eddig: május 05.
- 2.360 Ft (19.667 Ft / kg)
Szállítás eddig: május 12.
- 5.0 (1)
Govinda Datolya Kókusz Bio, 120 g
- Fair Trade
- Magas ballasztanyag tartalom
- Biológiailag ellenőrzött
2.150 Ft (17.917 Ft / kg)Szállítás eddig: május 05.