Betegségek megelőzése gyulladáscsökkentő fűszerek segítségével

Betegségek megelőzése gyulladáscsökkentő fűszerek segítségével

Nagyon sok fűszer van a világon, és a maga módján mindegyik finom. Azt viszont sokan nem tudják, hogy a fűszerek előnyei nem merülnek ki az ízben. Számos fűszer erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, ami hosszú távon pozitívan hat az egészségre. A helyzet az, hogy a nyugati standard diéta sok olyan élelmiszert tartalmaz, amely hosszú távon mikrogyulladásokat okozhat a szervezetben. További következményként ezek az állandó gyulladások különböző betegségekhez vezethetnek, köztük a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása, de az Alzheimer-kórt és a rákot is összefüggésbe hozták a gyulladásokkal.

Használjon tehát többet a megfelelő fűszerek közül, és tegyen magáért nemcsak az íz, hanem az egészsége miatt is. Íme néhány fűszer, amelyek különösen erős gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek:

Kurkuma

A fűszer, amelyet mindig emlegetnek, amikor gyulladáscsökkentő élelmiszerekről van szó. Teljesen jogosan, hiszen rendkívüli gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. Ha nem szereti a kurkuma enyhén kesernyés ízét, akkor használhat curryport. A kurkuma a legtöbb currykeverék kulcsfontosságú összetevője, és mivel nagyon sokféle létezik, így Ön is biztosan megtalálja az ízlésének megfelelőt.

Fekete bors

Ez a klasszikus fűszer nemcsak a konyha alapvető eleme, hanem gyulladások ellen is jó. A piperin az az anyag, amely a bors csípősségét adja. A piperin gátolja a központi gyulladásszabályozót és az emésztőrendszerben fejti ki hatását, ami például az irritábilis bél szindrómára is pozitív hatással lehet.

Fontos: A kurkumát mindig fekete borssal kombinálva fogyassza. A piperin növeli a kurkuma felszívódását a belekben, ezáltal fokozva a kurkuma pozitív hatásait.

Cayenne bors

A cayenne bors nem más, mint szárított és őrölt chili. A chili csípősségét adó anyag, a kapszaicin a gyulladás ellen hat, megváltoztatja a bélbaktériumaink összetételét.

Fahéj

A fahéj nem csak karácsonyra egy jó ötlet, mivel gátolja a különböző gyulladáscsökkentő molekulák aktivitását. Fontos, hogy mindig ceyloni fahéjat vásároljon. Ez egy kicsit drágább, mint a gyakoribb cassia fahéj, azonban az utóbbi nagy mennyiségű kumarint tartalmaz. Ez egy olyan anyag, amely mérgező a májra. A ceyloni fahéj viszont csak elenyésző mennyiségben tartalmaz kumarint, ezért ártalmatlannak számít.

Szerecsendió

A szerecsendió olyan anyagokat tartalmaz, amelyek blokkolják a nitrogén-monoxid szintézisét a szervezetben, amely a gyulladások ellen küzd. Ez hogyan és miért működik, az még tudományosan nem tisztázott. Fűszerezésnél fontos, hogy a szerecsendiót takarékosan használja, mivel hallucinációt kiváltó anyagokat is tartalmaz, nagy mennyiségben fogyasztva mérgező lehet.

Ezt szem előtt tartva, ezekkel a fűszerek segítségével ízletes ételeket készíthet, valamint jó érzés töltheti el, hogy tett valamit az egészségéért.