Szelídgesztenye: egészséges, teljes értékű étkezés

Szelídgesztenye: egészséges, teljes értékű étkezés

A gesztenye, vagy más néven szelídgesztenye, a hideg évszakban egy kedvelt snack, amit az ember minden második sarkon megvásárolhat. Télen ezek a forró finomságok nemcsak csodálatosan felmelegítik az ujjakat, hanem sokat tesznek az egészségünkért is. Szinte azt mondhatnánk, hogy egy adag ebből a nemes gyümölcsből, egy kiegyensúlyozott, teljes értékű ételnek felel meg

Eredet és besorolás

A szelídgesztenyefa eredetileg Kis-Ázsiából származik, ahol a sült gesztenyét borral, vagy egyszerűen almával és túróval szokták fogyasztani. Ezeket a gyümölcsöket már az ókorban értékesnek tartották, amely fennmaradt a középkorban is. Nagy Károly a gesztenye termesztésére buzdított, mivel időközben a lakosság alapvető élelmiszerévké váltak, valamint az állatok számára is jó táplálékként szolgáltak.

Felmerül a kérdés, hogy a gesztenyének miért nincs ma már olyan nagy jelentősége. A válasz Amerika felfedezésében rejlik. Amikor a burgonya Európába került, a szelídgesztenye jelentősége egyre inkább csökkent.

Összetevők

A gesztenye a diófélék közé tartozik, azonban a legtöbb más diófajtával ellentétben nyersen is fogyasztható. A gyümölcsökben található keményítőt először le kell bontani, amit a szelídgesztenye főzésével, párolásával vagy sütésével lehet megtenni. Ekkor a gyümölcsök nemcsak könnyen emészthetővé válnak, hanem egy egész sor egészséges összetevőt is biztosítanak. Mint például:

 • kiváló minőségű fehérje
 • könnyen emészthető szénhidrátok
 • ásványi anyagok és nyomelemek, például kalcium, vas, kálium, magnézium és mangán
 • sok vitamin, beleértve az összes B-vitamint, C-, E-vitamint és A-provitamint.
 • A gesztenye kevés zsírt tartalmaz (csak körülbelül 2 g/100 g)

Ezeket az összetevőket általában csak akkor viheti be, ha teljes értékű ételelet fogyaszt, beleértve a zöldségeket, a gyümölcsöket és a húst/halat. Azonban ügyeljen arra, hogy ne vigye túlzásba a gesztenye fogyasztását. A gesztenye a sok egészséges összetevő mellett, viszonylag sok kalóriát is tartalmaz (100 g több, mint 200 kcal-t tartalmaz). Ezért mindig főétkezésként kell fogyasztani, nem pedig snackként, ahogy ma a legtöbben teszik. A többi diófélvel összehasonlítva még mindig nagyon lenyűgöző. 100 g mogyoró körülbelül 585 kcal-t és 62 g zsírt tartalmaz.

Ezenkívül a gesztenye nagyon könnyen emészthető, ezért különösen ideális azok számára, akik rosszul alszanak este, egy késői étkezés után.

Pozitív egészségügyi hatások

Sokféle összetevőjüknek köszönhetően a szelídgesztenyék számos pozitív hatást biztosítanak az egészségünk számára. Nézzünk meg közelebbről néhányat:

 • Lúgos élelmiszerként a gesztenye támogatja a szervezetet a sav-bázis egyensúly fenntartásában.
 • Nyugtató hatású, és segíti az elalvást. Ennek oka a gyümölcsökben található triptofán aminosav.
 • A sok ásványi anyagnak és vitaminnak köszönhetően erősíti az idegeket.
 • A csontok és a fogak erősek maradnak a kalciumnak és a foszfornak köszönhetően, ami különösen fontos a gyermekek, a fiatalok és az idősek számára.
 • Gyorsan erőt biztosít, mivel szénhidrátot tartalmaz, valamint tökéletes fizikai vagy szellemi kimerültség esetén.
 • A bioflavonoid rutin segít a visszerek és a vénás problémák ellen. Ezenkívül a szelídgesztenye erősíti az érfalakat, megakadályozza a gyulladásokat, és folyékonyan tartja a vért.

A vártnál nagyobb változatosság

A gesztenyében az a szép, hogy sokféleképpen felhasználható a konyhában. Nem kell mindig az árusoktól vásárolt sült gesztenyét fogyasztani. Levesként, levesbetétként, szárnyasokhoz almával és fűszerekkel, vörös káposztával, spenóttal és vadakhoz is ideálisak. Ezenkívül csodálatosan használhatók fel különböző desszertekhez, és akár süteményeket, valamint kenyeret is süthet belőlük (ha van gesztenyeliszt). Amint láthatja, rengeteg módja és lehetősége van rendszeresen élvezni ezt az egészséges finomságot.