Törekvés a boldogságra

A karácsony az ajtóban áll. Itt az idő, hogy egy kicsit átgondoljuk életünket. "Miért nem vagyok boldogabb?" és "Hogyan találom meg a boldogságot?" Ez az a két kérdés, amelyet gyakran felteszünk ebben az időszakban.

Mi a boldogság?

Erre a kérdésre nincs helyes válasz. A boldogság mindenkinek más jelent. Sokaknak van egy képük a boldoságról, azonban ez problémát is okozhat.

Hamis boldogság képek

Számos hamis feltételezés van, hogy mi is okoz boldogságot. Itt van például kettő:

  1. Egy új autó, egy technikai kütyü vagy egy új ház.... Ha ez így van, akkor miért van olyan sok boldogtalan ember? 
    Már az ókori filozófusok is tudták és vizsgálatok most is megerősítik: A dolgok, amelyek birtokunkban vannak, boldoggá tehetnek. Azonban ezeket agyunk egy idő után már megszokottnak veszi és a boldogság érzete elszáll. Ezért van például, hogy egy lottónyertes boldogsági szintje egy éven belül csökken. A lottónyeremény, illetve a birtokokban lévő dolgok megszokottá válnak.
  2. Boldog vagyok, ha a dolgok úgy történnek, ahogyan azt én akarom. Ez egy csodálatos érzés. Ebben az esetben csak egy probléma van. Ez egy kézzel nem fogható dolog, így a boldogságunkat nem tudjuk irányítani.

Saját szerencsénk

Megtalálhatjuk boldogságunkat, ha azt szem előtt tartjuk. Ehhez figyelmesebben át kell néznünk életünket és a robotpilóta módot ki kell kapcsolnunk.

  • Minden nap számos kis boldog pillanat van életünkben, amit azonban figyelmen kívül hagyunk. A boldogságot tudatosan észre kell vennünk. Tehát figyeljünk egy kicsit jobban oda a kis, szép pillanatokra. Ehhez elég annyi is, ha elfogyasszuk kedvenc ételünket vagy egy pillanatra megcsodáljuk a naplementét.
  • A boldogság esetében is van viszonylagosság. Ha például lát egy milliárdost, aki egy hihetetlenül drága luxus ingatlanban él, saját kis lakásunk természetesen már nem is néz ki olyan jól, ami elégedetlenséget okoz. Azonban, ha egy hajléktalanra néz, aki a híd alatt alszik, akkor saját kis otthonunkra már teljesen másképpen nézünk. Ilyenkor hálásak vagyunk.
  • Semmi értelme, hogy sok olyan dologra összpontosítson, amelyet nem tud irányítani. Ezeken a dolgokon izgulhat vagy aggódhat, de nem tudja megváltoztatni. Tehát csak boldogtalanságot okozhat.

Tudja meg, mi teszi boldoggá

Gyakran törekszünk olyan dolgokra, amelyek az általános vélemény szerint boldoggá tesznek. Azonban előfordulhat, hogy nekünk ez egy teljesen rossz irány. Tehát üljön le és gondolja át, mi okoz Önnek boldogságot. A karácsony erre egy remek alkalom.

Végül, gondolja át az is, hogy mi is a fontosabb. Az, hogy Ön boldog legyen vagy hogy mások gondolják azt, hogy Ön boldog? Gyakran a külső korlátok szolgái vagyunk.

Törekvés a boldogságra - csapda?

Mindenki szeretne mindig boldog lenni. Próbálja boldogságát aktívan megvalósítani. Ez a törekvés azonban rosszul is elsülhet, mivel a boldogtalanabb pillanatok még rosszabbnak fognak tűnni.

A mai társadalomban szinte kényszerít arra, hogy boldogok legyünk.

Az a hit, hogy a boldogságunkat csak létrehozni lehet, a végén boldogságtalansághoz vezet. A boldogságot nem kívül, világunkban, hanem belül találjuk meg.

Nem kell!

Nem kell szerencsésnek lennem. Ez a beállítottság szabaddá tesz. Keressen értelmet életében és látni fogja, hogy a boldogtalanság érzése automatikusan alábbhagy. A legegyszerűbb, ha megkeresi amiben jó lehet és megvalósítja. Próbáljon meg fejlődni és tegyen valami jót az emberekért, állatokért vagy környezetért. Ez hosszútávú elégedettséget okozhat.

Fontolja meg ezeket, hiszen a karácsony egy csodálatos idő arra, hogy elkezdhessen másként hozzállni a dolgokhoz.