Karcsúság az alvásnak köszönhetően: a figyelmen kívül hagyott tényező

Karcsúság az alvásnak köszönhetően: a figyelmen kívül hagyott tényező

Számtalan különböző diéta és sok tudományos ismeret létezik arról, hogy miként lehet a legjobban fogyni. Azonban egy kérdéssel mindenki egyetért: Ha valaki kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit naponta eléget, akkor a test a tartalékokra használja fel, és így megkezdődik a fogyás. Természetesen sok más tényező is befolyásolja a diéta sikerét vagy kudarcát.

Az egyik ilyen tényező, amely eddig kevés figyelmet kapott, az az alvás. A legújabb tanulmányok szerint a megfelelő mennyiségű, rendszeres alvás döntő fontosságú lehet.

Ne aludjon túl keveset

Ma már mindenki számára ismert, hogy mennyi alvásra van szükség. Az alvás optimális hossza valahol hét és kilenc óra között van, ez személyenként kissé eltérő lehet. Hosszú távú vizsgálatok kimutatták, ha hét óránál kevesebbet alszik a magasabb testzsírszázalékra való érzékenység, valamint az elhízás kialakulásának a kockázata nő.

De ez még nem minden. A rendszeresen előforduló kevés alvás csökkenti a kalórialeadással járó diéta hatékonyságát: Azok az emberek, akik kalóriacsökkentő diétát tartanak, és eközben nem alszanak eleget, azok esetében a zsír átlagosan több, mint 50%-kal lassabban bomlik le, valamint az izomtömegépítés is lassabb. Ezzel egyidejűleg nő az éhségérzet, ha az ember túl keveset alszik.

Az alvás megváltoztat

Azok az emberek, akik túl keveset alszanak, nemcsak éhesebbnek érzik magukat. Megváltozik az ételek kiválasztása is. Az alváshiány befolyásolja az agy jutalmazási rendszerét, ami azt jelenti, hogy a fáradt emberek fokozottan vágynak az egészségtelen, különösen édes snackekre.

Később bepótolom

Talán már Ön is hallotta valakitől, hogy a hétközben elmaradt alvást hétvégén szeretné bepótolni. Sajnos ez nem ilyen egyszerű.

Röviden: ez a stratégia nem működik. Az elmulasztott alvást nem lehet bepótolni, mivel a hosszabb alvás hétvégén nem kompenzálja a hétközbeni alváshiány negatív hatásait. Ez annak is köszönhető, hogy az alváshiány megzavarja a hormonháztartás egyensúlyát. Az éhségérzetet két hormon határozza meg: a leptin és a ghrelin. Alváshiány esetén a vér leptinszintje csökken, míg a ghrelinszintje emelkedik, ami fokozott éhségérzethez és snack utáni vágyhoz vezet.

Következtetés

Ha fogyni szeretne hosszú távon és sikeresen, akkor nem csak az Önnek megfelelő diétát kell megtalálnia. Az elegendő mennyiségű alvás is nagyon fontos. Ezáltal nemcsak a maximális zsírt adhatja le és növelheti az izomtömeget, hanem jobban is kontrollálhatja a vágyait, mivel ezek kevésbé erősödnek fel.