Dogging & Co - Sport kutyával

Miért nem viszi az ember magával legjobb barátját sportolni? Pedig így egy Win-win-helyzet alakulhatna ki: egészséges a kutyának és az embernek egyaránt, valamint kapcsolatuk is még jobban elmélyíthető.

A kutya helyzete nagyon sokat változott az elmúlt néhány évszázadban. Míg korábban őrzésre vagy vadászatra használták, most családtag és szabadidős partner. Sajnos, ez gyakran azt is jelenti, hogy a kutya krónikusan aluledzett. Az alulfoglalkoztatottság hosszútávon a kutya megbetegedéséhez vezet. A mozgás hiányzik, a szervezet leépül vagy az állatok agresszívvá válnak, mert unatkoznak.

Ha te magad szívesen sportolsz, akkor ezt nagyon könnyen ellensúlyozhatod: Vidd magaddal kedvencedet. Így együtt tölthettek egy kis időt és valami egészségeset csináltok együtt.

Mire kell odafigyelni:

  • Nem minden kutyafajta alkalmas minden sportra. Aranyszabály nincs, de például egyértelmű, hogy rövidlábú kutyával állaóképességi sportot ne végezzünk.

  • Ellenőrizze a kutya egészségi állapotát is és állítsa be az edzés intenzitását ennek megfelelően.

  • Mivel minden kutya más, így oda kell figyelni a kutya preferált dolgaira. Vajon kutyája mit szeret különösen?

  • Vizsgáltassa meg kedvencét orvossal. A szív-keringési rendszernek és az ízületeknek rendben kell lenniük. Ezenkívül tudni fogja mit csinálhat kutyája. Ez egy fontos információ lehet a sportfajta kiválasztásánal. Ne hagyja ki a vizsgálatot. Ennek elmulasztása egészségügyi problémákat eredményezhet.

  • Kutyája, ha szeretne Önnel sportolni, fontos, hogy hallgatnia kell Önre. Ezáltal a póráz nélkül is zökkenőmentes lehet a sportolás. Ennek ellenére kezdetben  jó ötlet lehet a póráz használata, hogy érezze kutyája tempóját. Később a póráz lazábban fogható, majd teljesen elhagyható.

  • A kutyáknak nagyobb problémájuk van a hővel, mint az embereknek. Tehát ne edzen kutyájával nagyon melegben, valamint gondoskodjon a megfelelő pihenésről és elegendő folyadékról.

Néhány javaslat a különböző sportokhoz:

Dogging

Ez a fantázianév egyszerűen a kutyával való kocogást jelöli. Ezt könnyű elvégezni, mivel nem szükséges hozzá semmi. Sajnos, nem minden fajta alkalmas kocogásra. A mopsznak például ez egy erős erőfeszítés és gyorsan túlterhelt lesz.

Csak felnőtt kutyákkal fusson, lassan kezdje. Fontos, hogy a kutya teljesítse parancsát. Megfelelően válassza ki a útvonalat is, a lágy talaj, mint a mezei vagy erdei talaj jobb az ízületeknek.

Görkorcsolya, kerékpározás, gyaloglás

Fontos, hogy a kutya engedelmeskedjen. Különösen kerékpározás vagy görkorcsolyázás esetén, mivel a súlyos sérülések kockázata magasabb. Léteznek speciális pórázok kerékpározáshoz, amelyek nagyon rugalmasak és csökkentik a baleseti kockázatot.

Úszás

A legjobb sport, az izmok, a szív és az állóképesség erősítéséhez, az ízületek megterhelése nélkül. Egyes fajtának természetes az úszás, mint pl. a retrievereknek. Itt is fontos a fokozatos terhelés.

Labdarúgás

A labdarúgással a kutya kitombolhatja magát és még szórakozást is nyújt neki. Ennek ellenére idősebb vagy túl fiatal kutyáknak más sportfajtát kell választanunk. Különösen az idősebb kutyáknak nem okoz örömet, mert már nem tudnak olyan gyorsan mozogni. 

Ehhez használhat egy normális focilabdát vagy speciális kutyalabdát is.

Sífutás

Télen sok, a fent említett sportok közül gyakran nem megvalósítható. Azonban, ha havas területen él, nyugodtan kipróbálhatja a sífutást. Ebben az esetben is fontos, hogy a kutya teljesítse parancsát. A hóban való futkosás egészséges a kutyáknak. A mancsokat kenje be fejőzsírral vagy húzzon kedvencére kutyacipőt. Ha nem biztos benne, hogy ez kutyájának egészséges, kérje ki az állatorvos tanácsát.