Medex - Globális nagykövet

Medex - Globális nagykövet

Méhszakértő a legmagasabb szinten

Szlovén méhek: a bécsi udvartól a természet globális nagykövetéig
Szlovéniában a méhészetnek évszázados hagyománya van: a 18. században a szlovén Anton Janša volt az első méhésztanár Mária Terézia udvarában. Az Osztrák-Magyar Krajnából származó sikeres módszerek forradalminak számítottak, illetve egy igazi méhészeti fellendülést indítottak el.

Krajnai méh: Gazdasági motor és globális nagykövet
Persze azóta sokat változott az idő kereke: az ország, az emberek, a környezet. A méhészkedés iránti szenvedély megmaradt a nagy méhész, Janša egykori otthonában: Európában Szlovéniában a legmagasabb az egy főre jutó méhészek száma. Ezért logikus, hogy Szlovéniából érkezett a kezdeményezés a Méhek Világnapjára. 2017 óta május 20-a a méhek világnapja - Anton Janša születésnapja.

Köszönhetően a szlovén méhészeti hagyományoknak, a sikeresen exportált méhészeti termékeknek és a szelíd méhturizmusnak elmélyült a méhek ökoszisztémánkban játszott szerepüknek és jelentőségüknek tudatosítása.

Hagyományokkal és csúcstechnológiával a jobb életminőségért
A szlovén Medex cég mára piacvezető a méhészeti termékek, például propoliszból, méhpempőből vagy virágporból készült étrendkiegészítők gyártásában. A legmodernebb laboratóriumi technológia a krajnai méhektől származó, értékes nyersanyagokat egyedi termékekké alakítja át: a folyékony propolisz készítmények a cég jelképei, akárcsak az üvegpalackok megtöltése. Mindkét innováció stabilan tartja az összetevőket, így a fogyasztó a lehető legjobb minőségben bízhat.

Valamennyi termék felhasználható a célzott apiterápia támogatására is. Ez magában foglalja a propolisz, a méhméreg, a méhviasz és a méz orvosi felhasználását - egy gyengéd módja a jobb életminőségnek.

Elkötelezettség a méhek és az emberek iránt
A Medex támogatta a Méhek Világnapjának kezdeményezőit. Egy másik fontos lépés: 2022 decemberében az UNESCO az emberiség szellemi kulturális örökségeként ismerte el a szlovének történelmi méhészeti hagyományait. Szlovéniában jelenleg mintegy 200 000 krajnai méhcsaládot tenyésztenek. A hangsúly a méhkirálynő ellenőrzött nevelésén van, mert a nyugati mézelő méh (Apis mellifera) természetben előforduló alfaja különösen jó tulajdonságokat mutat, mint a szelídség, kiváló tájékozódási képesség, időjárásállóság és magas terméshozam.

Mit tehet? Fogyasztóként lehetősége van bizonyos termékek vásárlásával támogatni egy ügyet. Ha olyan méhészeti termékek iránt érdeklődik, mint a méz vagy a propolisz, válasszon szociálisan és fenntarthatóan orientált cégeket. Ezzel közvetetten segíti például a méhek védelmét és a szükséges kutatásokat.

A méh egyébként az egyik legrégebbi haszonállat: az emberek körülbelül 15 000 éve szimbiotikus kapcsolatot ápolnak a szorgalmas repülőkkel, akiknek néha kétmillió virágot kell meglátogatniuk egy kiló mézért. Mindegy, hogy melyik, a méhektől származó természeti kincsért lelkesedik: mindig szeretetteljes üdvözletet kap a természettől, amely megtanítja a legkisebb élőlények tiszteletére is. A méhek a globális élelmiszertermelés körülbelül egyharmadáért felelősek. Chapeau!