A leggyakoribb "alvászavarók"

Egyre több ember szenved manapság alvászavarban. Íme a modern idők legnagyobb "alvászavarói".

Az alvás elengedhetetlen. Nélküle, mi sem működünk megfelelően. Manapság az alvászavarról akár, mint egy járványról is beszélhetünk. Az emberek körübelül negyede szenved rendszeresen elalvási és átalvási problémákkal, amely nem csak csökkenti a fizikai és szellemi teljesítőképességet, hanem pszichológiai következményeket is okozhat a rossz hangulattól a stresszig.

A test alvás közben regenerálódik és feltölti saját energiaraktárait. A vérnyomás csökken, a testhőmérséklet leesik, a légzés és a pulzus lelassul. Sajnos a mai modern világban ez a helyreállítás egyre kevésbé lehetséges, amelynek okozói egyszerű "alvászavarók, mint például a fény, a zaj, stb...

Zaj

Az egyik legnagyobb "alvászavaró".  Különösen akkor, ha valaki forgalmas utak vagy vasútállomás közelében él. Az általános vélemény az, hogy a zajt meg lehet szokni, idővel újra átaludható az éjszaka. Valamilyen szinten azonban mégiscsak romlik az alvásminősége, amely fontosabb, mint az időtartama. Hosszú távon a zaj által emelkedik a vérnyomás és stresszhormonok szabadulnak fel, stb. A korai elhalálozások magasabb azon emberek körében, akik folyamatos zajban alszanak. Ezért sürgősen megoldást kell erre keresni. Költözzön el, építsen be zajálló ablakot vagy használjon füldugót, mindegy, fontos, hogy valamit tegyen az állandó zaj ellen.

Kék fény

A modern képernyők, mint a televíziók, az okostelefonok és a számítógépek, kisugároznak. Ez a fény a probléma. Kutatók megállapították, hogy a szemben egy külön idegsejtrendszer felelős a kék fény felismeréséért. Ez a stresszhormonokat szabadít fel szervezetünkben, ezáltal éberek leszünk. Ezért nem jó este a kék fény, hanem inkább a sárga és a piros. Ezek által a szervezetben melatonin szabadul fel, amelyek segítik az elalvást. Este a mesterséges fény felkapcsolása sem kedvező. Az agy aktív lesz, amelynek következménye az időzavar. Ne zavarja meg agyát lefekvés előtt ezekkel, mivel rontja az alvás minőségét. Ez a folyamat nem olyan intenzív, de idővel halmozódik. Az első lépés ez ellen, ha a mesterséges világítás meleg színekkel látjuk el. Az okostelefonokon és a számítógépeken pedig van olyan ingyenes alkalmazás, amely időközönként cserélgeti a képernyő színét.

Stressz

A stressz is egy olyan tényező, amely befolyásolja az alvást. Különösen a krónikus stressz csökkentheti az alvásidőt, ami által nem tudjuk rendesen kipihenni magunkat, így csökken a teljesítőképességünk és érzelmileg ingerlékenyek leszünk. Ez egy ördögi kör. Fontos, hogy amennyire lehetséges megszüntesse a stresszfaktorokat. Próbálja meg elkerülni ezeket vagy teljesen megszüntetni. Hatékony szerek a stressz ellen a relaxációs technikák és sport.

Rossz szokások

A modern életmód változékony. Sok embernek vannak olyan szokásaik, amelyek nem igazán kompatibilisek a szervezet természetes ritmusával. A probléma az, hogy szervezetünk már nem tudja követni rohanó világunkat. Fáradtak vagyunk és ahelyett, hogy lefeküdnénk egy kicsit, inkább iszunk valami koffeineset. Emellett gyakran délben nincs időnk rendesen étkezni sem, így a főétkezés estére tolódik, amikor is valami nehezett eszünk. Ezáltal romlik az alvás minősége, ugyanúgy, mint, ha röviddel alvás előtt sportolnánk. Fizikai aktivitást esetén a keringés ismét elindul, így a szervezet este lassan újra visszakapcsolódik, amely problémákat okozhat. Mindezekhez jön még a szabálytalan alvásritmus. Mivel nem mindig azonos időben fekszünk le, így hiányozni fog az alvási rituálé. A legtöbb embernél ezen faktorok közül több is megtalálható, amelyek egymás hatását erősítik és ez alvászavart okozhat.