Smart Aging a Raab Vitalfood tápanyagaival

Smart Aging a Raab Vitalfood tápanyagaival

Fitten az idős korban

Bolygónk minden élőlénye öregszik és meghal. A várható élettartam változó, a májusi légy néhány órájától az izlandi kagyló 500 évéig terjed. Úgy tűnik, hogy a tengerirózsák egyáltalán nem öregszenek, míg a grönlandi cápa akár 400 évig is élhet. Más organizmusok közvetlenül a szaporodás után meghalnak. Az öregedés kétségtelenül egy paradoxon.

Mi történik, ha öregszünk?

A külső jeleken kívül - ősz haj, ráncok - általában nem nagyon foglalkozunk azzal, hogy mi játszodik le a szervezetünkben az öregedés során. A tudományban sok vita folyik az öregedés mechanizmusairól. Általánosan elfogadott, hogy a sejtek és szövetek, azaz a gének károsodása az életkorral már nem javítható. A Mark Planck Intézet szerint az öregedési folyamatnak kilenc jellemzője van:

  1. Genomi instabilitás: a genetikai információ a sejtben kórosan megváltozik.
  2. Telomer kopás: a védőkupakok lerövidülése a kromoszómák végén.
  3. Epigenetikai változások: változások a kromoszómákban.
  4. A proteosztázis elvesztése: károsodott fehérjehomeosztázis.
  5. A tápanyagok érzékelésének romlása
  6. Mitokondriális diszfunkció: izombetegségek
  7. Sejtek öregedése: a sejtnövekedés blokkolása
  8. Az őssejtek kimerülése
  9. Megváltozott sejtközi kommunikáció

Az öregedés, mint evolúciós folyamat

Ezek az öregedés során bekövetkező sejt- és molekuláris változások kevésbé egészségesekké, sebezhetőbbé és rászorulóbbá tesznek bennünket. De miért alakul ki egy ilyen folyamat? A válasz az evolúcióban rejlik. Környezetünk folyamatosan változik, és minden élőlény alkalmazkodik a körülményekhez. Ebből kifolyólag a jobban alkalmazkodó utódokat a szülői nemzedéktől kellő erőforrással kell ellátni ahhoz, hogy növekedni tudjanak. A szülői nemzedék helyet ad az utódoknak, és felszabadítja ezeket az erőforrásokat.

Peter Medawar és George Williams evolúcióbiológusokat két fő öregedési elmélet is foglalkoztatja. Peter Medawart a "mutáció-felhalmozási elmélet" képviselőjének tekintik. Azt állítja, hogy egy szervezet végső célja a fajfenntartás. Ezután már nincs evolúciós nyomás, mivel a túlélés biztosított. George Williams „antagonisztikus pleiotrópia” elmélete arra vonatkozik, hogy bizonyos gének, amelyek fiatal korunkban hasznosak, idős korban károsakká válnak. A természet nem tudja szelektálni ezeket a géneket, ami végül az organizmus halálához vezet.

Fitten az idős korban

Mindennek ellenére az öregedési folyamat legalább késleltethető. Az elegendő mozgás, az elegendő alvás, a kiegyensúlyozott étrend és a kalóriakorlátozás lehetővé teszi a szervezet regenerálódását és helyreállítását. Szerencsére soha nem késő életmódot váltani. A mindennapok még 60, 70 vagy 80 évesen is megváltoztathatók. A lépcsőzés vagy egy megfelelő edzésprogram új lendületet biztosíthat. Ezen túlmenően világosnak kell lennie számunkra, hogy a test az evolúció során nem alkalmazkodott a nyugati világ túlzott táplálékához. A megfelelő tápanyagok szintén hozzájárulhatnak. A Raab Vitalfood egy olyan választékot kínál, amely tökéletes mindennapi étrendkiegészítőként: OPC, resveratrol vagy alár spermidin. Fedezze fel most, és próbálja ki!