Hogyan idősödjünk egészségesen?

Az emberek öregszenek, ezért egy fontos téma lehet az "Egészséges öregedés". De hogyan maradhatunk egészségesek és fittek idősebb korban is?

Képzeljen el két férfi. Mindkettő ugyanolyan korú és már néhány éve nyugdíjasok. Az egyikük folyamatosan otthon ül, tévét néz és szeret iszogatni. A másik aktív, társaságba megy, próbál minden nap mozogni és mindig odafigyel táplálkozására.

Azt hiszem mondani sem kell, hogy melyik férfi egészségesebb és fittebb, tehát melyikük tudja jobban élvezni az időskort.

Azonban nem is az a fontos, hogy hány évesek vagyunk, hanem hogy hogyan öregszünk. 

Befolyásolható és nem megváltoztatható tényezők

Azt, hogy idősebb korban milyen az egészségünk, számos tényező befolyásolhatja:

 • Társadalmi tényezők: Ebben az esetben szokásainkról és társadalmi kapcsolatainkról van szó.
 • Egyéni tényezők: Életstílusunk, különösen a táplálkozás, a mozgás mennyisége, az alkohol és nikotin fogyasztás, stb.
 • Genetikai tényezők

A genetikai tényezőket nem tudjuk befolyásolni, a szociális tényezőket pedig gyakran nehéz megváltoztatni. De az egyéni tényezők abszolút kontrolálhatóak. Ha még néha nehezen is: Csak saját magunk változtathatunk, dönthetünk tudatosan, állíthatjuk át életstílusunkat, ami által egészségesen öregedhetünk.

A kisebb, de rendszeres változtatások különösen jók, mivel ezeket sokkal könnyebb megvalósítani, mintha egyszerre komplett életstílusunkat szeretnénk átalakítani. Még, ha nehezen is megy az elején, ne addja fel, az idő előrehaladtával egyre könnyebb lesz.

Íme néhány terület, amelyen, ha változtat, sokat tehet az egészséges öregedésért:

Alvás

Az alvás sz egészséges élet elengedhetetlen része, mivel minden területet érint. A kevés alvás csökkenti a szellemi és fizikai teljesítőképességet. A kor előrehaladtával a jó alvás egyre fontosabbá válik, különösen a mélyalvás. Tehát nem csak a megfelelő mennyiségű alvásról, hanem annak minőségéről is gondoskodni kell.

Táplálkozás

Ezen a területen való változtatások bármely életkorban pozitívak lehetnek. Az alapelv: egyéni táplálkozásunk legyen kiegyensúlyozott, változatos és minden igényt kielégítő.

Minél idősebbek leszünk, annál kevesebb energiánk lesz. Az izmok leépülnek, a zsírtömeg növekszik; ezzel egyidejűleg pedig alábbhagy az emésztés.

Fontos odafigyelni a megfelelő súlyra. A túlsúly nem jó, azonban az idősek gyakran szenvednek soványságtól is. Mindkettő negatív hatással van az egészségre és a teljesítőképességre.

Fontos a kiegyensúlyozott étrend, amely a szervezetet elegendő vitaminokkal, ásványi anyagokkal, komplex szénhidrátokkal és fehérjékkel látja el. Különösen az utóbbi rendkívül fontos, mivel a túl kevés fehérje bevitel idősebb korban az izmok és a mobilitás gyors leépüléséhez vezet.

Mozgás

A fizikai erőnlét csökkenésének fő oka nem a növekvő életkor, hanem a testmozgás hiánya.

A hangsúly a fizikai aktivitáson és mobilitáson kell, hogy legyen. A legjobb, ha hetente 5-7 alkalommal, legalább 30 percet mozog, a legfőbb hangsúlyt az állóképességi és erőedzésre fektetve. Keresse meg egyedi igényeinek megfelelő mozgásformákat.

A rendszeres testmozgás fenntartja a teljesítőképességet, idősebb korban jó az izmok leépülése ellen, az immunrendszer erősítéshez, a stressz leépítéséhez, valamint a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség és a csontritkulás megelőzéséhez.

Mentális egészség

A rendszeres szellemi tevékenység pozitív hatású. Ezen túlmenően a szellemi aktivitás csökkenti a demencia kockázatát.

Agyunk képes egész életünkben új dolgokat tanulni. Tehát még idősebb korban is továbbfejleszthetjük és új dolgokat sajátíthatunk el.

Agyunkat a következőkkel tudjuk a legjobban edzeni:

 • memória feladatok
 • hangszeren való tanulás
 • idegen nyelv tanulás
 • olvasás

Ezen túlmenően, a következő tényezők is kedvező hatással lehetnek idősebb korban mentális egészségünkre:

 • rendszeres szociális interakció
 • hajlandóság új tapasztalatok megszerzésére és új dolgok tanulására
 • pozitív hozzáállás az öregedéshez
 • értelmes tevékenységek végzése
 • probléma leküzdési készség

Pihenés

Figyelem: Ez a pont nagyon fontos. A túl nagy nyomás és a stressz gyengíti az immunrendszert és elősegítheti a mentális megbetegedéseket. Az idegesség és az ellazulás közötti egyensúly megtalálása rendkívül fontos.