Stressz: a 21. század betegsége

Stressz: a 21. század betegsége

A jelen kor egyszerűen lenyűgöző. Mindenkinek van egy számítógépe, amely gyakran nagyobb teljesítmény elérésére képes, mint az, amely az első embereket a Holdra juttatta. Emellett vannak tudományos és orvosi áttörések, valamint a növekvő automatizálásnak köszönhetően, az emberek egyre több fárasztó munka alól mentesíthetők.

De valami nincs rendben ebben a látszólagos idillben. Hogy lehet az, hogy egyre több ember szenved stressztől - állandóan?

Az embereknek a nyugati világban még sohasem volt ennyi szabad ideje, és mégis a lakosság nagy részét érinti az állandó stressz.

Stressz: személyes

A stressz egy személyes dolog, mivel mindenki másképp reagál rá. A stressz tünetei minden esetben másként jelentkezhetnek. A tünetek a következő kategóriákba sorolhatóak:

  • Testi -> Remegés, feszültség
  • Szellemi -> Koncentráció hiánya, lassú reakcióidő
  • Lelki -> Pánik, depresszió
  • Viselkedésváltozás -> Étkezési szokás, koffein- és alkoholfogyasztás

Ezek a tünetek személyenként eltérő intenzitással és kombinációban jelentkeznek.

A stressz hatása a testre

Alapvetően a stressz nem negatív hatású. Ösztönöz minket, valamint élénkíti az érzékeket, azonban ha túl intenzív vagy ha túl sokáig tart, akkor ártalmas.

A stressz akkor keletkezik, amikor agyunk bármilyen veszélyt észlel. Az így felszabaduló kortizol és adrenalin hatására a vérnyomás, a vércukorszint, valamint a szív- és légzési ritmus megemelkedik. A test magas fordulatszámon pörög.

Stresszorok

A stresszreakciót már nem ugyanazok a dolgok váltják ki, mint régen. Hiszen az emberek életmódja is nagyon sokat változott az idők során. Kiváltó okok például:

  • Túlzott zaj
  • Munkahelyi elvárások
  • Kudarctól való félelem
  • Egzisztenciális félelem
  • Pénzügyi problémák
  • ...

Állandó elérhetőséggel és sok napi teendővel kombinálva nem meglepő, hogy krónikus stressz alakul ki.

Mivel egyre kevesebbet mozgunk, a test számára nincs mód az adrenalin és a kortizol leadására. Ez egy ördögi kör, amely növeli a cukorbetegség, a szív- és az érrendszeri, valamint a különböző betegségek kialakulásának kockázatát.

Hogyan kezeljük a stresszt

A stressz kordában tartása nem is olyan nehéz. A legjobb orvosság a stressz kezelésére a kikapcsolódás. Semmi sem jobb, mint egy kiadós alvás. Azonban létezik sok más, személyes dolog, amely segíthet ebben, mint például egy jó könyv olvasása, vagy egy kedvelt hobbi végzése.

A testmozgás mindig jó, csökkenti a stressz-szintet, valamint a stressz miatti megbetegedések kialakulásának kockázatát is.

Természetesen megtanulhat egy relaxációs módszert is. Aktív módszerek a stressz kezelésére: autogén tréning, tai chi és jóga.

Mint láthatja a stressz kezelésére számos módszer van. A legfontosabb, hogy alkalmazza őket.