Magas vérnyomás - mit tehet ellene?

Magas vérnyomás - mit tehet ellene?

Az elmúlt néhány évtizedben a magas vérnyomás a civilizáció valódi betegségévé vált, amelytől a nyugati világban egyre többen szenvednek. A számok világszerte folyamatosan növekszenek, és különösen az idősebbek számára okoz gyakran problémát. Íme, mit tehet a magas vérnyomás ellen, azonban először vessünk egy pillantást általánosságban a vérnyomásra.

Miért van szüksége a szervezetnek a vérnyomásra?

Az erek behálózzák az egész testünket, az izmoktól a szervekig, és ellátják az egyes sejteket tápanyagokkal, oxigénnel, valamint elszállítják a melléktermékeket. Egy izom használatakor az erek kitágulnak; az izom nyugalmi helyzetében, újra összeszűkülnek.

Ahhoz, hogy a vér gyorsan eljusson a hatalmas érrendszeren keresztül a szervekhez és a szövetekhez (testünk erei 100.000 kilométer hosszúak lennének egymás után helyezve), nyomás alatt kell lennie. Ez a nyomás a szív és az érfalak ellenállása által épül fel. A vérnyomás az erekben lévő nyomás. Ez a nyomás folyamatosan változik. Ha idegesek vagy stresszesek vagyunk, emelkedik a vérnyomás, amikor ellazulunk, ismét visszacsökken. Ezek a természetes ingadozások alapvetően teljesen ártalmatlanok. Problémássá válik azonban, amikor a nyomás folyamatosan túl magas.

Kockázati tényező magas vérnyomás

Magas vérnyomásról vagy hipotóniáról beszélünk, ha a vérnyomás 140/90 vagy annál magasabb. Ez néhány problémát hoz magával. A krónikus magas vérnyomás egy kockázati tényező

  • Szélütés
  • Akut miokardiális infarktus
  • Szívelégtelenség
  • Hirtelen halál

A magas vérnyomás egy alattomos dolog, hiszen csak akkor vehető észre, amikor már túl késő. Az emberek több, mint 20%-ának magas a vérnyomása, és a legtöbben nem is tudnak róla. Kizárólag a rendszeres mérés, valamint gyanú esetén az orvosi segítség jelenthet megoldást.

Mi kedvez a magas vérnyomásnak?

Számos tényező járul hozzá a krónikus magas vérnyomás kialakulásához. A két legfontosabb tényező a genetikai hajlam és az életmód. Ez utóbbihoz tartozik például a dohányzás, a túlsúly (különösen a has környékén), vagy a magas a vércukorszint kérdése. A genetikai hajlam ellen semmit sem tehet, azonban az életmódjáért igen. Ebben az esetben fontos a megfelelő változtatások elvégzése, mielőtt gyógyszeres kezelésre lenne szükség.

Hogy előzhető meg a magas vérnyomás?

Mit tehet a magas vérnyomás csökkentése vagy a magas vérnyomás túlzott emelkedésének megakadályozása érdekében? A legfontosabb tényezők:

Megfelelő táplálkozás

Az ipari országokban a legtöbb ember túl zsírosan, túl sósan és kiegyensúlyozatlanul táplálkozik. Válasszon tehát egy olyan étrendet, amely sok gyümölcsöt, zöldséget, rostot és egészséges zsírokat tartalmaz. Ügyeljen arra, hogy jelentősen csökkentse a só-, valamint korlátozza az alkoholfogyasztást.

Szabaduljon meg a túlsúlytól

Ha magas vérnyomástól szenved és túlsúlyos, mindenképpen próbáljon meg leadni néhány kilót. Mint már említettük, az elhízás a magas vérnyomás kialakulásának egyik fő tényezője.

Rendszeres testmozgás

A rendszeres testmozgás és a sport bizonyítottan csökkenti a vérnyomást. Az állóképességi sportok nagyon ajánlottak, mint pl.: futás, úszás, nordic walking vagy kerékpározás. Azonban mi a helyzet az erősítő edzéssel?

A mérsékelt erősítő edzés jó

A legújabb kutatások kimutatták, hogy a rendszeres erősítő edzés jót tesz a magas vérnyomásnak, még a szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek is. Ez ellentmondásosnak hangozhat, mivel az erősítő edzések során a vérnyomás meredeken megemelkedik, ami valójában kockázatot hordoz magában. Azonban bebizonyosodott, hogy a rendszeres, mérsékelt erősítő edzés számos pozitív hatással van a vérnyomást befolyásoló számos releváns tényezőre. A magas vérnyomásban szenvedők képesek voltak a legmagasabb vérnyomáscsökkenést elérni erőnléti edzés segítségével 1 , amelyet később a leggyakoribb kardiovaszkuláris események körülbelül 18%-os csökkenésével hoztak összefüggésbe. 2 A további izomerő miatt a vérnyomásreakció és a pulzusszám is alacsonyabb az edzés során, ami kíméli a szív- és érrendszert.

1 MacDonald, H. V., Johnson, B. T., Huedo-Medina, T. B., Livingston, J., Forsyth, K. C., Kraemer, W. J., et al. (2016). Dynamic resistance training as stand-alone antihypertensive lifestyle therapy: a meta-analysis. J. Am. Heart Assoc. 5, 1–15.

2 Blood Pressure Lowering Treatment Trialists Collaboration (2014). Blood pressure-lowering treatment based on cardiovascular risk: a meta-analysis of individual patient data. Lancet 384, 591–598.