Megfelő felkészülés a sporteseményekre

Ahhoz, hogy egy sporteseményre megfelelően felkészülhessünk, egy edzésterve van szükség. Ezáltal biztos lehet abban, hogy mindent megtett edzeségért. A jó előkészítés jó teljesítményt biztosít.

Egyedül a legjobb

Mindenki más, így minden edzéstervet az egyedi igényekhez kell igazítani. Számos tényező játszik ebben fontos szerepet:

  • Mi a jelenlegi helyzet? Ön kezdő vagy már elég fitt és egy teljesítmény-orientált edzéstervre van szüksége?
  • Mik a céljai? Fittebb szeretne lenni vagy egészségéért szeretne valami jót tenni? Vagy valami konkrét eseményre szeretne felkészülni?
  • Mennyi ideje van a sporteseményig, amelyen részt szeretne venni?

Ne feledje, hogy bár a célok kihívást kell jelentenek, mindig reálisan kell gondolkodnunk.

Ciklusok

Az edzés felépítését legjobb ciklusokban végrehajtani.

  • Nézze meg, hogy még mennyi ideje van a verseny napjáig.
  • Ezután készítsen egy ciklusos edzéstervet.
  • Ossza a verseny előtti időszakot fázisokra: Először egy általános edzésszakasszal kell indítani, ahol meghatározza az alapokat. Minél közelebb van a verseny, annál specifikusabban kell edzeni. A terjedelmet és az intenzitást folyamatosan kell növelni. A következő fázisban a terjedelmet újra csökkenteni kell, de az intenzitásból már nem kell visszavenni. Röviddel a verseny előtt már csak némi aktivitás szükséges, a raktárak feltöltése és a regenerálódás érdekében.
  • Az egyes hetek tervei során a 3:1-elvet kell betartani: A három hetes, rendszeresen növelt terhelést egy hetes pihenőhéttel kell lezárni, amikor már csak keveset edz.
  • Az egyes hetekben ugyanezt az arányt kell szem előtt tartani: három nap erősebb növelés és terhelés, majd egy pihenőnap. A koncentrikus sportok (kerékpár, úszás) esetén az 5:1 ciklus is végezhető.

Intenzitás, terjedelem, gyakoriság és mennyiség

Ne feledje, hogy az edzés során számos lehetősége van, a terhelés megváltoztatására. Növelheti a terhelés intenzitását vagy meghosszabbíthaja annak terjedelmét. Mindemellett az edzések gyakoriságán és mennyiségén is változtathat.

A legfontosabb elv

Ne felejtsünk el, okosan edzeni. Ez azt jelenti, hogy a túl erős edzésekhez már a szervezet nem képes alkalmazkodni, így a teljesítmény nem növekszik. Figyeljen oda arra, hogy ne legyen túlterhelve. Önnek elegendő regenerációra is szüksége van. Ez azért fontos, mert túlhajtja magát és legrosszabb esetben már semilyen sportra nem lesz képes.

Alapszint meghatározása

Ez mindig egy bölcs dolog lehet, ha a kezdetben egy tesztet végez, ezzel meghatározva teljesítményszintjét. Ezután egyszerűbben létrehozható a megfelő edzésterv és specifikusabban tudedzeni.

A táplálkozás is nagyon fontos. Az optimális teljesítmény-növelés érdekében, a szervezet megfelő, az adott versenyhez szükséges tápanyagokkal való ellátása nagyon fontos. Nézzen ennek utánna.

Ha az alábbi tippeket követi, akkor semmi sem állhat a megfelelő edzésterv elkészítésének útjába. Jó szórakozást!