Transzzsírok: Krémes veszély

A croissant, a fánk vagy a sültkrumpli: ilyen és sok más finomság rejti az egészségtelen transzzsírokat. Az elmúlt években megnőtt az egészségtelen transzzsírokkal szembeni tudatosság, így az USA-ban már megpróbálják ezeket száműzni az élelmiszerekből. A fogyasztók védelme érdekében. Az EU-ban jelenleg nincsenek egységes szabályok.

Néhány hónappal ezelőtt az FDA, az amerikai szövetségi hatóság úgy döntött, hogy figyelemmel kíséri az elkövetkező három évben a mestereséges transzzsírok betiltásának hatásait. Ezzel az intézkedéssel megelőzhető lenne az Egyesült Államokban évente akár 20.000 szívinfarktus és 7000 halálos áldozat.

Mik azok a transzzsírok

A transzzsírok a telítetlen zsírsavakhoz tartoznak. Természetesen vagy mesterségesen is előfordulhatnak. Természetes transzzsírsavak a kérődzők, mint a tehenek, által termelődnek. Mesterséges transzzsírokat főleg az ipar termel. Ezekhez növényi olajokat keményítenek meg. Így keletkeznek azok a zsírok, amelyek kenhetőek, mint pl. a margarin. A mesterséges transzzsírok olcsók és tartósak, ami miatt szintén számos élelmiszerben használják. Transzzsírok a növényi olajak felforrosításával is keletkezhetnek, pl. sütés közben.

A kalória ajánlott napi maximális értéke, amit taranszzsírokkal fogyasztunk el, egy százalék. Tehát nincs sok mozgástér. Az EU-ban jelenleg nincsenek egységes szabályok, csak útmutatók.

Törvényi rendelkezés a transzzsírok témában Európa elsőször Dániában 2003-ban született. Az iparilag előállított transzzsírok legfeljebb két százaléka lehet az élelmiszerek zsírtartalmának. Öt másik európai ország (Ausztria, Magyarország, Izland, Norvégia, Svájc) követte Dánia példáját és fix határt szabott. Például Németországban vagy Franciaországban a határérték még mindig nincs törvényben meghatározva.

Miért van egyáltalán törvényi határ egyes országokban?

Sajnos a transzzsírok rendkívül károsak az egészségre. Elősegítik a szív- és érrendszeri megbetegségek, a rák különböző formáinak, a cukorbetegség és más betegségek kialakulását.

Egy új tanulmány megállapította a transzzsírok újabb, nem kívánt hatásait. A fokozott transzzsír bevitel növeli a depresszió kockázatát. Az említett tanulmány a zsírok emberi pszichére gyakorolt hatásait vizsgálta. Több mint 12.000 embert hat évig vizsgáltak.  Az összes résztvevőből valamivel több, mint 650 depresszióban szenved. Az értékelés azt mutatta, hogy azok a résztvevők, akik transzzsírokat fogyasztottak, 50%-kal nagyobb az esélyük a depresszióra.

Tehát a transzzsírok hatással vannak az agy kémiájára. Zavarok léphetnek fel az agyban és a BDNF növekedési faktort blokkolhatják. Ez a faktor felelős az idegsejtek képződésért.

Ezen kívül, azok emberek, akik depresszióban szenvednek, kétszer nagyobb valószínűséggel kapnak szívrohamot. A transzzsírok önmagukban is növelik a szívroham kockázatát. Egy ördögi kör.

A helytelen táplálkozási szokásokkal könnyedén túlléphető a napi ajánlott maximális mennyiségű transzzsír fogyasztás. Ha sok "kockázatosnak minősített élelmiszert" fogyaszt, akkor probléma nélkül akár a négyszeres mennyiséget is bejutathatja a szervezetébe. Termékek, amelyek sok transzzsírt tartalmaznak: pékáruk, késztermékek (főleg tészták), gyorsétteremi ételek, snackek és a mikrohullámú popcorn.

Így szól a mondás: "az vagy, amit megeszel!" Ennek egyre nagyobb jelentősége van. Ha csak egészségtelen dolgokat eszel, könnyen beteg lehetsz. És nem csak fizikailag, hanem mentálisan is. Itt az ideje, hogy újra fokozott figyelemmel kövesse, hogy mit eszik valójában. Ezek nem igényelnek nagy változtatásokat, csak kisebb átalakításokat, amelyeknek hosszú ávú pozitív hatásai lesznek.