Edzés: High- vagy Low-Impact

Valószínűleg találkozott már a High-Impact-Workout és a Low-Impact-Workout kifejezésekkel, hiszen a fitness világában is gyakran alkalmazzák ezeket. De őszintén: Pontosan tudja melyik mit is jelent? A magyarázat a következő:

Alapvetően két fajta edzéstípust jelent, ugyanazon érem két oldalát. Viszont nem mindenki számára optimális a magas, illetve az alacsony intenzitású edzés. Számos tényezőtől függ, kinek melyik a jó. Ilyen például:

  • Személyes edzettségi szint
  • Fizikai problémák és egészségügyi korlátok
  • Erősítés
  • Gyengítés

High-Impact-Training

A kifejezés egy intenzív, izzasztó edzést takar, amelyben a szervezet nagyobb terhelésnek van kitéve. Különösen a csontokat és az ízületeket veszi igénybe. Sok kalóriát éget el, a pulzusszám pedig az eget veri.

Tipikus High-Impact edzés: ugráló kötelezés, futás, intenzív aerobic edzés.

Low-Impact-Training

Ez az edzésfajta kíméletesebb, alacsonyabb fizikai megterhelést jelent a szervezet számára. Klasszikus például a túrázás, könnyű kardió jóga, pilates, nordic walking.

Gyakran képezi például vita tárgyát, hogy a vízi aerobic és az úszás is ide tartozik-e, mivel mindkettő magas pulzusszámot ér el, közben pedig kíméletes az ízületekhez.

Kinek, melyik edzés való?

Mindig Low-Impact edzéssel ajánlatos kezdeni. Kezdőként, vagy a sportba hosszú szünet után visszatérőként hamar következhet be sérülés azáltal, hogy az ízületek és az izmok elszoktak az erős terheléstől. Tehát mindig alacsony intenzitású edzéssel kezdje a szervezet folyamatos terheléshez szoktatása érdekében. Idős embereknek, illetve ízületi problémákkal küzdőknek, sérülés, vagy túlsúly esetén is mindenképpen az alacsony intenzitású edzés ajánlott először.

A High-Impact az amatőr sportolóknak, valamint a hivatásos sportolóknak való. Azaz a megfelelő edzettségi szintből kiindulva egyre jobban kiszélesíthetők a határok. Ennek ellenére az edzésben levő szervezet számára is jót tesz, amennyiben a High-Impact edzés Low Impact részekkel kombinált, mivel lehetővé teszi a szervezet regenerálódását.

Miért „veszélyesebb” a High-Impact-Training?

A magas intenzitású edzés abból a szempontból „veszélyesebb”, hogy magasabb baleseti kockázattal bír. Ez logikus, minden akció - reakciót vált ki, azaz a szervezetnek abszorválnia kell a beható erőket. Például a járáshoz képest futás közben kb. kétszeres erő lép fel. Ez azt jelenti, hogy körülbelül a testtömeg kétszerese hat minden egyes lépéssel a térdre, a bokára és a csípőre. Ha a szervezet nincsen ehhez hozzászokva, túledzés vagy anyagfáradási törés keletkezhet. Minél nagyobb erő hat a szervezetre (azaz, minél intenzívebb az edzés, vagy minél nehezebb valaki), annál nagyobb a kockázat.

A legjobb mindkettő

A legideálisabb, ha valaki megtalálja a megfelelő egyensúlyt a két edzésfajta között:

Javítsa fizikai teljesítményét lépésről lépésre High-Impact egységekkel, illetve ajándékozza meg szervezetét Low-Impact egységekkel a regenerációért és a sérülések megelőzéséért.

Megjegyzés: Napjainkban számos olyan sport vagy tréning létezik, amelyek mind magas, mind alacsony intenzitású gyakorlatokból állnak. Gyakori szabály:

Low-Impact esetén az egyik láb mindig érintkezik a talajjal, a High-Impact esetén nem mindig. (Ez nem mindig érvényes, például az úszásnál.) De egyvalami kijelenthető: minél megerőltetőbb, annál intenzívebb, és fordítva.