Egészséges színezék: klorofill

A növények esetében az egészséges zöld színért a klorofil a felelős, amely nem csak a fotoszintézisben érintett, hanem nagyon egészséges az emberek számára is.

A klorofillt, más néven levélzöld, már biológia órán megismerhettük. Ez felelős a növények zöld színéért és a fotoszintézisben is döntő jelentőségű. Ebben a víz, a szén-dioxid, az oxigénben a fényenergia és a glükóz alakul át. Ez úgy mondván az emberi légzés fordítottja.

A klorofill a hemoglobinhoz, az emberek vörös vérfestékanyagához hasonló. Mindkét anyag szinte azonos. Az egyetlen különbség az, hogy a klorofill kémiai szerkezetének közepében egy magnézium molekula található, a heomoglobin szerkezetében pedig egy vas molekoula.

Emiatt mondják a klorofillra, hogy nagy sok pozitív és egészség támogató hatása van. Megöli a csírákat és kedvezőtlen környezetet biztosít a baktériumok számára. Antioxidatív hatású és megköti a méreganyagokat. Ezáltal nagyon hatékony a rák megelőzésében. Ezen kívül hozzájárul az új vérsejtek képződéséhez, gondoskodik a vas felvételről és megelőzi a magnéziumhiányt.

A következő elv érvényesül: minél több klorofill, annál jobb hatás az egészségre. Számos módja van a klorofill szervezetbe juttatásának. Először is, a klasszikus, a sok zöldség fogyasztás. Ennek az az előnye, hogy számos vitamin és másodlagos növényi anyag kerül még a szervezetbe, amelyek szintén egészségtámogatók.

A klorofill tartalma a zöld színű zöldségeknek és gyümölcsöknek a legnagyobb. A legtöbbet a csalán, a kelkáposzta, a petrezselyem, a spenót, a brokkoli, a zöldbab, a zöldborsó, az uborka és a kivi tartalmazza.

Ha nincs ideje vagy éppen nincs otthon semmilyen zöldség, akkor más módon kell bejutatni a klorofillt a szervezetbe. Erre több, különböző kiszerelésű termék létezik, pl. kapszulák, tabletták, italok vagy ivóporok, mint az árpa fű por. Csak az ilyen gabonafüvek kiváló klorofilszállítók, amelyek számos más anyaggal is ellátják szervezetünket.