Edzésre inspirálva

Edzésre inspirálva

Az edzésnél sokaknak jelent problémát a motiváció hiánya, amikor egy idő után már nincsen kedv hozzá. Íme néhány tipp, ami edzésre inspirál.

Az edzés fárasztó. Mégis szívesen csináljuk, hiszen fizikailag és mentálisan is hozzájárál jólétünkhöz. Bárkinél felléphet azonban egyfajta motivációs hiány. Ez leginkább akkor történik, amikor ...
... valaki rövid ideje edz és nem válik még szokásává
... az edzés egyhangúvá és unalmassá válik

De nem kell aggódni! A motivációs mélypontból többféleképpen is fel lehet állni.

Tippek:

A konkrét célok meghatározása
Tisztában vagy a céljaiddal? Ha nem, akkor a lehető leghamarabb meg kell fogalmazni a célokat.
Gondoljunk rendszeresen ezekre a célokra, hiszen amikor értékes, értelmes és hasznos dologra gondolunk, az mérhetetlenül motiváló.

Az előrehaladás
Vezetsz edzésnaplót? Ha nem, ideje elkezdeni. Valójában az agyunk az apró, folyamatos, az edzések során fellépő változások felismerésére kevésbé képes. Így olyan érzés keríthet hatalmába, mintha a rendszeres edzés ellenére sem történne semmi változás.
Az edzésnaplóval ez nem történhet meg, hiszen feketén-fehéren szerepelnek az elért eredmények - a nagyobb súly felemelése vagy egy gyorsabban lefutott kilométer. A haladás észlelése pedig motivál.

Aktívnak lenni
Ez különösen a kezdőknek fontos. Amennyire csak lehetséges légy aktív és folytass aktív életmódot. A mozgás idővel természetessé válik, és a tréning kevesebb motivációt igényel.

Pihenés lelkiismeretfurdalás nélkül
Ha aktív életmódot folytatsz, ne érezz bűntudatot azért, mert kihagysz egy edzést és szünetet tartasz. A pihenéssel a szervezet és az idegrendszer is regenerálódik. Élvezd a pihenést és legközelebb menj motiváltabban edzeni.

Az edzés, mint társadalmi tevékenység
Ha ketten mentek edzeni, az több okból is motivációnövelő hatású. Például nő a társadalmi nyomás. A megbeszélt edzést lemondani nem olyan egyszerű. Ezenkívül edzés közben lehet beszélgetni. Tehát amilyen gyakran csak lehetséges, menjetek ketten edzeni.

Kihívások választása
Legyen szó akár edzőteremi, vagy futásbeli rekord eléréséről - a kihívás motivál, mert van valami, amire törekszünk. És milyen édes is a diadal íze...

Variálás és keverés
Ez a legfontosabb. Ha valaki mindig ugyanazt teszi, unalmassá válik. Az agy mindig új ingerekre vágyik, ezért jó hatású az újítás. Néha menjünk futni az edzőterem helyett, vagy próbáljunk ki az új gyakorlatokat.
Sőt mi több, az egyfajta edzés egyféle fitnesst jelent, pedig több terület is jellemzi:

  • Kardiovaszkuláris állóképesség
  • Erő-állóképesség
  • Gyorsaság
  • Erő
  • Egyensúly
  • Rugalmasság
  • Koordináció
  • Teljesítmény
  • Ügyesség
  • Mozgáspontosság

Ha minden területen jó akarok lenni, változatosan kell edzenem.

Kicsiben kezdeni
Ismét egy pont a kezdőknek: Ha a legelején átléped a teljesítmény korlátodat, edzés után minden testrészed fájni fog és napokig nem tudsz mozogni. Ezért félni fogsz a következő edzéstől és valószínűleg tovább fogod halogatni.

Lassan felépíteni
A szerény kezdet után fokozatosan lehet növelni az edzés intenzitását és időtartamát, de nem egyszerre mindkettőt. A túl gyors haladással nő a sérülés kockázata is. Ezért fontos a fent említett haladás rögzítése - azaz az edzésnapló.

Ezek voltak azok az egyszerű, de nagyszerű tippek a motivált és szórakoztató edzésekért.