Fermentált élelmiszerek - mik is azok?
Az emberek évezredek óta készítenek és fogyasztanak fermentált élelmiszereket. De mik is azok pontosan?
Mik a fermentált ételek?
A fermentáció egy olyan folyamat, amely során a szerves anyagok mikrobiálisan vagy enzimatikusan átalakulnak. Ezt az átalakulást baktériumok vagy gombák okozzák, és a növényi élelmiszerek finomításához vezetnek.
A fermentáció során az élelmiszerek pH-értéke egyre savasabb hatású lesz. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban nem romlanak meg olyan gyorsan, ezáltal tartósabbak, mivel a baktériumok már nem képesek szaporodni.
A fermentáció kifejezés a latin „fermentatio” szóból származik, amely erjesztést jelent.
Milyen fermentált élelmiszerek vannak?
A fermentáció nagyon fontos szerepet játszik az élelmiszerek előállításában és tartósításában. Ezenkívül számos aroma anyag, például a szójaszósz is ezzel a folyamattal készül. A fermentált italokban tanninok bomlanak, és élvezetesebbé teszik őket, mint a kávét vagy teát. Fermentált ételek például:
- Joghurt
- Kefir
- Kimchi
- Kombucha
- Miso
- Savanyú káposzta
- Szójaszósz
- Tempeh
A fermentáció nagy szerepet játszik különféle alkoholtartalmú italok előállításában is, mint például sör, bor vagy whisky.
Hogyan változtatja meg a fermentáció az élelmiszereket?
Mint már említettük, a fermentáció finomítja az élelmiszereket. Ez azt jelenti, hogy a növényi összetevők hatásai, mint a vitaminok vagy ásványok koncentrálódnak, valamint a biohasznosulásuk megnő. Testünkben a fermentált élelmiszerek tápanyagai általában könnyebben szívódnak fel.
A fermentáció meglehetősen pozitív dolog, azonban manapság már nem fogyasztjuk túl gyakran - mint korábban, amikor a hajókon káposztát vittek magukkal a magas C-vitamin tartalma miatt, így megakadályozva a skorbut kialakulását. Annak az oka, hogy miért található meg egyre ritkábban fermentált élelmiszer az asztalokon az, hogy: az embereknek egyre kevesebb idejük van, a világ pedig felgyorsult. Ki akar élelmiszereket fermentálni és heteket, hónapokat várni, míg lezárul a folyamat?
Fermentált élelmiszer vásárlása?
Szerencsére manapság szinte minden szupermarketben kapható fermentált élelmiszer. Azonban az ördög a részletekben rejlik: olvassa el figyelmesen a címkét, hogy ellenőrizze, vajon az élelmiszer valóban fermentált-e. Számos olyan terméket, amelyet korábban fermentálással állítottak elő, most egyszerűen ecettel savanyítanak.
Következtetés
A legtöbb fermentált élelmiszer értékes támogatást jelent a kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez. (Azért a legtöbb, mert az alkoholtartalmú italok nem tartoznak ebbe a kategóriába.)
A fermentált élelmiszereket Ön is elkészítheti, ha van erre ideje és motivációja. Elkészíteni nem nehéz feladat, a várakozás viszont az.
Azonban nem szabad túlzásba esnie, és csak fermentált termékeket fogyasztania. A szervezetnek szüksége van egy kis időre, hogy a fermentált élelmiszereket jól megeméssze. Az emésztési problémák megelőzése érdekében ezt be kell tartani.
Utoljára értékelt
- 5.0 (2)
Vitamaze Magas dózisú C-vitamin + Cink, 360 tabletta
- Magas dózisú formula
- Magnézium-sztearát és allergének nélkül
- Alkalmas vegánok és vegetáriánusok számára
14.890 Ft (24.941 Ft / kg)Szállítás eddig: július 11.
- 4.5 (13)
Vitamaze B12-vitamin csepp, 50 ml
- Alapja: tisztított víz és növényi glicerin
- Természetes kaucsukból készült pipettával
- Nagy dózisú
9.340 Ft (186.800 Ft / l)Szállítás eddig: július 11.
- 5.0 (3)
i like it clean Magnézium-glicinát, 180 kapszula
- Szerves magnéziumvegyület
- Ultraibolya üvegben
- Vegán
14.490 Ft (77.487 Ft / kg)Szállítás eddig: július 17.
- 11.190 Ft (228.367 Ft / kg)
Szállítás eddig: július 11.