Fermentált élelmiszerek - mik is azok?

Fermentált élelmiszerek - mik is azok?

Az emberek évezredek óta készítenek és fogyasztanak fermentált élelmiszereket. De mik is azok pontosan?

Mik a fermentált ételek?

A fermentáció egy olyan folyamat, amely során a szerves anyagok mikrobiálisan vagy enzimatikusan átalakulnak. Ezt az átalakulást baktériumok vagy gombák okozzák, és a növényi élelmiszerek finomításához vezetnek.

A fermentáció során az élelmiszerek pH-értéke egyre savasabb hatású lesz. Ez azt jelenti, hogy a továbbiakban nem romlanak meg olyan gyorsan, ezáltal tartósabbak, mivel a baktériumok már nem képesek szaporodni.

A fermentáció kifejezés a latin „fermentatio” szóból származik, amely erjesztést jelent.

Milyen fermentált élelmiszerek vannak?

A fermentáció nagyon fontos szerepet játszik az élelmiszerek előállításában és tartósításában. Ezenkívül számos aroma anyag, például a szójaszósz is ezzel a folyamattal készül. A fermentált italokban tanninok bomlanak, és élvezetesebbé teszik őket, mint a kávét vagy teát. Fermentált ételek például:

  • Joghurt
  • Kefir
  • Kimchi
  • Kombucha
  • Miso
  • Savanyú káposzta
  • Szójaszósz
  • Tempeh

A fermentáció nagy szerepet játszik különféle alkoholtartalmú italok előállításában is, mint például sör, bor vagy whisky.

Hogyan változtatja meg a fermentáció az élelmiszereket?

Mint már említettük, a fermentáció finomítja az élelmiszereket. Ez azt jelenti, hogy a növényi összetevők hatásai, mint a vitaminok vagy ásványok koncentrálódnak, valamint a biohasznosulásuk megnő. Testünkben a fermentált élelmiszerek tápanyagai általában könnyebben szívódnak fel.

A fermentáció meglehetősen pozitív dolog, azonban manapság már nem fogyasztjuk túl gyakran - mint korábban, amikor a hajókon káposztát vittek magukkal a magas C-vitamin tartalma miatt, így megakadályozva a skorbut kialakulását. Annak az oka, hogy miért található meg egyre ritkábban fermentált élelmiszer az asztalokon az, hogy: az embereknek egyre kevesebb idejük van, a világ pedig felgyorsult. Ki akar élelmiszereket fermentálni és heteket, hónapokat várni, míg lezárul a folyamat?

Fermentált élelmiszer vásárlása?

Szerencsére manapság szinte minden szupermarketben kapható fermentált élelmiszer. Azonban az ördög a részletekben rejlik: olvassa el figyelmesen a címkét, hogy ellenőrizze, vajon az élelmiszer valóban fermentált-e. Számos olyan terméket, amelyet korábban fermentálással állítottak elő, most egyszerűen ecettel savanyítanak.

Következtetés

A legtöbb fermentált élelmiszer értékes támogatást jelent a kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez. (Azért a legtöbb, mert az alkoholtartalmú italok nem tartoznak ebbe a kategóriába.)

A fermentált élelmiszereket Ön is elkészítheti, ha van erre ideje és motivációja. Elkészíteni nem nehéz feladat, a várakozás viszont az.

Azonban nem szabad túlzásba esnie, és csak fermentált termékeket fogyasztania. A szervezetnek szüksége van egy kis időre, hogy a fermentált élelmiszereket jól megeméssze. Az emésztési problémák megelőzése érdekében ezt be kell tartani.