Étrendkiegészítők ősszel és télen

Télen hiányzik az energia, gyakrabban betegek vagyunk és téli depresszió kísért. Ebben az esetben az étrend-kiegészítők segíthetnek.

Annak, hogy télen miért érezzük magunkat olyan gyengének, számos oka lehet. Íme néhány:

  • Napfény hiánya: A nappalok rövidülnek így a fény ritkább. Hajnalban még sötétben megy be az irodába és este mikor hazamegy ismét sötét van, ezáltal rögtön kevés természetes fény éri.
  • Túl kevés testmozgás: Azoknak, akik a szabadban szeretnek sportolni, a téli időszak probléma lehet. A hideg és a rossz idő miatt gyakran kihagyják az edzést.
  • Túl sok vagy rossz étel: A mai rohanó világban, nem meglepő, hogy sokan gyorséttermekbe járnak, mivel gyors és egyszerű.
  • Stressz: A munkahelyi megterhelés folyamatosan nő, ezáltal stresszesek vagyunk, ami betegséghez vezethet.
  • Megfázásos fertőzések: Télen az alacsony hőmérséklet és a túlmelegített szobák miatt megnő a megfázásos megbetegedések száma.

Létezik néhány étrend-kiegészítő, amelynek alkalmazása ősszel és télen nagyon hasznos lehet. Itt vannak a legfontosabbak:

D-vitamin: A testnek szüksége van erre a vitaminra ahhhoz, hogy a kalciumot fel tudja és dolgozni és be tudja építeni csontjainkba. Emellett erősíti az immunrendszert is. Különösen ősszel és télen fontos a D-vitamin. Normális esetben az összes szükséglet 90% -át es a szervezet a nap által előállítja. A fennmaradó 10% a táplálkozás során jut be a szervezetbe. Ősszel és télen a nappalok rövidebbek, valamint a napintenzitása is gyengébb, ezáltal a szervezet kevesebb D-vitamin előállításra képes, így nem megfelelően ellátott. Különösen a 60 évnél idősebb emberek esetében nagy a kockázat.

C-vitamin: A klasszikus. A C-vitamin erősíti az immunrendszert, véd a szabad gyökök ellen és csökkenti az oxidatív stresszt. Megelőzésként való szedése, a közhiedelemmel szemben, nem segít, ugyanis nem akadályozza meg a fertőzéseket. A C-vitamin akkor segít, ha már beteg. 200 mg naponta segít enyhíteni a tüneteket és lerövidíteni a megfázás időtartamát. Mindazonáltal fontos a szervezet rendszeres a C-vitamin ellátása.

Folsav: Ez fontos a sejtosztódáshoz, a zöldségekben nagy mennyiségben megtalálható. Télen mégis hiány alakulhat ki. A folsav rendkívül érzékeny a hőre és fényre. Mivel télen több meleg ételt fogyasztunk és a zöldségeknek sincs szezonja, így kiegészítésre van szükség. Naponta 400 mikrogramm ajánlott.

Cink: Ez a nyomelem stimulálja az immunrendszer bizonyos részeit, véd a megfázás ellen és meggátolja a vírusok elszaporodását. A cink kiváló megelőzésre.

Vas: Ez a nyomelem szintén az immunrendszert erősíti. A vas felszívódásához fontos a megfelelő C-vitamin ellátás, mivel felvételét az élelmiszerek befolyásolhatják. Fontos: Ne igyon sok kávét vagy fekete teát, mivel ezek gátolják a vas felszívódását, ezáltal gyengébbnek fogja magát érezni.

Ezeket a pontok érvelnek az étrend-kiegészítők mellett. Azonban ne feledje, hogy nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozást. Ahogy a neve is mutatja: étrend-kiegészítő, tehát az egészséges étrend kiegészítésére és nem helyettesítésére szolgál.

A legjobb, ha kikéri orvosa tanácsát, mielőtt egy étrend-kiegészítő mellett dönt.