Edzéstippek abszolút kezdők számára

Edzéstippek abszolút kezdők számára

Aki rendszeresen edz az tudja, hogy milyen nehéz volt az elején. Egy igazi kíhivás tovább csinálni és edzeni, még akkor is, ha az embernek semmi kedve hozzá. Azonban ez az állapot nem tart örökké. Ha gyakran jár edzeni az ember, egy bizonyos ponton túl az élete részévé válhat. Ilyenkor már nem merül fel a motiváció kérdése. Csak egyszerűen elmegy edzeni - mert mindig így tesz.

Ez a pont minden ember életében máskor jön el. Ha hinni lehet a tudománynak, akkor a szokás kialakulása 18-254 napig tart. Tehát legrosszabb esetben kicsit több, mint nyolc hónapon keresztül kell kitartania ahhoz, hogy az edzésre járás automatikus legyen.

Azonban nagyon valószínű, hogy ez a pont sokkal gyorsabban eljön. Ahhoz, hogy kezdőként az elindulás könnyebb lehessen, figyelembe kell néhány dolgot venni:

Célok meghatározása

Kezdésnek jó, ha egy kihívást jelentő, de elérhető célt tűzünk ki magunk elé. Ideális egy fix időpont meghatározása, mint például egy maraton lefutása. Egy cél motivál, ezáltal könnyebb megtartani a fókuszt.

A kellemetlen jó

Az edzés eleinte kellemetlen és fárasztó. Ennek oka az alkalmazkodás. A testünk egy idő után megszokja az erőkifejtést, és az elménk is átalakul. Minél gyakrabban edzünk, annál gyakrabban hagyjuk el a komfortzónánkat; fejlődünk, és egy jobb verziót kapunk magunkból.

Kisebb, köztes célok meghatározása

Jó, ha van egy nagy cél. Azonban mivel nagy, így félelmetes is. Hogy fogom ezt valaha elérni? Egy kérdés, amely gyakran felmerül a nagy célra gondolva. Azért, hogy a motiváció megmaradjon és rendszeresen lásson előrehaladást, ossza fel a nagy célt, kicsi köztes célokra, amelyeket viszonylag könnyen elérhet. Ahelyett, hogy mindig a maratont tartja szem előtt, először kezdjen el 5 kilométeres részletekben futni. Így a cél könnyebben elérhető. Miután ez megvan, jöhet a következő lépés: fusson tíz kilométert, vagy csak hetet. Hallgasson a testére és az érzéseire. Ha ellenszenvet vagy más ellenálló tényezőt érez, akkor egyszerűen csak válasszon egy kisebb célt.

A változatosság nyerő

Attól függetlenül, hogy mit edz, egy kis idő elteltével rutinná válik, ezáltal csökkentve a motivációt. Ilyenkor kell egy kis változatosságot belevinni az edzésbe. Ezért szükséges az edzéstervet rendszeresen változtatni, hogy mindig új edzési ingerek érjék az embert. Ez az erősítő edzések esetében viszonylag egyszerűen kivitelezhető, új gyakorlatokat végezve. Azonban futásnál is lehetséges, például rövid sprinteket beépítve.

Orvosi igazolás

Ha hosszú ideje nem sportolt, az intenzív edzés megkezdése előtt forduljon orvoshoz. Ez különösen fontos a 45 év feletti férfiak és az 55 év feletti nők esetében. Ha egészségügyi problémával küzd, akkor is menjen orvoshoz. Lehet, hogy a választott sportág nem optimális, és vannak jobb alternatívák.

Lassan és egyenletesen

Kezdje el lassan és ne essen túlzásokba! A szokatlan mozgásoknál rendkívül magas a sérülés kockázata, valamint ha túlzásokba esik az edzés során, akkor a motiváció is csökken.

Figyeljen oda a táplálkozásra

Az edzés serkenti az anyagcserét és kalóriát éget. Figyeljen oda arra, hogy mit eszik, mivel az edzéshez energiára van szükség. Nem kell egyből átállni a nyerskosztra. A kiegenysúlyozott táplálkozás nagyon fontos.

Edzés előtt a szénhidrát, edzés után a fehérje fogyasztása az ideális.

Inni, inni, inni

A nap folyamán fogyasszon elegendő folyadékot. A víz vagy az édesítetlen tea az ideális. Speciális elektrolit italok fogyasztása nem szükséges, ha nem edz hosszú ideig. A túl kevés folyadékbevitel görcsöket és hőgutát okozhat. Ezért fontos odafigyelni rá.

Erősítő vagy álloképesség fejlesztő edzés? Mindkettő!

A legjobb, ha az erősítő és az állóképesség fejlesztő edzést váltakozva csinálja, például hetente kétszer erősítő és egyszer álloképesség fejlesztő edzés. A következő héten fordítva, így lenne optimális. Azonban ne értse félre: Még mindig sokkal jobb, ha csak erősítő edzést végez, mint ha semmit. Ugyanez vonatkozik az álloképesség fejlesztő edzésre is.

A megfelelő felszerelés kiválasztása

A megfelelő edzéshez szüksége van a megfelelő felszerelésre. Nem csak több kedvet biztosít az edzéshez, hanem hatékonyabbá is teszi azt. Nem kell egyből rohanni és mindenből a legjobbat megvásárolni, azonban a megfelelő felszerelés elengedhetetlen.

Helyes technika

Nem számít, hogy melyik sportággal kezd: Mindig figyeljen a helyes technikára. A legjobb, ha azt egy edző magyarázza el Önnek. Ezáltal nemcsak a sérülés előfordulása csökkenthető, hanem az edzéshatékonyság is növelhető.

Érezze jól magát és sok sikert!