Fascia masszázshenger

Fascia masszázshenger

A fascia masszázshenger egy habból készült eszköz, amelyet a myofasciális izmok ellazítására használnak. Segíthet enyhíteni az izomfeszültséget, az izomlázat és a gyulladásokat, valamint javíthatja az ízületek mozgékonyságát.

Ezenkívül a masszázshengerek egy hatékony bemelegítési vagy lehűtési eszközként szolgálnak edzés előtt és után.

A fascia masszázshenger lehetséges pozitív hatásai

A fascia masszázshenger nem olyan régóta létezik, ezért még mindig nincsenek megbízható, tudományos eredmények a pozitív hatásairól. Ennek ellenére szeretnénk közelebbről megvizsgálni néhány lehetséges pozitív hatását, amelyekre elsősorban a gyártók hivatkoznak, valamint ellenőrizni az állítások valóságtartalmát.

1. Izomfájdalomcsillapítás

A habhengerek csillapíthatják az izomfájdalmat és csökkenthetik a gyulladásokat - erre vannak utalások, azonban ezeket még tudományosan meg kell erősíteni.

2. A mozgási tartomány növelése

A habhengerek növelhetik a mozgási tartományt, ami nagyobb rugalmasságot és teljesítményt eredményezhet. Azonban itt is további vizsgálatokra van szükség.

3. Átmeneti cellulitcsökkentés

Egyes habhenger-kereskedők azt állítják, hogy a termékek segíthetnek a fascia ellazításában és széttörésében. A fascia a test kötőszövete, valamint hozzájárul a cellulitisz megjelenéséhez. A habhenger használata átmenetileg segítheti a bőr kisimítását, jelenleg nincs tudományos bizonyíték arra, hogy tartósan csökkentené a cellulitot.

4. Enyhíti a hátfájást

A fascia masszázshengerek használata hatékony módszer lehet a test fájdalmainak enyhítésére. Segíthetnek a hát feszültségének oldásában is. Azonban óvatosan kell eljárni, ha hengert használ a hátára. Könnyen előfordulhat, hogy tovább erőlteti a hátát vagy akár meg is sérülhet. Ezért hátfájdalmakra csak szakmai utasítást követően használjon habhengert.

5. Lazítás

Sokan lazításhoz használják a habhengereket. Az izmok feszültségének feloldása segíthet abban, hogy kevésbé érezze magát feszültnek. Arra azonban kevés bizonyíték van, hogy a habhengerek valóban segítik az ellazulást. Ez egy általános relaxációs reakció is lehet.

Biztonságosak a habhengerek?

Mint minden sportolási eszköz esetében, itt is kulcsfontosságú a megfelelő alkalmazás. Ha helytelenül hajtja végre a mozdulatokat, megnő a sérülés veszélye. Általában azonban a habhengerek használata biztonságosnak tekinthető, ha izomfeszültségtől szenved, vagy ha rendszeresen edz. Óvatosság javasolt, ha súlyos sérülése van, például izomszakadás, kivéve, ha orvosa vagy fizikoterapeutája előzetesen jóváhagyta. Kerülje továbbá a kis ízületeken - például térd, könyök és boka - történő használatot, mivel megerőltetheti vagy megsérülhet.

Hogyan válassza ki a megfelelő habhengert

Az eszköz általában henger alakú, és sűrű habból készül. Vannak különböző méretű és formájú, valamint különböző keménységi fokú hengerek.

A sok választási lehetőség mellett eltarthat egy ideig, amíg megtalálja az Önnek megfelelő habhengert. A legjobb, ha különböző modelleket, keménységi fokokat és méreteket próbál ki, mielőtt valamelyik mellett dönt.

Általános szabály, hogy egy rövidebb henger hatékonyabb kisebb területeken, mint pl. karokon és vádlikon. A rövidebb hengerek szállítása könnyebb is.

Nézzünk meg közelebbről néhány modellt:

  • A sima hengerek sima, sűrű habfelületükről ismertek. Azok számára a legalkalmasabbak, akik még nem ismerik a habhengereket. Egyenletes textúrát biztosítanak, valamint nem olyan intenzívek, mint a profilos hengerek.
  • A profilos görgők hornyokkal és gombokkal vannak ellátva. Mélyebbre hatolnak az izmokban, ezáltal hatékonyabban oldják a feszültséget.
  • Vannak habbal borított masszázspálcák is. Ezek a lábak vagy a hát felső részének mélyre ható masszírozására használhatók.
  • A habmasszázs labdák kifejezetten az egyes izomcsoportokhoz alkalmazhatók.

Kezdési tippek

  • Az első dolog, amit mindig meg kell tennie, hogy orvosi tanácsot kér, valamint tisztázza, hogy problémamentesen használható-e a fascia henger.
  • Ezután meg kell tanulnia a habhenger használatát az első néhány alkalommal szakmai irányítás mellett. Ez jelentősen csökkenti a sérülés kockázatát, mert minden helytelen testtartás javítható.
  • Kezdje enyhe nyomással, és növelje, ahogy megszokja a habhengert. Ha az izmai feszesek, a habhenger használata kezdetben fájdalmas lehet. A nyomás beállításához csökkentse a görgőre nehezedő testsúlyt. Ha pl. a vádliját gördíti a hengeren, támassza meg a testét a karjaival, és vegye le testsúlyának egy részét a görgőről.
  • Lassan görgesse az érzékeny területeken először 10 másodpercig, majd fokozatosan 30-60 másodpercig.
  • Utána igyon sok vizet, hogy támogassa a gyógyulást.
  • Ha a bemelegítési és lehűtési rutinhoz habhengert használ, kevésbé érezhet fájdalmat a következő napokban.