A 8 legnagyobb sporttal kapcsolatos tévedés

A félismeretek által vagy a tudományos alap hiányában még mindig számos sporttal kapcsolatos tévhit létezik. Mi ezekből most nyolcat mutatunk be Önnek.

1. tévhit: Az aszfalton való futás rossz az ízületeknek

Ez csak egy mítosz, amely tudományosan még nem megerősített. Sőt az aszfaltos utak számos előnnyel rendelkeznek. A földúttal összehasonlítva nincsenek ágak és kövek. Ezáltal kisebb a megbotlás rizikója, a futás kellemessebb. Különösen a kezdők futók számára jobb. A haladók nyugodtan célba vehetik a terepet is, mivel az nagyobb kihívást és új ingereket jelenthet.

2. tévhit: A magnézium segít izomgörcs ellen

A jelenlegi tanulmányok ellentmondanak ennek a feltételezésnek. Ahhoz, hogy valamilyen hatást is érezzen 400-600 milligrammot kell bevenni. De ennél a mennyiségnél a hasmenés garantált.
A magnéziumhiány valóban lehet az izomgörcsök egyik oka, amely különböző készítményekkel vagy magnéziumtartalmú étellel ellensúlyozható. Ez a hiány azonban nem a görcs okozója, tehát az extra magnézium ebben nem segít semmit.

3. tévhit: A sportos emberek karcsúak

Sajnos, ez nem igaz. Az ok egyszerű: Természetesen sportoláskor kalórát égetünk. Azonban több kalóriát el kell égetnünk, mint amennyit beviszünk, különben egy grammot sem fogyunk. Ha 1000 kcal-t eszik és csak 500 kcal-t éget el, az nem sokat segít.

4. tévhit: A sport megakadályozza a narancsbőrt

Ez sajnos ismét nem igaz. 30 éves kortól a narancsbőr ötből négy nő esetében előfordul, attól függetlenül, hogy sportol-e vagy sem. Oka elsősorban genetikai jellegű. A sporttal a narancsbőr mérsékelhető vagy késleltethető, de nem megakadályozható. (Mindemellett kockázati tényezők: alkohol, zsír, kávé és túl kevés folyadékbevitel.)

5. tévhit: A zsírégetés csak 30 perc után kezdődik

Ez a feltételezés hamis. A zsírégetés azonnal megkezdődik. Teljesen logikus. Az izmoknak "hajtóanyagra" van szükségük a működéshez. Ezért a szénhidrát- és zsír azonnal elkezd égni.

6. tévhit: A sport rossz a hátnak

Ez nem igaz, mivel a mozgás serkenti a vérkeringést, ami fontos a porckorongoknak, amelyek így tápanyagokkal optimálisan ellátottak lesznek. A kevés testmozgás által azok porózusak lesznek. A testmozgás és a sport nélkülözhetetlen a hát egészségéhez.

7. tévhit: A nemdohányzóknak jobb a kondiciójuk

Ez így nem igaz. A dohányzás befolyásolja a tüdő működését és egészségtelen. Azonban sokkal fittebbek azok, akik dohányoznak és sportolnak, mint akik nem dohányoznak és nem sportolnak.

8. tévhit: A sport a zsírt izommá alakítja

Jó lenne, de sajnos nem így van. A zsírszövet és az izom két teljesen különböző dolog. A zsírszövetek a szervezetben nem alakulnak izommá.
A zsír a sport által lebomlik, az izom pedig épül. Ez legjobban erő- és állóképességi sportok kombinációjával érhető el.

A jövő héten folytatjuk a 2. résszel.