Fogyni - de hogyan?

Fogyni - de hogyan?

A fogyás egyszerű, de gyakran nem könnyű megvalósítani.

A fogyáshoz néhány egyszerű dolog is elegendő. Ez jó hír. A rossz? - az, hogy legtöbbször sok időbe tellik az eredmények megjelenése - és erre senki sem tud várni. Az eredménynek azonnal láthatónak kell lenni, hiszen ma már számos diéta és mítosz létezik a fogyás témakörét tekintve. Nézzük meg az alapvető dolgokat, mi is szükséges a fogyáshoz:

A kulcs: a kalóriahiány

Alapvetően csak egy dolgot kell tenni: kevesebb kalóriát bevinni a szervezetbe, mint, amennyit a szervezet elfogyaszt. Ha a szervezet nem kap elegendő energiát, akkor elkezdi ugyanis felhasználni a tartalékokat. Ez a kalóriahiány akár kevesebb kalóriával, akár több edzéssel, akár mindkettővel elérhető. Ez eddig könnyűnek hangzik. A végrehajtás azonban a döntő fontosságú.

Számos diétánál a súly gyors léptekben csökken, ezek azonban túlnyomórészt víz- és izomvesztés kombinációján alapulnak - és ez nem éppen egészséges. Ami igazán számít, az a zsírégetés.

Ehhez először is biztosítani kell a szervezet fehérjebevitelét. Túl kevés fehérje fogyasztása esetén a szervezet ugyanis az izmokból veszi el. A szénhidrátok és a zsír esetében más a helyzet. Itt csak az elfogyasztott kalóriák számítanak (függetlenül attól, hogy magas zsír- és szénhidráttartalmú ételekből származnak-e).

A megfelelő fogyókúra kiválasztása

A megfelelő diéta megtalálásához, amely valóban segít a zsírégetésben, figyelmbe kell venni néhány pontot. A jó fogyókúra a következő pontokat kombinálja egymással:

  • Kalóriahiányt okoz, ezáltal zsírt éget.
  • A szervezet számára elegendő fehérjét biztosít az izomtömeg fenntartásához.
  • Mindennapi használatra alkalmas, és a kívánt ideig kibírható.
  • Túlnyomórészt feldolgozatlan és laktató élelmiszerekből áll.

A sikeres út személyenként változó. Egyeseknek szigorúan számolni kell a kalóriát, míg mások nem.

A fehérjebevitel függ a fizikai aktivitástól. Minél alacsonyabb, annál kevesebb fehérjére van szüksége a szervezetnek. Magas fizikai aktivitás esetén 1,4-2 gramm fehérje a testsúly-kilogrammonként jó irányérték.

Miért fontos a fehérje a fogyás szempontjából?

Ennek számos oka van. A fehérje

  • megvédi az izomtömeg leépülését.
  • jól telít és megakadályozza a farkaséhséget.
  • megakadályozza az alapanyagcsere csökkenését (azaz, hogy mennyi kalóriát éget el a szervezet nyugalmi állapotban)

Kell edzeni a fogyáshoz?

Ameddig a kalóriahiány fennáll, fogyni fog. Nem számít, hogy mozog-e vagy sem. Ennek ellenére előnyös a megfelelő edzés a fogyást tekintve. Az erősítő edzés védelmet nyújt az izomvesztés ellen, az állóképességi edzés pedig növeli a kalóriafelhasználást.

A jo-jo effektus megakadályozása

Gyakran mondják, hogy a fogyókúra nem ér semmit, hiszen ugyanúgy visszajön a súly, sőt van, amikor több is. Természetesen ez nem igaz. Ha fogyott, működött a fogyókúra. A probléma inkább az, hogy az emberek visszaesnek a régi viselkedési mintákba, úgy táplálkoznak és mozognak, mint korábban. Nem csoda, hogy a kilók hamarosan újra felszöknek. Íme néhány tipp a jo-jo effektus megakadályozására:

  1. Mozgásteret hagyni: a táplálkozás átalakítása akkor lesz sikeres, ha hagy magának egy bizonyos mozgásteret. Ha mindig vissza kell fognia magát, nem fog sikerülni. Néha az ünnepi lakoma is megengedhető. A rugalmasság a legfontosabb.
  2. Fontosak a rutinok. A sportolás fix időpontjával, illetve heti étkezési tervvel sokkal könnyebb megelőzni a jo-jo effektust. A rutin megkönnyíti a régi szokások visszaszorítását, hiszen helyettesíteni tudja azokat.