Egészséges agy - a szokások nagyon fontosak

Egészséges agy - a szokások nagyon fontosak

Gyorsan vissza kell térnie az embernek a szokásaihoz, ha egy egészséges agyat szeretne. Ezek azok a dolgok, amelyeket rendszeresen végez, és amely megkülönböztetheti az egészséges agyat és az időskori demenciát.

Mindenki, ameddig csak lehet, egy aktív, pörgős életet szeretne élni. Ez a cél, azonban függ a robusztus agyi egészségtől. Bár a demencia kialakulásának megelőzésére nincs garantált mód, viszont egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy egy egészséges életmód nagy mértékben hozzájárulhat legalább a betegség késleltetéséhez.

Például egy finn tanulmányból kiderült, hogy az idősebb felnőttek, akiknek számos egészséges szokása volt - beleértve a rendszeres testmozgást, a jó társadalmi kapcsolatokat és az egészséges táplálkozást -, képesek voltak a gondolkodási képességeiket fenntartani vagy akár fejleszteni is, ezáltal csökkentve a kognitív visszaesést.

A szokásoknak meghatározó szerepe van abban, hogy idős korban megőrizzük a szellemi fittségünket. Minél tovább gyakorolja a jó szokásait, a pozitív hatás annál nagyobb lesz.

Néhány szokás, amelyek segítségével megőrizheti mentális fittségét idős korban is.

Edzés

A sport az egyik legjobb módszer a gondolkodási képesség védelmére. Különösen az aerob edzés segít javítani az agyszövet egészségét. Ez a fajta testmozgás növeli az agy véráramlását és csökkenti az erek koleszterinfelhalmozódása által okozott agykárosodás kockázatát, valamint a magas vérnyomást.

A testmozgás serkenti az agyat - Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF) -, egy molekula, amelynek fontos szerepe van az agysejtek helyreállításában és a közöttük lévő kapcsolatok létrehozásában. Egyes tanulmányok szerint: a fizikailag aktívabb embereknek magasabb a BDNF-szintje, amely csökkenti a demencia kialakulásának kockázatát.

Mennyit sportoljon ahhoz, hogy láthassa az agyra gyakorolt pozitív hatásokat? Hetente legalább 150 percet ajánlunk mérsékelt intenzitással, pl. gyors gyaloglás.

Egészséges táplálkozás

A legjobb étrend az agy számára az, amely jót tesz a szív és az erek számára is. Ez sok gyümölcsöt, zöldséget, teljes kiőrlésű termékeket, halból és hüvelyes növényből származó fehérjét, valamint sok egészséges, telítetlen zsírt (olívaolaj, repceolaj) és kevés telített zsírt (vajat) jelent.

A kognitív visszaesést támogató ételek közé tartoznak az omega-3 zsírsavat tartalmazó halak (lazac, makréla), az eper és az áfonya, valamint a sötét leveles zöldségek (kelkáposzta, spenót, brokkoli).

Alvás

Gyakran figyelmen kívül hagyjuk, azonban az egészséges agy szempontjából elengedhetetlen az elegendő mennyiségű és jó alvás. Ezt a jelenlegi korban - ahol az ambiciózus emberek számára az alvás csak egy idegesítő kötelesség - ki kell emelni.

Engedjen meg magának minél több alvást. Azok az emberek esetében, akik éjszakánként kevesebb mint, hét órát alszanak, magasabb a demencia kialakulásának kockázata. Alvás közben az agy megszabadul a hulladékoktól, beleértve a felesleges amiloid fehérjétől is, ami hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához.

Stresszkezelés

Keresse meg a stressz hatékony kezelésének módjait és eszközeit. A stressz serkenti a kortizol hormon kiválasztódását, ami kis mennyiségben hasznos. A magas kortizolszint azonban hosszú távon túlzott lerakódáshoz vezet az erekben, csökkentve az agy oxigénellátása és akár agykárosodást is okozhat.

Hagyjon fel a cigarettázással!

A legtöbb ember ma már tudja, hogy a dohányzás káros. Hagyjon fel vele, ezáltal csökkentheti az érbetegségek és az agy károsodásának kockázatát, valamint számos más egészségügyi előnye is van.

Vérnyomás és koleszterinszint

Számos életmóddal kapcsolatos betegség növeli az időskori demencia kialakulásának kockázatát. Ezek közé tartozik a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint. Mindkettő befolyásolja az agy véráramlását.

A depresszióban vagy halláskárosodásban szenvedők esetében is magasabb a demencia kialakulásának kockázata.

Szellemileg stimuláló tevékenységek

A szellemileg stimuláló tevékenységek új kapcsolatokat, valamint további tartalék áramköröket hoznak létre az agyban. Így kár esetén, még mindig van egy tartalék, amely támogatja a gondolkodásban.

Kognitív tartalék néven ismert, és idősebb felnőttek esetében alacsonyabb demenciát és jobb gondolkodási képességet eredményezett. A kognitív tartalékok felépítésének legjobb módja az, ha valami újat tanul, például nyelvet, egy új táncot vagy recepteket.

Társadalmi kapcsolatok

A társasági életnek fontos előnyei vannak az agy számára. Azok az emberek, akik rendszeresen társaságában vannak és több érzelmi impulzus ér, az esetükben alacsonyabb a demencia és a stroke kialakulásának kockázata, és magasabb a BDNF-szint.

Következtetés: kombinálja!

Minél többet kombinálja a fent említett dolgokat, annál hasznosabb lesz az agya számára. Például járjon táncórákra egy baráti társasággal. A hatás még jobb, mintha csak a barátaival találkozik.

Építse be az életébe és tartsa meg ezeket a szokásokat, ezáltal támogatva az agy egészségét idős korban.