Az időszakos böjtölés

Hallotta már? Egy új trend kopogtat az ajtón: Az időszakos böjtölés. Hogy mi is ez valójában, a cikkből kiderül!

Mi az időszakos böjt?

Az "időszakos böjtölés" ideiglenes élelmiszer-mentességet jelent. Azaz egy bizonyos ideig szünetel a kalórifogyasztás. Ez sok szempontból pozitív hatással van a szervezetre, így az egészségre is.

Milyen tanulmányok születtek?

Az utóbbi években több tanulmány is születettt az időszakos böjtölésről. A hatás mindig ugyanaz volt. Az ideiglenes élelmiszer-mentességnek köszönhetően meghosszabbítható az élesztősejtek élettartama, valamint késleltethető az egerek öregedése. Bár az embereken végzett kezdeti tanulmányok még folyamatban vannak, az eredmények nagyon pozitívnak tűnnek.

Mennyi ideig tartson az időszakos böjt?

Nem szükséges úgymond életfogytig éhezni az időszakos böjt pozitív hatásainak eléréséhez.

Egy tanulmányban arról olvashatunk, hogy az egerek kéthavonta négy böjti napon, ebből az elsőn 50%-kal, a fennmaradó három napon pedig 90% -kal kevesebb kalóriát kaptak, mint máskor, és a rendszeres böjtölés által ezen állatok rákos megbetegedése 45% -kal csökkent. A várható élettartam statisztikai növekedésének fő oka is ez volt.

A böjt számos területen pozitív hatást gyakorolt az egek szervezetére pl. az immunrendszerükre, ezenkívül az állatok szellemileg fittebbek voltak, ellentétben azon egerekkel, amelyek nem vettek részt a böjtben.

Embereknél is hasonlóan pozitív hatást mutattak ki egy olyan folyamatból, amely 3 hónapig tartott és havonta 5 böjti napot tartottak.

Több tanulmány is foglalkozik az időszakos böjt szervezetre gyakorolt hatásával - Grazban is. A kutatók az egereknél kimutatták, hogy a böjt aktiválja a sejtek öntisztító folyamatát, az úgynevezett autofágiát, így a hulladékok kikerülnek a sejtekből. Emellett csökkenti a vérnyomást, és megakadályozza a gyulladásos reakciókat. Grazban jelenleg is tart egy emberekkel folytatott, hosszú távú felmérés. Az első eredmények nagyon pozitívak.

Hogyan működik az időszakos böjt?

Erre a kérdésre nincs válasz. Számos módon lehet, azonban még nem tisztázott, melyik a legjobb. Néhány példa:

  • 24/24
    Egy napnyi normál étkezés váltakozik egy nap böjti nappal. Ez a változat csak néhány ember számára felelhet meg.
  • 20/4
    Naponta 20 óra böjt, a fennmaradó 4 órában történik a táplálékfelvétel. Ez azonban azt jelenti, hogy a szervezet számára szükséges összes tápanyagot ez alatt az időtartam alatt kell elfogyasztani, ami nem mindig optimális és valószínűleg nagy erőfeszítést igényel.
  • 16/8
    Naponta 16 óra böjt, a fennmaradó 8 órában történik a táplálékfelvétel. Valószínűleg ez a legegyszerűbb változat, hiszen elegendő 1 étkezést (a reggelit vagy a vacsorát) kihagyni a 16/8 óra fenntartásához.

Melyik a legjobb ritmus?

Jelenleg még folynak a vizsgálatok. Az eredmények megszületéséig a grazi kutatók javaslata szerint, hébe-hóba le kell mondani a reggeliről. Így az "élelmiszermentes idő" 16 órára bővül, ami már pozitív hatással van az egészségre.

Megjegyzés: A böjtölés megkezdése előtt mindig kérje ki kezelőorvosa tanácsát. Vannak olyan emberek, akik nem jól reagálnak, illetve nem böjtölhetnek. A szervezetnek kedvezni akarunk, nem pedig ártani. Mindig konzultáljon tehát kezelőorvosával, hogy egy koplaló kúra megfelelő-e az Ön számára, vagy sem.