Antioxidánsok - védik az egészséget

Az antioxidánsok védik a szervezetet és támogatják az immunrendszert, a szabad gyökök elfogásával. Ezáltal egy kitűnő anti-aging szer. Megakádolyozza az oxidatív stresszt, ami elsősorban a sejtek öregedéséért felelős. Mivel a szervezet nem mindig tud termelni, így a táplálkozással kell bejutatni.

Az antioxidánsok olyan kémiai vegyületek, amelyek célzottan megakadályozzák más anyagok oxidációját. Az oxidációs folyamatok mindenki számára ismerősek. Például a rozsda az eredménye az ilyen folyamatoknak. De ezek a folyamatok zajlanak az emberi szervezetben, az anyagcsere során.

Szabad gyökök termelődnek, amelyek reaktív oxigén-vegyületek. Ezt okozhatja az UV sugárzás, a kemikáliák és a szennyezőanyagok minden fajtája. A stressz, a helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód is hozzájárul a fokozott szabad gyök képződéshez. Ha ezek nagy mennyiségben fordulnak elő, akkor jön az oxidatív stressz, amely nem csak az öregedésért, hanem különböző betegségekért is felelős. A szabad gyökök károsítják a genetikai anyagokat, a fehérjéket és a sejteket, ezért nagyon veszélyesek lehetnek az egészségre.

Mit lehet tenni ellenük? Az emberi test először bizonyos enzimeket alkalmaz, amelyek a szabad gyökök nagy részét ártalmatlanná teszik. Ezen túlmenően, antioxidánsok segítik a szervezetet. Hatásukat legjobban egy alma és egy citrom segítségével lehet szemléltetni. Ha egy almát félbe vágunk, a két felület rövid időn belül bebarnul, oxidálódnak. Azonban, ha citromlevet csepegtet rájuk, ez nem történik meg. Ennek oka a citrom C-vitamin tartalma. A C-vitamin egy antioxidáns, ezáltal gyökfogó.

Ezt a táplálkozás során kell bejutatni a szervezetbe. Mivel ezek elsősorban a növényi élelmiszerekben találhatóak meg, fontos a gyakori gyümölcs és zöldség fogyasztás. Legjobb naponta ötször. Így a vitaminok, ásványi anyagok és másodlagos növényi anyagok biztosítása garantált. Ha ez nem lehetséges, a táplálék-kiegészítő is egy alternatíva lehet.

Együtt a szervezet védekező mechanizmusaival nagyon jó védelmet nyújtanak az oxidációs folyamatok ellen.

Az egyes antioxidánsok pontos hatása még nem teljesen ismert, de céljuk, hogy megakadályozzák a szív- és érrendszeri betegségeket, a rákot és más krónikus betegségeket.

Itt van egy lista az ismert antioxidáns vitaminokról és ásványi anyagokról:

  • C-vitamin: A legismertebb antioxidáns, elsősorban a friss gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák.
  • E-vitamin: Ez a zsírban oldódó vitamin megtalálható a növényi olajokban, valamint a dió és gabona félékben.
  • Béta karotin: Ez az anyag A-vitaminná alakul a szervezetben. Sárgás-vörös színezőanyagként fordul elő például a sárgarépában, a sütőtökben, a paprikában, a barackban és a mangóban.
  • Szelén: Főképp állati eredetű élelmiszerekben fordul elő. Ugyanakkor a zöldségek, a burgonya és gyümölcsök is tartalmazzák.
  • Cink: A szervezet cinkigényét húsokkal és sajtokkal lehet lefedni.

Van még számos másodlagos növényi anyag, amely antioxidánsként érvényesül:

  • Flavonoidok: a cseresznye, az alma, a bogyós gyümölcsök, a káposzta, a hagyma, stb .. tartalmazza
  • Polifenolok: Ezek megtalálhatók a zöld és fekete teában, valamint a kávé és kakaó babban. Erőteljes vöröses-lila színt ad a cseresznyének, a vörös káposztának és a piros szőlőnek.

Ehhez jönnek még a további anyagok is, mint például a szaponinok, szulfidok és karotinoidok, amelyek a gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben fordulnak elő.