Vitaminbombák őszre

Ősszel gyorsabban sötét és egyre hidegebb lesz. A megfázás és a köhögpés gyakoribb. De az ősz a betakarítási időszaka is, így egy csomó egészséges ételhez juthatunk. Itt megtalálja a legjobb immunerősítőket, amelyekkel átvészelheti az őszt. 

Édeskömény

Kiváló megfázás ellen. Illóolajai, vitaminjai és ásványi anyagai által ez aligha meglepő. Gumóját, amelyet gyakran használják zöldségköretként vagy salátákhoz, sok köhögés elleni gyógyszerbe építik be.

Burgonya

Kiváló C-vitamin szállító. Korábban gyakran nevezték az "észak citromjaként". Emellett sok más vitamint, ásványi anyagot és ballasztanyagot tartalmaz. A legjobb héjával együtt fogyasztani, mivel az tartalmazza a legtöbb vitamint.

Cékla

Gyakran készül belőle saláta vagy zöldségköret. Káliumban, vasban, folsavban és B-vitaminban gazdag. Antioxidánsaival együtt támogatja a védekezőerőt.

Káposzta

Azonos mennyiségű C-vitamint tartalmaz, mint a narancslé. Ezenkívül E-, K-vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. A káposzta tökéletesen alkalmas az immunrendszer felkészítésére a vírusok és baktériumok ellen.

Zeller

A konyhában való felhasználása rendkívül sokoldalú. Zöldségként a levesekben vagy ivóléként is tökéletes. Számos illóolajat, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Vérnyomáscsökkentő hatású és számos egészségügyi előnnyel rendelkezik.

Tök

Az ősz klasszikusa. A tök esszenciális zsírsavakat, gyulladáscsökkentő béta-karotint és alapvető ásványi anyagokat tartalmaz. Nem tartalmaz sok kalóriát, így lelkiismeretfurdalás nélkül fogyasztható.

Szőlő

Vasban, káliumban és C-vitaminban gazdag. Héja rezveratrolt tartalmaz. Ez az összetevő rákellenes és egészség támogató hatású.

Szilva

Különösen jó az emésztés szempontjából, mert sok rostot és pektint tartalmaz. Ezen túlmenően a csonthéjasok tele vannak még rézzel, cinkkel, magnéziummal és sok vitaminnal.

Körte

Magas kálium tartalommal rendelkezik. Sok ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Mindenképpen héjával fogyassza, mivel közvetlenül az alatt találhatóak vitaminjai.

Alma

Teljesen egészséges. A kálium mellett A-, B-, C- és E-vitamint, valamint folsavat is tartalmaz. Csakúgy, mint a körtét: héjával együtt kell fogyasztani. Sok pektint tartalmaz, amely pozitív hatással van a koleszterinszintre.