A növényi fehérje 6 előnye

A növényi fehérje 6 előnye

A növényi fehérje számos előnnyel jár az állati eredetűvel szemben.

Miért fontos a fehérje?

Fehérje nélkül az emberi test megszűnik működni, hiszen a fehérjék az élet építőkövei. Minden sejt aminosavból áll, és ezek az aminosavak építik fel a fehérjéket. A fehérje támogatja az energiaszinteket, izomtömeget épít, és fontos az enzimek és a neurotranszmitterek kialakulásához. Nem csoda, hogy a fehérje egyike a három makroelemnek (a zsír és a szénhidrátok mellett).

Akinek most szaftos steak lebeg a szeme előtt, annak sajnos csalódnia kell: nem csak a fehérje fontos, hanem az is, hogy ez milyen formában kerül a szervezetbe. A növényi fehérjének bizonyos előnyei vannak, amelyeket érdemes szem előtt tartanunk.

A növényi erdetű fehérje előnyei

Jobb emésztés

A zöldségek, hüvelyesek, gabonafélék, diófélék és magvak számos vízben oldódó és nem oldódó rostot tartalmaznak, amelyek természetesen serkentik az emésztést. Az oldódó rost a teltség érzéséért felelős, a nem oldódó rost elősegíti az emésztést.

Jobb anyagcsere

A rostok és a fehérjék kombinációja számos növényi táplálékban azt jelenti, hogy a szervezetnek hosszabb időre van szüksége az egész étel megemésztésére. A növényi fehérjét a rostok miatt lassabban emésztjük meg, mint a zsírt vagy szénhidrátokat. A hosszabb ideig tartó és több energiát igénylő emésztés serkenti az anyagcserét.

A szív és az érrendszer egészsége

Azok, akik keveset, vagy egyáltalán nem fogyasztanak állati eredetű terméket, általában alacsonyabb koleszterinszinttel rendelkeznek, mivel így kevesebb telített zsírt fogyasztanak. A kókusz- és pálmaolaj kivételével a növények csak nagyon kis mennyiségben tartalmaznak telített zsírsavat. Ezen túlmenően a növényi szterinek kiválóak a szív egészségének megőrzésére.

Kevesebb hormon és antibiotikum

Az ipari körülmények között tenyésztett állatok sokszor antibiotikumos vagy hormonkezelést kapnak. Ezáltal biztosítják, hogy az állatok gyorsabban növekedjenek, és ne betegedjenek meg. A növényi eredetű ételek nem tartalmaznak hozzáadott hormont vagy antibiotikumot, ellenben számos vitamin, ásványi anyag, és antioxidáns található meg bennük...

Környezetkímélés

Ha növényi erdetű fehérjét választ állati eredetű helyett, az pozitív hatással van a környezetre és az éghajlatra is. Miért is pontosan? Csupán egy kilogramm marhahús előállításához négy-tizenhat kilogramm gabonára vagy szójára van szükség az állat etetésére. Fontos megemlíteni ezen kívül a magas vízfogyasztást (akár 15 liter / kg), a káros gázok kibocsátását és a helyszükségletet is. Ha a megtermesztett gabonát nem az állatok etetésére használjuk fel, hanem a saját szükségleteinket elégítjük ki, nem kell zseninek lenni ahhoz, hogy felismerjük a környezetterhelő hatást.

Vitamin és ásványi anyag bomba

Nem szükséges megismételnünk, mert minden ember legalább már ezerszer hallotta - de még egyszer elmondjuk, mert jó hallani: A növényi élelmiszerek fontos tápanyagokat biztosítanak a szervezetnek - a vitaminoktól az ásványi és másodlagos növényi anyagokon kresztül egészen az antioxidánsokig. Megfelelő mennyiségű zöldség fogyasztásával hozzájárul egészsége megőrzéséhez.

Magas fehérjetartalmú növények

Íme néhány növény, amely fehérjében gazdag és rendkívül egészséges:

  • Hüvelyesek: bab, edamame, borsó, csicseriborsó, lencse, szója ...
  • Teljes kiőrlésű termékek: Amarant, hajdina, tönköly, köles, zab, quinoa, rizs ...
  • Dió és különböző magok: Chia mag, földimogyoró, kendermag, tökmag, mandula, pisztácia, szezámmag, napraforgómag ...

Étkezzen tudatosan: válassza ki gondosan ételei összetevőjét (optimális esetben a felsorolt három közül két különböző csoport kombinációja), így minden étkezéskor ellátja szervezetét mind a húsz típusú aminosavval.