Képernyő előtti munka - védje a szemét!

A látórendszerünk nap mint nap folyamatosan nagy  teljesítménynek van kitéve, különösen ha számítógéppel, táblagéppel dolgozunk, vagy sokat foglalatoskodunk  PlayStation-nel és hasonló elektronikai „kütyükkel”... Ilyenkor a koncentrált szem másodpercenként csak két szempillantást végez, szemben az egyébként átlagos hússzal.  Az eredmény: száraz szem, szemviszketés és szemégés, aminek következtében a szem szépen lassan gyengülni kezd. A következő tippekkel látása hosszabb ideig egészséges maradhat:

Ha egy világos, ablakkal ellátott irodában dolgozunk, akkor egyrészt érdemes természetes fényben dolgoznunk, nem pedig villanyfénynél (amennyiben ez lehetséges), másrészt érdemes olykor-olykor kipillantani az ablakon szemünk pihentetése gyanánt. Ily módon megváltoztathatjuk a közel-távol fókuszt, változatosság a szemnek, illetve a szemizmoknak. Ezzel megóvhatjuk szemünk egészségét.

Egy másik trükk: Néha érdemes felállni az íróasztaltól, illetve a számítógép elől, kicsit pihentetni a szemünket, beiktatni egy könnyed beszélgetést, folyadékfogyasztást, és nem órákon át bámulni a monitort.

Óriási jelentőséggel bírnak a megfelelő fényviszonyok: Óriási jelentőséggel bírnak a megfelelő fényviszonyok: A lehető legrosszabb megoldás, ha a számítógépünk monitorja úgy néz az ablak felé, hogy az ablakon beáramló fény a monitorunkban tükröződik. Ilyen fényviszony rendkívüli módon fárasztja a szemet, a szemizmokat, és idővel biztosan szemkárosodáshoz vezet. Óvni kell a képernyőt a közvetlen napfénytől. Ideális esetben a monitort nem éri közvetlen erős fény, se természetes, se mesterséges. A monitorok elhelyezésénél erre fokozottan érdemes ügyelni. Különösen kerülni kell a nagyon erős fényt (pl. halogén lámpák). A fényforrás oldalról érkezzen a monitorra, és ne direktben. A mennyezetre rögzített fényforrás is jó megoldásnak bizonyulhat.

A következő fontos szempont a képernyőtől való minimális távolság: a laptopok, tablettek korszakában igen fontos, hogy megfelelő távolságról nézzük a monitort vagy a kijelzőt. Számtalanszor látni, hogy a userek, felhasználók szinte „bedugják” a fejüket a monitorba és  - kis túlzással - szinte orruk hegyével érintik a képernyőt.  A szakértők által meghatározott minimális távolság a képernyő és a szem között 50 cm-nek kellene lennie. A hangsúly a "minimális távolságon" van! Néha érdemes megnövelni a szövegek méretét és utána távolabbról olvasni!

„Méreg” a szemnek a szennyezett képernyő és a tükröződő felületek, gyenge képernyőfelbontás. A régi típusú képernyők helyett érdemes modern képernyőkre váltani (amennyiben megtehetjük)! Kalkuláljuk be, hogy a légkondicionáló rendszer, a huzat drasztikusan száríthatja a szemet, különösen a lencsét viselőknek lehet ez kellemetlen.

Olykor-olykor érdemes a szemét megfelelő, speciális folyadékkal, szemcseppel kényeztetni: a speciális szemcsepp olyan, mint egy mesterséges könny, amely megfelelő folyadékpótlást nyújt a fáradt szemnek. A szemek a fokozott képernyő előtti munkától hamar elfáradhatnak. Ha úgy érezzük, hogy elfáradt a szemünk érdemes pár másodpercre becsukni, pihentetni.  A sötét pihenteti a szemeket. Az ásítás jótékony hatással lehet a szemünkre is, mivel ellazítja az arcizmokat, és megnedvesíti a szemet.