Tanácsok - étkezési olaj: melyik olaj mire alkalmas?

Tanácsok - étkezési olaj: melyik olaj mire alkalmas?

Meleg vagy hideg konyha - melyik olaj, mire használható?

Az étkezési olajok a fajtától, a minőségtől, valamint az előállítási folyamattól függően nagyon eltérő tulajdonságokkal és ízekkel rendelkeznek. Ez egyrészt azt jelenti, hogy nem minden olaj illik minden ételhez, másrészt ügyelni kell arra, hogy melyik olajat használja meleg ételek elkészítéséhez, azaz sütemények, húsok sütéséhez stb.

Hidegen préselt és finomított olajok - mi a különbség

A hidegpréselés azt jelenti, hogy a magokat, vagy a gyümölcsöt tisztán mechanikusan préselik. Ezeket az olajokat szűznek, azaz természetesnek is nevezik. Ezzel az előállítási módszerrel az illat és íz, valamint számos vitamin és egyéb összetevő megmarad. A hidegen préselt olajok intenzív aromájúak, illetve tökéletesek salátákhoz. A szűz olajok esetében nagyon magasak a minőségi követelmények, mivel csak a legjobb növények adják a legjobb ízt. Hátránya, hogy ezek az olajok nem igazán hőstabilak. A nagyon magas hőmérséklet által az ízét és az összetevőit elveszíti. Egyes olajokat egyáltalán nem szabad melegíteni, pl. lenmagolaj - mérgező anyagok keletkezhetnek.

A finomított olajok nagyon hőállóak, mivel a magvakat és a gyümölcsöket nemcsak préselik, hanem magas hőmérsékletre melegítik. Ezt követően az olajat meg kell tisztítani, azaz finomítani. Ennek köszönhetően a finomított olajok gyakorlatilag íz- és szagsemlegesek, valamint tökéletesek minden olyan meleg étel elkészítéséhez, ahol nem szeretné, hogy az olaj befolyásolja az ízt, pl. olajban történő sütéskor. A finomított olajok körülbelül 230 fokig hőstabilak. A finomított olajok esetében alacsonyabbak a nyersanyagokkal szembeni minőségi követelmények, mert az olaj szinte semmilyen saját ízzel nem rendelkezik az előállítás után.

A zsírsavak és a füstpont határozza meg a felhasználást

Hogy most melyik olaj alkalmas hideg ételek készítésére és melyik sütemények, húsok, vagy olajban történő sütésre azt a benne található zsírsavak és a füstpont határozza meg.

Minél magasabb a telítetlen zsírsav tartalma, annál kevesebb hőt képes elbírni egy olaj. Minél alacsonyabb a füstpont, annál valószínűbb, hogy az olaj füstölni fog húsok és olajban történő sütés közben. A hidegen préselt olajok füstpontja alacsonyabb, mint az azonos növényfajból származó finomított olajoké. A repceolaj füstpontja például hidegpréselésnél 160 és 180 °C között, finomításnál 210 °C felett található.

Egészségesebbek a hidegen préselt étolajok, mint a finomított olajok?

Bár a hidegen préselt olajok sok vitamint és egyéb összetevőt tartalmaznak, az olajok egészségügyi értékét főként meghatározó zsírsav-összetétel gyakorlatilag megegyezik egy-egy növényfajta finomított és hidegpréselt olajai esetében.

Mennyi ideig tarthatók el az étolajok?

Felbontás után hűvös, sötét helyen és légmentesen lezárva kell tárolni, mivel a fény, a hő és az oxigén felgyorsítja az olaj károsodását. A legjobb, ha bízik a saját érzékszerveiben. Ha az olajnak avas szaga vagy íze van, ki kell dobni. Az avas olaj ugyan közvetlenül nem káros az egészségre, de teljesen elrontja az ételek ízét.

Általában felbontás után a finomított olajok körülbelül hat-nyolc hónapig, míg a hidegen préselt olajok körülbelül két hónapig állnak el.

Hogyan kell helyesen megszabadulni a régi étolajtól?

Kérjük, soha ne öntse a régi vagy megmaradt étolajat a lefolyóba. Mivel a zsír vízben nem oldódó, zsírlerakódások keletkezhetnek, amelyek eltömítik a csatornacsöveket, valamint több milliós kárt okozhatnak. Jobb, ha az olajat a maradék hulladékba dobja (ha az olaj folyékony, pl. az eredeti csomagolásban vagy egy régi, csavaros kupakos befőttes üvegben). A nagyobb mennyiségű fáradt olajat újrahasznosító központokban lehet leadni.

Tehát röviden összefoglalva:

Általában hidegpréselt olajokat kell használni a hideg, finomított olajokat pedig a meleg konyhához. De vannak olyan hidegen préselt olajok is, amelyek feltételesen alkalmasak lehetnek húsok és olajban történő sütésre is.

Az étkezési olajokat sötét és hűvös helyen, légmentesen lezárva tárolja.

Ha étolajat dob ki, azt egy üvegben tegye a maradék hulladékok közé - soha ne öntse a lefolyóba!