A feladatok sorrendjének betartása az edzés során: Fontosabb, mint gondolná

A feladatok sorrendjének betartása az edzés során: Fontosabb, mint gondolná

Ismert a történet. A napi munkavégzés után motiváltan, egy új edzéstervvel elmegy az ember a konditerembe, de nem ő az egyetlen, akinek ez az ötlete támadt. Az edzőterem tele van emberekkel és a szükséges gépek foglaltak. Két lehetőség van: vagy megvárja, amíg a gép szabad lesz, vagy használja az éppen szabadokat.

Hosszú távon problémát jelenthet, ha arra kérdésre, hogy "Miért is csinálom ezt a feladatot?", az a válasz: "Mivel csak ez a gép volt szabad". Tehát a gyakorlatok helyes sorrendjének betartása nagyon fontos szerepet játszik az edzések során.

Akárcsak a legtöbb erőnléti edzésnél a gyakorlatok sorrendje személyenként változhat - függ az Ön számára fontos tényezőktől, valamint edzés céljától.

Alapvető szabály

A legtöbb ember számára a gyakorlatok helyes sorrendjét egy mondatban össze lehet foglalni: A nehezebb feladatok mindig megelőzik a kevesebb kihívást jelentőeket.

Hogy mit is jelent ez, íme néhány praktikus gyakorlati példa:

Először a nagyobb izmok, majd a kisebbek. Például: Először a hátizom, aztán a bicepsz, nem pedig fordítva.

Felmerül a kérdés, miért kövesse ezt a tanácsot? A válasz egyszerű: minden hátizom erősítő gyakorlatban részt vesz a bicepsz is. A bicepsz kisebb, valamint gyengébb, mint a hátizom. Ha először a bicepszét, aztán a hátát kezdi edzeni, akkor a bicepsznek nem lesz elegendő ereje ahhoz, hogy a hát edzést megfelelően támogassa.

Ugyanez vonatkozik a mellkasra, a vállra és a tricepszre. A mellkas egy nagyobb, és erősebb izomzat, mint a tricepsz. Tehát a metódus megegyező.

A helyes sorrend: mellkas vagy hát a váll előtt, aztán bicepsz vagy tricepsz. Végezetül a láb-, valamint a hasizom.

Az összetett gyakorlatokat (Compound Exercises) az izolációs gyakorlatok előtt kell elvégezni. Az alapelv megegyezik a korábbi ponttal. Például: Fekvenyomás Flyes előtt, Overhead Press oldal emelés előtt, guggolás lábtolás előtt.

A gépek használata előtt végezzen saját testsúlyos gyakorlatokat, guggolást vagy súlyemelést lábprés előtt, valamint húzódzkodások a mellizom edzést támogató gépek alkalmazása előtt.

Mint korábban említettük, hasznos lehet, ha kissé eltér a szabályoktól. Ez függ az egyéni edzéscéloktól. Általánosságban azonban a maximális siker eléréséhez, a szabályokat be kell tartani.

Egynél több nagy izomcsoport edzése

Valószínűleg sokakat érdekel, mi történik akkor, ha egy edzés alatt több izomcsoportot is megmozgatnunk - mint ahogy azt a legtöbb ember teszi. Valójában sokan válasszák a Splittraining gyakorlatokat, ahol egyszerre több izomcsoport is dolgozik. Például: felsőtest és a lábak.

Nézzük meg újra a szabályt. Korábban megtanultuk, hogy először a nagyobb majd a kisebb izomcsoportnak megfelelő feladatokat kell végezni.

Természetesen ez könnyű a nyilvánvaló dolgok esetén, mint például a mellkas tricepsz előtti edzése. De mi van akkor, ha egyszerre egynél több nagy izomcsoportot dolgoztatunk meg?

A válasz: a szabály továbbra is érvényes, még akkor is, ha az izomcsoportokat rossz sorrendben edzi. Tehát a feladatokat ismétlésenként változtatni kell, ahelyett, hogy külön-külön végezné el az egyes izomcsoportoknál azt. Először az A izom, majd a B izom, majd ismét az A izom ...

Sok ember jár edzőterembe. Edzenek, mint az őrült, és meglepődnek, ha nem a várt eredményt érik el. Az egyik tényező a gyakorlatok sorrendje. Hosszú távon hasznosabb, ha vár a megfelelő gépre, ahelyett, hogy az üreset választja. Jó edzést!