Spóroljon kalóriát sütésnél!

Spóroljon kalóriát sütésnél!

Ha karácsony, akkor sütemény. Számtalan édes kísértés, valamint finomság vár minket bárhová megyünk és nem lehet nemet mondani az ízletes és kiváló illatú kekszeknek, pralinéknak, sütiknek, kifliknek és muffinoknak... Azonban van egy kis probléma. A sok édes finomság sok kalóriát is tartalmaz; és ezek a vártnál gyorsabban visszatükrözödnek a mérlegre állva. Pánikra semmi ok, mivel nem kell lemondani ezekről a dolgokról, csak néhány dologra kell odafigyelni sütés közben. Ezáltal egyszerre élvezheti a finomságokat és meg is tarthatja a súlyát.

A kalóriabombák

Először is vizsgáljuk meg, miért is tartalmaznak a kekszek és a többi finomságok ennyi kalóriát.

Cukor

Az édes finomságok legnagyobb kalóriabombája nem is lehetne más, mint a cukor. 100 gramm háztartási cukor négyszer annyi kilokalóriát tartalmaz - azaz 400 kcal. Egy tányér fahéjas csillag (kb. 40 darab) recepttől függően 200 és 500 g közötti cukrot tartalmaz, amely darabonként 20 és 50 kcal közötti mennyiséget jelent. Azonban van kalória megtakarítási lehetőség.

  • Először is a megfelelő receptet kell kiválasztani. A süteményeknek és a kekszeknek is számtalan elkészítési variációja létezik. Tehát válassza azt, amelyik kevesebb cukrot tartalmaz.
  • Ezután a cukor egy részét helyettesítheti úgynevezett cukorpótlókkal. Ezek közül a legismertebb a xilit, amely nyírfacukor néven is kapható az üzletekben. A xilit körülbelül 40% -kal kevesebb kalóriát tartalmaz. (Figyelem: Ha túl sok xilitet fogyaszt egyszerre, hashajtó hatású lehet. Tehát vagy kevesebb xilitet használjon, vagy fogyasszon kevesebb süteményt. A tanulmányok szerint azonban napi 200 g xilitbevitel nem okoz problémát.)
  • Alternatív megoldásként használhatja a stevia port cukorpótlóként. A stevia teljesen kalóriamentes, azonban használat esetén vegye figyelembe, hogy kissé keserű ízzel rendelkezik. Tehát kizárólag olyan dolgokhoz szabad alkalmazni, amelyeknek saját intenzív íze van, mint a fahéjas csillagoknak.

Diófélék

A diófélék nemcsak finomak, hanem nagyon egészségesek is. Azonban magas zsírtartalmuknak köszönhetően igazi kalóriabombának számítanak. Tehát ha lehetséges, csökkentse a felhasznált diófélék mennyiségét, ezáltal csökkentve a kalóriamennyiséget is.

Marcipán

A marcipán cukorból és mandulából készül, mindkettő a korábban említett kalóriabombák közé tartozik. Tehát lehetőleg kerülje, vagy legalábbis, amennyire lehet, csökkentse a marcipán felhasználását.

Alkohol

Az alkoholos italok a magas szénhidráttartalmú folyadékok csoportjába tartoznak. Így sok szénhidrátot, valamint cukrot tartalmaznak. Minél kevesebb alkoholt használ fel a süteményekhez, annál több kalóriát spórolhat meg.

Csokoládé

Nincs szükség túl sok magyarázatra. Mindenki tudja, hogy a csokoládé milyen finom, azonban többségük milyen sok kalóriát tartalmaz.

Vaj

Sok sütemény recept fő összetevője a vaj. Finom ízt biztosít, de nagyonk sok kalóriát és telített zsírsavat tartalmaz. A vajat helyettesítheti kalóriaszegény hozzávalókkal - növényi, csökkentett zsírtartalmú margarinnal.

A tepsi kikenése helyett, használhat sütőpapírt, ezzel is kalóriát spórolva.

Alternatíva: Receptek sok tojásfehérjével

Készítsen tojásfehérje alapú süteményeket. Ezek a kekszek legalacsonyabb kalóriatartalmú változatai.

Kalória táblázat karácsonyi süteményekhez

Nézze meg hozzávetőleg mennyi kalóriát is tartalmaznak a karácsonyi sütemények (ez természetesen a recepttől és az adagtól függően változhat).

1 ánizsos keksz: 25–45 kcal

1 habcsók: 20–30 kcal

1 kókuszcsók: ~ 31 kcal

1 (nagyon) kicsi mézeskalács: ~ 41 kcal

1 linzer karika: ~ 45 kcal

1 vaníliás kifli: ~ 45 kcal

1 egyszerű omlós keksz: ~ 50 kcal

1 fahéjas csillag: 50–100 kcal

1 macaron: ~ 65 kcal

1 chocolate chip cookie: ~ 85 kcal

1 gyümölcskenyér: max. 400 kcal