Gombák a jó közérzetért

A gombák lenyűgözőek. Mivel sem a növényekhez, sem az élőlényekhez nem tartoznak, így egy külön nemzettséget alkotnak. A természetben segítenek az organikus anyagok lebontásában, valamint kulcsfontosságúak a fák tápanyagellátásban. Ezen túlmenően, a gombák már hosszú ideje befolyással vannak az emberek életére is.

A ma már széles körben ismert penicillin például emberek millióinak életét mentette meg. A gombák gyógyító hatásai a kínai orvoslás területén évezredek óta téma. A szerzeteseknek köszönhetően egyes gombák gyógyító hatása Európában is évszadok óta ismert.

Sajnos ezen ismeretek Európában az idő elteltével majdnem elvesztek és csak manapság kezdenek újra előkerülni. Mára már a modern orvostudomány ismét intenzíven foglalkozik a különböző gombák összetevőivel. Az úgynevezett gyógyhatású gombák általában jól felszívódnak az emberi szervezetben. A hagyományos kínai orvoslás, ezért ezeket már régóta használja megelőző kezelésekhez vagy egészségtámogatóként.

A feldolgozási módszerek az idők során nem igazán változtak. Először megszárítják a gombákat, majd finomra őrlik. A kapott por ezután a különböző termékek alapjaként szolgál. A legismertebb gyógygombák: a Reishi, a Shiitake és a süngomba.

Kínában a Reishit a "halhatatlanság gombájának" is nevezik. De nem csak Kínában és Japánban, hanem Európában is őshonos. A Reishi széles színpalettával rendelkezik, a barnától a sárgáig. Növekedése során elég bizarr formákat ölt. Felhasználják teákba, kapszulákba és kivonatokba.

A Shiitake az egyik leggyakrabban termesztett gomba a világon. Intenzív íze, az ötödik hivatalosan elismert, nyelvvel érzékelhető íz az édes, a savanyú, a sós és a keserű mellett. A Shiitake táplálkozás pszichológiai értéke magas, mivel fehérjét, ballasztanyagokat, ásványi anyagokat és vitaminokat tartalmaz.

A süngomba oroszlánsörény gombaként is ismert. Kiváló, karakteres aromájú. Egész Európában elterjedt, mégis csak ritkán találkozhatunk vele. Ázsiában, ez a gomba egy igazi csemege. A süngomba krémes fehér, enyhén rózsaszín árnyalatú és mind a nyolc esszenciális aminosav mellet számos ásványi anyagot is tartalmaz.