8 tipp az újévi fogadalmak betartásához

8 tipp az újévi fogadalmak betartásához

Mindig ugyanaz a játék. Minden évben ebben az időszakban, világszerte számtalan ember tesz fogadalmat, amelyet az újévben be akar tartani, hogy az élete egy területét pozitívabbá tegye. Nagy célokat tűz ki maga elé - néhány kiló leadása, termelékenyebbnek lenni, több pénzt keresni, a rossz szokásoktól való megszabadulás - és minden alkalommal, rövid idő után elesik. A fogadalmak túlnyomó többségét viszonylag gyorsan megszegik.

A célok kitűzése azonban nem rossz dolog vagy kudarcra van eleve ítélve. A közhiedelemmel ellentétben nem a célok kitűzése a probléma - és nem is az, hogy az új év elején tesszük. A célok kitűzése elengedhetetlen a sikerhez. A probléma akkor merül fel, ha tisztázatlan célokat tűzünk ki magunk elé - világos idősávok, struktúrák vagy tervek nélkül -, hogy hogyan is érjük el azokat.

Néhány kiló leadása vagy több pénz keresése nem egy konkrét cél. Ez olyan, mintha azt mondaná, hogy egy új városba szeretne eljutni, és annyiban hagyja. Ha nincs világos elképzelése arról, hogy hol, mikor vagy hogyan juthat el erre a helyre, valószínűleg otthon marad.

Íme néhány tipp, hogyan motiválhatja magát az újévi fogadalmak betartására, vagy hogyan tervezze meg újévi fogadalmait, hogy a siker esélye jelentősen megnőjön.

Ne legyen a legkeményebb kritikusa

A legtöbb ember önkritikával próbálja motiválni magát. Azonban ha minden elcsúszásnál magát szidja, akkor a motivációja nem növekszik. Éppen ellenkezőleg, a tanulmányok kimutatták, hogy az önbíráskodás szorongást és depressziót okoz, valamint kevésbé bízik meg a saját képességeiben, ami persze nem éppen jó, ha változtatni akar az életén.

Fejleszteni kell az önmagával való együttérzést

Az önmotiváció titka az önmagunkkal való együttérzés. Ez a legjobb motiváció a kitartáshoz, még akkor is, ha pl. már kihagyott pár alkalmat az edzőteremben. Egy kudarc nem a világ vége, és kurdarc mindig lesz, mert senki sem tökéletes. Ezért könnyebb felkelni, ha nem bántja önmagát.

Tudományosan nézve: az önmagunkkal való együttérzés az a képesség, amikor ugyanolyan kedvességgel, törődéssel és támogatással tudunk bánni magunkkal, mint egy bajba jutott, általunk szeretett emberrel vagy közeli baráttal. A jó hír az, hogy egy kicsit tudatosabb feladattal bárkiben kialakulhat az önmagával való együttérzés. Kezdésként engedje magának, hogy ugyanolyan gondossággal bánjon magával, mint szeretteivel vagy barátaival. Egy egyszerű megerősítés, hogy méltó a támogatásra és az együttérzésre, fontos lépés a negatív önbeszéd szokásának megszakításában. Csak azért, mert desszertet evett, még nem jelenti azt, hogy vesztes, vagy kudarcra van ítélve.

Ha be tudja ismerni a hibáit, valamint azon gondolkodik, hogy hogyan tehetne jobbat ahelyett, hogy kritizálja önmagát, akkor jó úton halad. Az önmagunkkal szembeni együttérző hozzáállás sokkal produktívabb és fenntarthatóbb stratégia a céljai elérésében.

Válassza ki a megfelelő célt

Ne kritika alapján válassz célt. Ha mindig azt hallja az anyukájától, hogy fogynia kell, az nem jó ok arra, hogy ezt válassza újévi fogadalomként.

Ehelyett válasszon egy olyan célt, amely személyesen fontos Önnek, és teljes mértékben erre az egyetlen elhatározásra koncentráljon.

Kerülje a tavalyi újévi fogadalmak megismétlését, amelyek nem váltak be. Ha évek óta próbál sokat fogyni, akkor talán itt az ideje, hogy kipróbáljon egy új megközelítést. Ehelyett összpontosítson többet a mozgásra. Az előnyök és hátrányok listája hasznos lehet akkor, ha két cél közül kell választania.

Válasszon SMART célokat

A Smart célok az egyik módjai annak, hogy megvalósítsa az újévi fogadalmát.

A SMART jelentése:

 • "Spezifisch" - Konkrét (a célt egyértelműen kell megfogalmazni)
 • "Messbar" - Mérhető (a célnak mérhetőnek kell lennie)
 • "Ansprechend" - Vonzó (a célnak vonzónak kell lennie)
 • "Realistisch" - Reális (a célnak reálisan elérhetőnek kell lennie)
 • "Terminiert" - Ütemezett (a célhoz fix dátumra van szüksége, mikorra szeretné elérni)

Az SMART célok megkönnyítik az újévi fogadalmak betartását, mivel részletesek, és ellenőrzési pontokat adnak a sikerhez. Ha eléri az ellenőrző pontokat a céljaiban, akkor koncentrált és motivált maradhat.

Íme néhány példa:

Rossz: többet szeretnék olvasni.

Jó: januártól júliusig minden héten elmegyek egy könyvklubba.

Rossz: fogyni szeretnék.

Jó: áprilisra öt kilóval könnyebb szeretnék lenni.

Motivációk találása

Nehéz lehet rákényszeríteni magát valamire, ha egyszerűen nem motivált. És bármennyire is szeretnénk valamit, néha egyszerűen nincs kedvünk hozzá.

Ha magára ismert, akkor fontos, hogy egyet visszalépjen. Íme néhány tipp a motiváció megtalálásához:

Írja le, miért szeretné ezt csinálni

A miértje az oka annak, hogy tenni akar valamit. A miértje legyen valami mélyreható és jelentőségteljes az Ön számára. Például le akar fogyni, hogy kergethesse a gyerekeit a játszótéren. Vagy azért szeretne megtanulni egy hangszeren játszani, mert a nagypapája, aki tavaly meghalt, is zongorázott, és szeretne tisztelegni előtte, valamint emlékezni rá.

Bármi is legyen, ragaszkodjon ahhoz az érzéshez, amelyet akkor kap, amikor elképzeli, hogy eléri a célját.

Keressen egy partnert

Mi emberek társas lények vagyunk. Nem vagyunk arra teremtve, hogy egyedül csináljunk dolgokat. A legsikeresebb emberek azok, akiknek van valaki, aki hisz bennük. A támogatás hiánya negatív hatással lehet, ezért keressen valakit, akivel elindulhat ezen az úton (ketten könnyebb edzeni), vagy legalább beszélhet vele a fejlődéséről.

Hárítsa el a belső akadályokat

Sok embernek korlátozó akadályai vannak, amelyek visszatartják őket attól, hogy megtegyenek dolgokat. Ezek önmagukkal kapcsolatos feltételezések, amelyek olyan mélyen beágyazódnak a tudatalattiba, hogy az univerzum alapvető igazságának tűnnek. Tehát kezdjen el gondolkodni az Önben lévő negatív érzéseken és gondolatokon, és ismerje fel saját, korlátozó akadályait, hogy leküzdhesse őket, ezáltal megvalósíthassa az idei újévi fogadalmát.

Jó tervezés

A legtöbb újévi fogadalom meghiúsul a tervezés hiánya miatt. Ha van egy cél, amit el szeretne érni, akkor legyen egy olyan terv, amely kifejezetten segít annak elérésében. Jó ötlet egy részletes és átfogó, lépésről lépésre haladó terv, amely lehetővé teszi, hogy inspirált lépéseket tegyen a céljaiért. Mindenekelőtt ne felejtsen el minden egyes lépést leírni, legyen az bármilyen kicsi is. Így mindig tudja, mit kell tennie ezután. További jó ötletek:

 • Az elérendő cél jól körülhatárolt leírása
 • Emberek, akik tudnak segíteni
 • Mire kell elvégezni ezeket a feladatokat
 • Sorolja fel a feladatok elvégzéséhez szükséges erőforrásokat
 • Határozzon meg intézkedéseket a haladás értékelésére
 • Készítsen tartalék terveket arra az esetre, ha akadályba ütközne

Hajtsa végre a tervét

A végén csak előre kell mennie, és meg kell tennie. Ezt senki sem csinálhatja meg Ön helyett, ezért vállalja a felelősséget, és dolgozza végig a terve lépéseit minden nap, amíg kipipálhatja az újévi fogadalmát.