Mennyi edzés egészséges?

A testmozgás fiatalon tartja a testet és a szellemet. Ez vitathatatlan. Azonban a túl sok edzés káros lehet az egészségre. Hol húzzuk meg a határt?

A sport fitté tesz és fitten tart, valamint erősíti a testet és az elmét. Ez nem kétséges. A tanulmányok újra és újra megerősítik a rendszeres testmozgás pozitív hatásait. Azonban túlzásba sem szabad vinni. A magas célok állítása a hobbisportolók esetében veszélyes túledzéshez vezethet. De hogyan történik ez?

A sport kimeríti a szervezetet. Ez egy normális jelenség, de az erőfeszítés ingereket okoz. Az ingerekből keletkező pozitív hatások fenntarthatóan erősítik az izmokat, az immunrendszert és csökkentik a stresszt. Ez történik az edzések közötti nyugalmi fázisban, amikor a szervezetben alkalmazkodási folyamatok mennek végbe. Ez egy természetes mechanizmus, amikor a korábbi erőfeszítésekhez alkalmazkodunk. Az állóképesség és az erő edzés után minden alkalommal lassan nő. Minnél jobban megerőlteti testét, annál jobban próbál igazodni.

Azonban ha nem biztosít teste számára elegendő pihenőidőt az edzések között, az problémás lehet.

A túlterhelés károsítja a szervezetet. Az első jelek az állandó fáradtság, gyengeség, álmatlanság, étvágytalanság, levertség és depresszió. Hosszútávú károk: a teljesítmény csökken, a sérülésre való hajlam nő és az immunrendszer legyengül. Ez jól megfigyelhető az egyes teljesítménysportolók esetében. Fizikai határaik egyre jobban való kitolását az immunrendszer szenvedi el, így rendkívül érzékenyek a betegségekre.

Sajnos számos hobbisportoló esetében előfordul, hogy a teljesítménycsökkenést nagyobb erőfeszítéssel próbálja kompenzálni. Ez túledzésszindrómához vezet. Ebben az esetben megtörténhet az is, hogy több hetes szünetre lesz szükség. Extrém esetben krónikus sérülések, valamint szív-érrendszeri megbetegedések lehetnek a következményei.

A megelőzés nagyon egyszerű. A legfontosabb, hogy érezzük saját testünk határait. Szervezete jelzi, ha túl gyakran vagy intenzíven edz. Különösen a fájdalom, az erőtlenség vagy a betegség érzése lehetnek a jelek. Ebben az esetben a szervezetnek egy kis pihenőre van szüksége, hogy képes legyen megbirkózni a terheléssel.

Ha feltétlenül szeretne mindennap edzeni, tegye meg. Azonban figyeljen oda a változatosságra. Váltogassa a terhelést. Például egyik nap csak lábra, a másik nap csak felsőtestre edzen, így lesz idejük az izmoknak a regenerálódásra.

Azon személyek számára, akik csak egy sportágat részesítenek előnyben, tökéletesen alternatíva lehet az 5/2 módszer. Segítségével az átlagos heti edzésmennyiség nagyvonalakban vázolódik. Ennek keretében minden héten 2-5 alkalommal összesen maximum 2-5 óra edzés lehetséges. Ha naponta 5 alkalommal összesen 5 órát edz, szervezetének még mindig van két napja a regenerálódásra.

Figyeljen oda az edzés intenzitására is. 30 perces futás után a szervezet gyorsabban megújul, mint egy maraton után. Tehát az intenzívebb edzés hosszabb regenerálódást igényel.

Tehát nyugodtan sportoljon, csak figyeljen oda a szükséges pihenőidőre. Csak így javíthatja hosszútávú teljesítményét és maradhat egészséges.