Hány kg a boldogság - Ez a helyes kérdés?

Hány kg a boldogság - Ez a helyes kérdés?

60 nap alatt álomtest? Négy hét alatt -8 kg? Manapság a fitness ipar legkedveltebb értékesítési fogása: X időben úgy fog kinézni, mint Y - ez az egyik változat például. Legyen szó akár a ledobott kilókról, vagy a megnövekedett izomtömegről, egyvalami tűnik fel: milyen jól néz ki valaki meztelenül. Sikeres így egyáltalán a fitness ipar?

Az értékesítési adatokat áttanulmányozva, ezek az utóbbi években tovább növekedtek. De vizsgáljuk csak meg az általános társadalmi fejlődést:

A túlsúlyosság ellepi a világot, egyre több ember szenved tőle. Olyan társadalomban élünk, amelyben a komfortosság és a kényelem a fő szempont, mégis negatív hatást gyakorol az egészségi állapotra. Az Egyesült Államokban az emberek több, mint 37% -a elhízott, és a lakosság több, mint 70% -a néhány kiló súlyfelesleggel rendelkezik. Hihetetlen számok ezezk, rázzák a fejüket az európaiak az amerikai kultúrát kritizálva. És sajnos tükörbe kell nézni, ugyanis Európában sem sokkal jobb a helyzet. A számok még nem olyan extrémek, de nagy lépésekkel haladunk az amerikai átlag felé.

Az elhízás sajnos nemcsak az egyes emberek számára jelent rendkívüli problémát, hanem a társadalom egésze számára is. Az elhízott emberek sokkal többe kerülnek az egészségügyi ellátó rendszernek, mint a normál testsúlyúak. És joggal kérdezzük: Hova vezet ez?

A fitnesz és wellness ágazat természetesen nem tehető ezért felelőssé, a kínálat túlságosan elkülönül, és egyre jobban megoszlik. Azt is meg kell jegyezni, hogy a számos fitness modell közül szinte egyik sem működik hosszú távon, illetve nem átgondoltak. Rengeteg a kiváló ajánlat és tanács, de ez sajnos szemben áll a fogyasztók "azonnal jól akarok kinézni" elvárásaival.

Rövid távú célok, rövid távú siker

A látszat fontosabb a valóságnál. Ez a trend már régóta és az utóbbi években egyre magasabb szintre ugrott. Ez az egész csak az alkotott képről és azonnali sikerekről szól. Természetesen a fitness ipar is kullog ezután. Csak azt nyújtja ügyfeleinek, amit amúgy is akarnak. Az ügyfélnek mindig igaza van címszóval.

Ezzel egy a probléma: a fogyásra összpontosító célok csak rövid élettartammal rendelkeznek. Azok, akik nem rendszeresen edzenek, vagy nem alakították ki táplálkozásukat, általában nem érik el fogyással kapcsolatos céljaikat. Persze az elején minden új és izgalmas, és az első leadott kilók rendkívül motiválóak. De az edzések hamarosan háttérbe szorulnak. Céllal lehet elérni valamit. Viszont, ha egyszer eléri, többet nem foglalkozik a tudatos táplálkozással, a kalóriák számolgatásával vagy a küszködéssel az edzőteremben. Visszaesik a régi megszokott életébe - és ezzel együtt újra a régi súlyban lesz.

A túl szűk fókuszban találhatóak ennek gyökerei. Még azok is, akik tovább edzenek elért céljuk után, ők is erős motivációs hiányban szenvednek.

Mindaddig, amíg nem változtatjuk meg az egészség és a fitness perspektíváját, ezek a minták továbbra is megismétlődnek. Napjainkban az egészség és a fizikai kompetencia nem rendelkezik olyan ranggal, amire szükség lenne ahhoz, hogy a legtöbb ember hosszú távon egészséges és mobil maradjon.

Jó okok az edzésre

Az egészségesebb élethez vezető okok vége számtalan. Íme néhány:

  • kevesebb fájdalom
  • új testi érzés
  • mozgékonyság
  • általában érzett jobb jólét
  • több önbizalom

Nem csak a fogyásról és a jó megjelenésről van szó, hanem mindarról, ami egészségesebb életet teremt.

Jobb egészségügyi helyzet

Az egészség a legfontosabb! Természetesen nem lehet előre tudni, hogy betegek leszünk-e, tudunk-e majd mozogni. Ennek valószínűségét tudjuk csak befolyásolni.

Sajnos általában túl későn eszmélünk fel. A probléma az, hogy testünk alkalmazkodik. Azaz a rossz egészségi állapot a norma, mert elkezdődik a homeosztázis. A szervezet képes a stabil állapot fenntartására, pl. túlsúly és inaktivitás esetén is. Miután egy állapot a homeosztázis (alkalmazkodás) részévé válik, a test és az elme ellenáll a változásnak. És minden egyre nehezebbé válik.

Nagy és merész jövőképre van tehát szükség. Mit tennénk, ha lenne extra energiánk, és minden kevésbé fárasztóbb lenne? Milyen érzés lenne, ha többé nem lenne szükség vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre - soha többé? Hogyan változna meg az élet, ha nem lenne minden lépés olyan megterhelő, és nem tűnne minden leküzdhetetlen akadálynak? Vagy egyszerűen csak, hogy érezné magát az ember, ha öreg korában is független és önálló lenne?

A számos cél együttes ereje számít. Tehát nem az egyes célok eléréséről szól, mert, ha elértük, akkor jó. Az élet megváltoztatásáról szól: egy új, pozitív állapot fenntartásáról. Nem is cél, hanem folyamat.

Az élet bonyolult és minden nappal bonyolultabbá válik. Vegyük példának a gyerekeket: gyakran annak az okai, hogy már nem törődünk az egészségünkkel, elvégre minden stresszesebb, és kevesebb időnk van gyermeknevelés közben. Holott pont a gyermekekért kellene jól edzettnek és helyesen tápláltnak lennünk.

Ráadásul példát kell mutatnunk nekik, hiszen mindent leutánoznak és azt szeretnénk, hogy egészségesek legyenek.

Nagy tehát a vágy a fogyásra és a modellalkatra. A motiváció önmagában azonban nem elég ahhoz, hogy álomsúlyúnkat hosszú távon megtartsuk. Mélyebbre kell ásni. Szokásainkon kell változtatni. A változásnak és változtatásnak pedig jól átgondoltnak kell lennie. A fókuszban tehát ne a lapos has, hanem az életminőség álljon!