Hogyan csökkentsük koleszterinszintünket?

Hogyan csökkentsük koleszterinszintünket?

A koleszterin létfontosságú, mégis ha túl sok van a szervezetben, akkor káros. A magas koleszterinszint arterioszklerózis kockázatának emelkedéséhez vezet, ami szív- és érrendszeri megbetegedéseket, szívrohamokat vagy stroke-ot is előidézhet - de ki akarja ezt? Ha a koleszterinszint túl magas, csökkenteni kell. Vannak erre gyógyszerek, de természetes megoldások is léteznek. Először azonban nézzük meg, miért van szüksége a szervezetnek koleszterinre.

Szükségünk van koleszterinre?

A tömör válasz: Igen. A koleszterin szervezetünk számára létfontosságú, mert stabilizálja a sejtfalakat a szervezetben, illetve fontos hormonok előfutára is egyben. Koleszterin nélkül nem lennénk életképesek, nagy mennyiségben azonban méreg.

A szervezet önmaga is képes elegendő mennyiségű koleszterint termelni. Tehát a túléléshez nem kell koleszterint fogyasztani. Ennek ellenére sajnos számos olyan tipikus ételt fogyasztunk, amely koleszterinszint növelő telített zsírsavakat tartalmaz.

A koleszterin 2 formája

Biztos hallott már a két kategóriáról, a "jó" és "rossz" koleszterinről. A túléléshez mindkettőre szüksége van a szervezetnek.

Az LDL a "rossz" és a HDL a "jó" koleszterin. Az LDL a koleszterint a májból az egyes szervekbe szállítja, miközben üledékek képződhetnek. A HDL a koleszterint visszaviszi a szervektől a májig. Az optimális az, ha a HDL magas, az LDL pedig alacsony, ez esetben a koleszterinszint általában alacsonyabb.

Hogyan csökkenthető a koleszterinszint?

Három fő tényező befolyásolja a koleszterinszintet:

  • Táplálkozás
  • Súly
  • Mozgás

Tehát minden ember képes tenni koleszterinszintjének pozitív befolyásolásáért. Az egészséges életmód a legtökéletes megoldás. A cigaretta és az alkohol tehát abszolút kerülendő!

Táplálkozás

Ez a tényező messze a legfontosabb. A koleszterinszint csökkentéséhez leghatékonyabb diéta viszonylag egyszerű: a koleszterinszintet növelő élelmiszereket koleszterinszint csökkenő élelmiszerekkel kell helyettesíteni.

  • Telített zsírsavak: a lehető legintenzívebben hagyja ki étrendjéből. A telített zsírsavak elsősorban az állati eredetű élelmiszerekben, teljes tej termékekben, valamint a kókusz- és pálmaolajban találhatóak meg.
  • Transz-zsírok: Ezek a zsírok messze a legrosszabb zsírok. Teljesen el kell kerülni őket. A termékek címkéjéről a "részben keményített" kifejezésről ismerhetőek fel.
  • Diófélék: ezek a kis csodák segítenek csökkenteni az LDL-t, emellett szuper egészségesek is, vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaznak ...
  • Ballasztanyagok: a magas rosttartalmú étrend is segít az LDL-koleszterin csökkentésében. Egyszerűen helyettesítse a hagyományos lisztet és fehér rizst teljes kiőrlésű liszttel és barna rizszel. Az első, jó lépés.
  • Gyümölcsök és zöldségek: minél színesebb, annál jobb. A gyümölcsök és a zöldségek rengeteg olyan egészséges összetevőt tartalmaznak, amik segítenek a koleszterinszint csökkentésében.
  • Zöld tea: Ma már általánosan is ismert, hogy a zöld tea nagyon egészséges. A teában lévő tanninok gátolják a zsírok táplálékkal való felszívódását, ezáltal hozzájárul a koleszterin szint növekedésének megfékezéséhez.
  • A zsírt ne pótolja cukorral: legyen óvatos a zsírcsökkentett készételekkel. Ezekben a termékekben a zsírt gyakran helyettesítik cukorral, ami viszont negatívan befolyásolja súlyunkat és koleszterinszintünket is.

Súly

A túlsúlyos emberek általában magasabb koleszterinszinttel rendelkeznek. Itt az ideje a fogyásnak. A normál testsúly hosszú távon hozzájárul szívünk egészségéhez. Fogyásnál fontos a szénhidrátok és cukrok, valamint a késztermékek kerülése. Gyakrabban kell tanulmányozni az élelmiszereken feltűntetett tápérték táblázatot és ritkábban kell fogyasztani magas kalóriatartalmú élelmiszereket.

Mozgás

A rendszeres testmozgás csökkenti a koleszterinszintet. A legjobb a mérsékelt állóképességű sport. Ez csökkenti a vérnyomást, ami jó a szív és a tüdő számára is. Naponta már kb. 30 percnyi fizikai tevékenység is sokat jelent, ráadásul ez nem csak sportot jelent, a kertészkedés vagy a séta is ugyanolyan pozitív hatással bír.

Tehát a koleszterinszint számos módon csökkenthető, csak el kell kezdeni. Legyen az ma!