Fogyás kizárólag sportolással: hogy is van ez?

Fogyás kizárólag sportolással: hogy is van ez?

A legtöbb ember a fogyás során alábecsüli a diéta szerepét és a sportolásra helyezi a hangsúlyt. Fogyni az étrend megváltoztatása nélkül nehéz, mivel sokkal több időt kell eltölteni testmozgással. Egy 70 kilogramm súlyú ember tíz kilométer futás alatt 700 kalóriát éget el.

A probléma nem az, hogy a 700 kalória kevés - hanem az, hogy ehhez legalább egy órát kell sportolni. Ha nincsen hozzászokva ehhez a terheléshez, akkor az elindulást egy kínzásnak élheti meg, amely természetesen a motivációt is befolyásolja, és ennek eredményeként annak a valószínűségét is, hogy hosszú távon tudja ezt csinálni.

Továbbá egy ilyen teljesítmény után hajlamosak vagyunk megjutalmazni magunkat, amely gyakran édesség formájában történik - és ezáltal az előbb említett kalóriák gyorsan visszaszedhetőek.

Fogyás kizárólag sportolással: alapvetően lehetséges

A dolog alapvetően nagyon egyszerű. Ha valaki kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit eléget, akkor energiahiány keletkezik. Ez a fizikai megterhelés során jól működik. A probléma az idő. A legtöbb ember, a lehető leghamarabb szeretne lefogyni. Azonban a fogyás egy hosszú távú projekt. Ezért sokkal hatékonyabb olyan apró változtatásokat végrehajtani, amelyeket aztán hosszú távon is megtart - ahelyett, hogy három hónapig kőkeményen sportol, majd rá sem néz a futócipőjére.

Az életmód döntő fontosságú

A személyes életmód nagymértékben felelős a testsúlyért. Ezért a legtöbb ember igyekszik a teljes életmódját rögtön megváltoztatni. Végülis ez a leghatékonyabb.

Természetesen ez rövid távon is hatékony, hiszen kevés ember képes ekkora változást megtartani. Előbb vagy utóbb az emberek 98% -a elbukik. A kis lépések sokkal észszerűbbek. Például elhatározhatja, hogy minden nap csinál valamit, ami segítségével további 100 kalóriát égethet el. Mindegy, hogy autózás helyett inkább gyalogol, vagy a kedvenc sorozata alatt teker a szobabiciklin. A fontos az, hogy a lehető legkönnyedebb legyen az Ön számára. Ennek megvan az az előnye, hogy nem akarja egyből megjutalmazni saját magát - elvégre nem volt olyan megerőltető. Ráadásul egy idő után megszokottá válik és automatikusan fogja végezni. Ekkor jöhet a következő változás, választhat egy fizikai tevékenységet, amelyet beépíthet a mindennapokba, vagy emelheti a korábban végzett sportolás időtartamát. Csinálja azt, amit szeret. Idővel többet fog mozogni és ezáltal fittebb lesz. Emellett megváltozik az életmódja is. Lehet, hogy rövid idő alatt nem fog sokat fogyni, azonban hosszú távon nagyon kifizetődő.

Ne feledkezzen meg az energiaellátásról

A fizikai tevékenység során, mindig gondoljon az elegendő energiaellátásra. Az energiahiány nagyon fontos a fogyásnál, azonban a sportolás után a testnek energiára van szüksége, szénhidrát és fehérje formájában. Ha nincs meg a megfelelő ellátás, akkor a test nem képes az izomtömeg felépítésére. Azokon a napokon, amikor alig edzett, az edzés utáni táplálkozást el kell hagyni.

A teljes diéta helyett, alkalmazzon inkább kisebb változtatásokat, amelyeket hosszú távon is meg tud tartani. Ehhez elég sok türelem szükséges, azonban megtérül.