Hogyan javítható az agy teljesítménye?

Hogyan javítható az agy teljesítménye?

Agyunk manapság egyre jobban igénybe van véve. A legjobb teljesítmény érdekében a legjobb formában kell tartani. Tudjon meg többet a témában.

A mai tudásalapú társadalomban a szellemi munka egyre fontosabbá válik. Ez azt jelenti, hogy képesnek kell lenni hatékonyabban, kreatívabban és fókuszáltabban dolgozni. Ennek az alapja a jó agyi teljesítmény. Szerencsére minden ember képes ezért saját maga tenni valamit. Fontosak a napi apró cselekedetek, mert ezek tesznek hosszú távon különbséget. Nézzük meg, mit tudunk tenni agyunk lehető legnagyobb teljesítményéért.

Fizikai állóképesség

“Mens sana in corpere sano” latin kifejezés, amely annyit jelent: "ép testben, ép lélek". Tehát már az ókori rómaiak is tudták, hogy a megfelelő agyi teljesítményhez egészséges szervezetre van szükség.

A mozgás a kognitív teljesítőképesség kulcsa.

Ha kevés a mozgás, kevés a pulzusszám. Ez esetben azonban kevesebb vér és ezáltal kevesebb oxigén jut az agyba. Tehát nem csak elméletileg fontos a sport. (Különösen jó, minden, ami a szív- és érrendszert edzi, azaz minden, ami javítja az állóképességet.)

A munka során a rendszeres mozgásgyakorlatok is elengedhetetlenek az agyi teljesítményhez.

A stressz kerülése

A szervezetben megjelenő stressz hormonok nem engednek tisztán gondolkodni. A kortizol az első opció kiválasztását teszi lehetővé, és növeli a túlreagálás valószínűségét. Ez a jó teljesítmény tekintetében egyáltalán nem jó. Mindezt a stresszkezelés és -elkerülés témával való aktív foglalkozással lehet ellensúlyozni.

Fókusz

Minél jobban összpontosítunk valamire, annál jobb a mentális teljesítmény. Felmerül tehát a kérdés, hogyan lehet lézerspecifikusan összpontosítani. Ezt nem lehet egyik napról a másikra elérni, gyakorolni kell. Fontos, a sokáig tartó fókuszált munka. De ahhoz, hogy egyáltalán fókuszáltan tudjunk dologzni, íme néhány dolog fontos:

  • az összes zavaró tényező kiküszöbölése
  • egyedül dolgozni
  • nyugodt környezetben dolgozni

Táplálkozás

Minél egészégesebb a táplálkozás, annál jobb az agy teljesítménye. Az agynak üzemanyag kell. A legjobb tehát a kiegyensúlyozott, változatos étrend rengeteg zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű gabonával, illetve a késztermékekről és gyorsételekről való abszolút lemondással. Így az agy top formában marad.

Víz

Az ember többnyire vízből áll. Nem csoda tehát, hogy a szervezet és az elme nem működik megfelelően dehidratáltság esetén. Az optimális folyadékbevitel napi két liter, de inkább több. A legalkalmasabb folyadék természetesen a klasszikus a víz, illetve a cukrozatlan tea.

Alvás

Az alvás során szabadul meg az agy a nap folyamán felhalmozódó különböző toxinoktól. Ha nem alszunk eleget, ezek az anyagcsere-hulladékok az agyban maradnak. A következmény: az agy nem képes megfelelően működni, ernyedtnek és fáradtnak fogjuk érezni magunkat. Ügyelni kell tehát a napi 7-8 órányi alvás meglétére és a minőségére is. A legjobban hűvös, csendes és teljesen sötét szobában lehet aludni.

Egy másik érv az alvásra: az újonnan tanult dolgok konszolidálásához elengedhetetlen. Minél többet alszunk, annál gyorsabban tanulunk.

Jegyzetek készítése

Fontos információk esetén, illetve, amelyekre emlékezni szeretnénk. : A rövid és pontos jegyzetek nagyon fontosak és nagy segítséget jelenthetnek.

A jegyzetek a fejben helyet csinálnak, azaz azáltal, hogy leírtuk, elraktároztuk és több figyelmet szentelhetünk más dolgoknak.

Memo technikák alkamazása

Az agy képekben gondolkodik, egy óriás asszociációs gép. A memo technikák segítségével sokkal gyorsabban emlékezhetünk információkra, mint egyébként. Érdemes tanulmányozni ezt a témát.

Kreativitás használata

Akik szabadidejükben kreatív dolgokkal foglalkoznak, nagyobb eséllyel találnak kreatív és szellemes megoldásokat a problémákra. Továbbá, a kreatív tevékenység kiváló egyensúlyt jelent a stresszes munka, illetve a mindennapok között.

Szünetek

Az erőfeszítések, a stressz és a folyamatos időhiány miatt gyakran feledésbe merül egy fontos dolog: a szünet. Agyunknak rendszeresen szüksége van olyan időszakokra, amikor nem teljes sebességgel működik. Ha ezek hiányoznak, a kognitív teljesítmény egyre inkább csökken.

Kilépés a komfortzónából

Nem csak a jó teljesítményért szükséges edzeni agyunkat, hanem azért is, hogy idős korban is megfelelő legyen a működése. Ehhez ki kell lépni a komfortzónából és mindig új kihívásokkal kell szembenézni. Olyan feladatokkal, amelyek frusztrálják, fárasztják, illetve fizikai és pszichológiai határokhoz vezetnek.

A keresztrejtvények, a Sudoku és hasonlók szuper dolgok, de csak az igazán komolyakban van hosszú távon nyereség. A "félelmetes" dolgok a legghatékonyabbak: például egy új nyelv elsajátítása, megtanulni egy új hangszeren játszani, új táncokat kitanulni - ezek a tökéletesek. És nagyon fontos: soha fel nem adni!

Ebben az értelemben: számos kicsi és nagy dolog van, amivel javítani lehet az agy teljesítményén. És, mint mindig a legfontosabb: tenni kell érte.